Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » законодавтство » Про особливості нарахування та сплати єдиного внеску в запитаннях та відповідях

Про особливості нарахування та сплати єдиного внеску в запитаннях та відповідях

Другий рік поспіль Пенсійний фонд України є адміністратором єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Правові норми нарахування та сплати єдиного внеску виписані у Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до якого на Хмельниччині понад 100 тисяч суб’єктів господарювання є платниками єдиного внеску. Серед загальної кількості платників єдиного внеску 36977 суб’єктів перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Питання нарахування і сплати єдиного внеску є надзвичайно актуальним. Щоденно органи Пенсійного фонду області отримують масу дзвінків та велику кількість письмових звернень про те, коли, кому, за яких умов, у які терміни і т.д. сплачувати єдиний внесок. Головним управлінням із загальної кількості звернень відібрано найбільш поширені і сьогодні Дячук Анжеліка Іванівна - начальник управління надходження доходів, прокоментує десять з них.

1. Я працюю вчителем в школі та одночасно здійснюю підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування. Чи зобов'язана я сплачувати єдиний соціальний внесок як приватний підприємець і чи буде враховано це при нарахуванні пенсії?

Законом України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі Закон) визначено платників єдиного внеску. Громадяни, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на умовах трудового договору(контракту), або працюють на інших умовах, є платниками єдиного внеску, а підприємства, установи, організації, враховуючи положення п.1ч.1ст.4 Закону - роботодавцями та платниками єдиного внеску до Пенсійного фонду, на яких покладено обов’язок щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування.

Відповідно п. 4 ч.1 ст.4 Закону, фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, також визначені платниками єдиного внеску.
Відповідно до норм Закону суміщення підприємницької діяльності з трудовою діяльністю в іншій установі не звільняє підприємця від сплати єдиного внеску.
Згідно з п.3 ч.1 ст.7 та ч. 11 ст. 8 Закону, фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховують єдиний внесок на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який складає 34,7% від мінімального розміру заробітної плати встановленого законодавством.

Враховуючи вищезазначене, Ви як фізична особа - підприємець, яка одночасно є найманим працівником в установі, сплачуєте єдиний внесок на загальних підставах.
Щодо заробітної плати (доходу), яка враховується для обчислення пенсії, Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р.№1058-IV встановлено, що до стажу роботи зараховується будь-яка робота, на якій працівник підлягав обов'язковому державному соціальному страхуванню. Це означає, що для обрахунку розміру пенсії Вам врахується як заробітна плата вчителя так і нарахована сума єдиного внеску з підприємницької діяльністі, якщо з неї відповідно сплачені страхові внески.

2. Я підприємець на спрощеній системі оподаткування та отримую пенсію як військовий пенсіонер за вислугою років . Чи зобов'язаний я сплачувати єдиний соціальний внесок?

Для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на спрощеній системі, та є пенсіонерами, передбачено наступне.
Законом України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено платників єдиного внеску. Згідно п. 4 ч.1 ст.4 Закону, фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску.

Відповідно до Закону України „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України”, який набув чинності 6 серпня 2011 року, до частини 4 статті 4 Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” було внесено зміни, згідно із якими особи, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно Закону України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування» пенсіонер - це особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.
Законом України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування» передбачені такі види пенсійних виплат як пенсія за віком, пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) та пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 зазначеного Закону.
Враховуючи вищезазначене, положення частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» поширюється на осіб, яким призначено пенсію за віком згідно Закону України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування».
Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, та отримують пенсію, призначену відповідно до інших законів України, сплачують єдиний внесок на загальнобов’язкове державне соціальне страхування на загальних підставах.

3. Заявник, є приватним підприємцем та сплачує єдиний внесок у розмірі 34,7% від мінімальної заробітної плати. Тим часом, працює на ринку у районному центрі 3 дні в тиждень. Чи можливо зменшити розмір сплати єдиного внеску?

Відповідно п. 4 ч.1 ст.4 Закону України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, визначені платниками єдиного внеску і зобов’язані згідно з п.3 ч.1 ст.7 та ч. 11 ст. 8 Закону, сплачувати єдиний внесок в розмірі 34,7% від бази нарахування єдиного внеску, що визначається такими платниками самостійно. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок складає 34,7% від розміру мінімальної заробітної плати і за 2012 рік cкладає 4572,42 грн.(з січня - 372,33 грн., квітня - 3379,62грн., липня -382,39 грн., жовтня - 387,95 грн., грудня - 393,50 грн.).

Щодо можливого зменшення розміру сплати єдиного внеску, повідомляємо, що з 1 січня 2004 року відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» діє страхова пенсійна система, яка передбачає пряму залежність розміру пенсії від заробітної плати (доходу) та тривалості стажу, протягом якого сплачувалися внески до Пенсійного фонду.

Згідно діючого законодавства до страхового стажу для призначення пенсії зараховується період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Враховуючи те, що згідно законодавства мінімальний розмір страхового внеску встановлено на календарний місяць, а також те, що страховий стаж особам для призначення пенсії обчислюється в місяцях, сплата єдиного внеску здійснюється у розмірі не менше мінімального страхового внеску за місяць і не передбачено його розрахунок від кількості відпрацьованих днів.

4. Як сплачується єдиний соціальний внесок для підприємців на загальній системі оподаткування ? Чи потрібно сплачувати єдиний внесок за місяць, в якому не отримано дохід?

Відповідно до п.2 ч.1 ст.7 та ч. 11 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для фізичних осіб — підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, єдиний внесок встановлюється у розмірі 34,7% бази нарахування. Базою оподаткування є сума доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та сума доходу, що розподіляється між членами сім’ї фізичних осіб – підприємців, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід. Мінімальний розмір єдиного внеску має бути сплачений тільки в тому разі, якщо підприємець отримував дохід.
Нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).
Сплата єдиного внеску здійснюється протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів в розмірі 25 відсотків річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку за кожен місяць, у якому отримано дохід (прибуток), який здійснюється до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації.
Платникам, які зобов'язані здійснити доплату до мінімального страхового внеску, органами Пенсійного фонду України для узгодження надсилається повідомлення-розрахунок, у якому зазначається розрахунок сум такої доплати, які підлягають сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний рік.

5.Як потрібно провести нарахування єдиного внеску у випадках донарахування або утримання заробітної плати за попередній період?

Відповідно до п. 2 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення), або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Згідно з п. 4.3.3. Інструкції «Про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 21-5 від 27.09.2010 якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема, у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони включаються до заробітної плати того місяця, у якому були здійснені нарахування.

Відповідно до п. 4.9 Порядку формування та подання звітності страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування № 22-2 від 08.10.2010 таблиця 6 додатка 4 до цього Порядку призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці. Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема, у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони включаються до заробітної плати того місяця, у якому були здійснені нарахування. Суми, що припадають на дні відпустки наступних місяців, або нараховані за дні тимчасової непрацездатності, включаються до поля наступних місяців і відображаються в наступних рядках за першим рядком тільки в сумі, що припадає на такий місяць.

6. Наша організація відноситься до всеукраїнської організації інвалідів . У якому розмірі нараховується єдиний соціальний внесок працівникам, які працюють за цивільно-правовими договорами?

Відповідно до п.1 ч.1 ст.7 та ч. 14 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема, товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, єдиний внесок встановлюється відповідно у розмірі 5,3 відсотка суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці" та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

7.Чи включається до бази нарахування єдиного внеску суми грошової допомоги, виплаченої державному службовцю при виході на пенсію?

Статтею 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначена база нарахування єдиного внеску.

Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 року №1170 «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» ( далі Перелік).
До зазначеного Переліку віднесено одноразову допомогу працівникам, які виходять на пенсію згідно із законодавством та колективними договорами (включаючи грошову допомогу державним службовцям та науковим (науково-педагогічним) працівникам), військовослужбовцям при звільненні з військової служби (пункт 2 розділу І Переліку).
Отже, грошова допомога, виплачена державному службовцю при виході на пенсію, не є базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

8. Працівник звільняється з роботи 30.12.2011 року і одночасно пред’являє лікарняний. Суми за лікарняним листом працівнику нараховуються в січні 2012 року (працівник вже звільнений). Чи є базою для нарахування єдиного внеску суми за лікарняним листом?

Відповідно до частини 2 статті 7 ЗУ №2464-VI від 08.07.2010 року «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок нараховується особам, яким після звільнення з роботи нараховується заробітна плата (дохід) за відпрацьований час. Суми, нараховані по лікарняних листах, не є складовою заробітної плати. Отже, лікарняні, нараховані працівнику після звільнення, не є базою для нарахування єдиного внеску.

9. Чи можна проводити за січень-листопад 2011 року перерахунок нарахованих сум єдиного внеску на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам-інвалідам, які уже звільнені з роботи?

Відповідно до Постанови правління Пенсійного фонду України від 25.10.2011 року № 32-3 «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України» суми нарахованого єдиного внеску на суми допомоги по тимчасовій непрацездатності за працюючих інвалідів у розмірі 8,41%, та 5,5% вперше платники відображатимуть у рядках 3.3.2 та 3.3.4 таблиці 1 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України додатку 4 до Порядку (далі – Звіт), а підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариства УТОГ та УТОС у розмірі 5,3 % на суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами у рядку 3.2.2 таблиці 1 Звіту та на суми допомоги по тимчасовій непрацездатності у рядку 3.3.3 таблиці 1 Звіту за грудень 2011. Даний перерахунок можна проводити і по лікарняних звільнених працівників, фінансові санкції за донарахування єдиного внеску до таких платників не застосовуються.

10. Працівника приватного підприємства звільняють в зв’язку з скороченням посади, йому буде виплачено допомогу при звільненні. Чи нараховується єдиний внесок на суми вказаної допомоги?

Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 року №1170 «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Відповідно до пункту 4 розділу І зазначеного Переліку, вихідна допомога у разі припинення трудового договору належить до виплат, на які єдиний внесок не нараховується.
Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, www.pfu-km.gov.ua 
 Інші новини по темі:
Збір та облік

Збір та облік

УПФУ в місті Буча інформує
Платники Ірпінської ОДПІ сплатили майже 626 млн. грн. єдиного соціального внеску

Платники Ірпінської ОДПІ сплатили майже 626 млн. грн. єдиного соціального внеску

Публікації
Податкова: сплатіть єдиний внесок вчасно!

Податкова: сплатіть єдиний внесок вчасно!

Публікації
Обов’язкова сплата єдиного соціального внеску  до Пенсійного фонду

Обов’язкова сплата єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду

УПФУ в місті Буча інформує
Обов’язкова сплата єдиного соціального внеску  до Пенсійного фонду

Обов’язкова сплата єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду

УПФУ в місті Буча інформує
Комплект документів - звітність до ПФУ

Комплект документів - звітність до ПФУ

статті
Бюджетні рахунки та рахунки для сплати єдиного внеску (перелік)

Бюджетні рахунки та рахунки для сплати єдиного внеску (перелік)

Буча та регіон
Управління Пенсійного Фонду України у місті Буча повідомляє

Управління Пенсійного Фонду України у місті Буча повідомляє

УПФУ в місті Буча інформує
Пенcійний фонд: Про єдиний внесок з 1 січня 2016 року

Пенcійний фонд: Про єдиний внесок з 1 січня 2016 року

УПФУ в місті Буча інформує
Управління Пенсійного Фонду України у м. Буча інформує

Управління Пенсійного Фонду України у м. Буча інформує

УПФУ в місті Буча інформує
До уваги платників єдиного соціального внеску (список боржників)

До уваги платників єдиного соціального внеску (список боржників)

Публікації
Податкова: Заповнення Звіту із єдиного внеску (Форма № Д5 (річна)) за 2020

Податкова: Заповнення Звіту із єдиного внеску (Форма № Д5 (річна)) за 2020

Буча та регіон
Ірпінська ОДПІ  повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Публікації
Платниками Ірпінського регіону перераховано більше ніж 250 мільйонів гривень ЄСВ

Платниками Ірпінського регіону перераховано більше ніж 250 мільйонів гривень ЄСВ

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.