Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » У пошуках зими, або п`ять кроків до неба

У пошуках зими, або п`ять кроків до неба

І забув, мабуть, грудень, що він зимовий місяць…
І не приніс снігу жаданого на землі бучанськії…
І похнюпилось все братство туристькеє…
Ані лиж, ані санчат, ані ковзанок…


Полишивши баладний пафос, нагадаємо, що й справді не вельми вже й зимовою була погода напередодні новорічних та різдвяних свят. Але ж хотілося зими справжньої. А тут не лише Новий Рік. Тут ще й «на носі» більше свято ? п’ятиріччя рідного міста!

Ну, так просто це полишати не можна. Посиділи, помізкували бучанські туристи і вирішили гайнути до Карпат ? сніг-то там точно має бути. Та розваги розвагами, але ж і місту подарунок вигадали: задумали підкорити п’ять вершин Чорногірського хребта 31 грудня. Розвага, відверто скажемо, ризикована, але ж адреналін! але ж драйв! але ж дарунок місту!

Ото й запланували: Олексій Карабут (керівник гуртка спортивного туризму Бучанського центру позашкільної роботи) веде групу туристів із села Кваси Рахівського району Закарпатської області по Чорногірському хребту до гори Піп-Іван, а у той же час Андрій Куцевалов зі своєю групою здійснюють сходження на ту вершину з хутора Шибене (Верховинський район Івано-Франківської області).

План подорожі, здавалося, був ідеальним. Але ж то Карпати, але ж то зима… На підході до гори Петрос (2022 м н.р.м.) групу Олексія Карабут застали штормовий вітер і хурделиця, видимість знизилась до 5 метрів. Лижі грузли у пухнастому снігу, рівень якого подекуди сягав одного метра. Довелось зробити незаплановану ночівлю на хребті (1900 м н.р.м.) і дочекатися, поки випогодиться. Але 31 грудня (поки дехто, як правило з друзями йде до лазні…) група продовжила маршрут. І ось він Петрос! Засніжена і скрижаніла капличка на фото, можливо, дасть вам уявлення про «класний» відпочинок в зимових Карпатах. Ну, а далі ? ура! Новий рік! Святкували у новозбудованому туристському притулку «Перемичка» за 3 км від Говерли. Пісні, феєрверки, святкове олів’є, кава… Віват тобі, дві тисячі дванадцятий!

А зранку ? лижі в руки (у сенсі ? лижі на ноги) і вперед: Говерла на горизонті. І ось вершина, і ось тобі дарунок, Бучо! Твої туристи танцюють і співають для тебе в перший день нового року, на твій п’ятирічний ювілей. Еге-гей! Краса така, що тільки «у контакті» всі фотки зможете й переглянути. І хоча не вдалося всі заплановані вершини пройти, на все воля Божа. А лижі?! Зламані лижі використали, щоб зробити ватру для приготування обіду на спуску з Говерли до турбази «Заросляк». Так їм судилося…

А в той же час 31 грудня Андрій Куцевалов (директор Бучанського центру позашкільної роботи) на чолі групи бучанських «відчайдух» (ліком 11) просувався із хутора Шибеного до Попа-Івана Чорногірського (2028 м н.р.м.). Йой, таку красу, як то озеро Марічейка (1510 м н.р.м.) в зимовий період, ви не знайдете ні в гуглі, ні у вікіпедії, аж допоки самі те не побачите!

А воно сніжить! А воно мете! А воно кличе далі вгору! І поблукали трішки, провалюючись інколи по груди у снігові кучугури, і попогріли пальці об термос із ледве теплою кавою… Але ж ось вона ? вершина! «Білий слон», як прийнято називати руїни колишньої польської обсерваторії, що височить на вершині гори Піп-Іван, вже не вперше надав новорічний притулок бучанським туристам. Окрім «наших», загалом на вершині у святкову ніч зібралося майже сімдесят «шукачів пригод» з різних областей нашої країни. І були бенгальські вогники, і хлопавки, і ялинка, майстерно зліплена зі снігу і оздоблена та прикрашена блискітками і цукерками, і гітарні акорди, які спонукали до танців і не давали змерзнути (а було ж 14оС нижче нуля)…

Ну, про смаки не сперечаються (як казали у Стародавньому Римі). Комусь добре в новорічну ніч і вдома у Бучі, комусь хвацько танцювалось під веселі ритми гурту «Мандри» на Київській площі, комусь і «кафє ? це круто». А Карпати!.. А туристи!..

Вітаємо тебе, Бучо, з днем народження! Твій прапор майорів у перший день нового року на Говерлі!
Здоров’я твоїм мешканцям, миру, тепла і злагоди твоїм родинам! Процвітання твоїй (нашій!) громаді!
Нових злетів! Нових перемог! Нових походів!

16.5 -10.5

Інформація Бучанського центру позашкільної роботи 
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.