Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Дітям допомогли повірити у себе

Дітям допомогли повірити у себе

Життя людей з особливими потребами нічим не відрізняється від життя здорових громадян. Вони – такі ж талановиті, дієві, розумні й чутливі. А ще – набагато сильніші, бо зумівши перебороти біль і труднощі, з гордо піднятою головою йдуть уперед.
3 грудня – Міжнародний день інвалідів. Напередодні цієї дати у Ворзелі, під патронатом голови Київської облдержадміністрації, проходив триденний обласний фестиваль творчості «Повір у себе».

У святі взяли участь близько 150 дітей та молоді з особливими потребами віком від 7 до 35 років. Бучанська делегація була представлена 12 учасниками. Сприяли цій поїздці, працювали над організаційними моментами: Бучанська міська рада; Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; ГОІ «Відгук» та відділ культури.

У рамках фестивалю пройшли виставки творчих робіт образотворчого мистецтва, низка майстер-класів, концерти, конкурси, розваги.
Розмістившись у комфортних номерах місцевого табору відпочинку, молодь відразу «кинулася в бій». Нудьгувати не довелося, бо на них чекала насичена і дуже цікава програма. Діти увесь час були чимось зайняті. Окрім дружніх змагань і презентації власних талантів, учасники фестивалю опановували нові знання.

Найбільше захоплення у присутніх викликав майстер-клас писанкарства і вокалу, який провела артистка Антоніна Матвієнко. Також діти стали свідками того, як «народжуються» вироби з глини й власноруч спробували ліпити глечики. Незабутні враження залишилися від виготовлення ляльки-мотанки, оригамі.
А для старшої вікової групи надавалися безкоштовні консультації юриста та психолога.
І так – два дні: нові враження, нові знайомства, нові захоплення.

Проте справжнім апогеєм свята стали виставка творчих робіт і гала-концерт до якого почали готуватися заздалегідь. Не задовго до його початку у гості до дітей приїхав голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк. Він із задоволенням переглянув картини й вироби людей з особливими потребами, поспілкувався з молоддю.
Зокрема, на найвищу оцінку заслуговували експонати нашого земляка Дмитра Ярошинського – серія радянських автомобілів, виготовлених за допомогою деревяних паличок, клею, степлеру і фарби. Ще наша експозиція була представлена вишивками, малюнками, ліпленням. Так, голова громадської організації інвалідів «Відгук» Світлана Стадніченко ознайомила губернатора з виставкою бучанців, розповіла про роботу Школи самостійності (працює на базі школи №3) та попросила посприяти у придбанні автобусу для діток з особливими потребами. Анатолій Присяжнюк пообіцяв допомогти.
Гала-концерт був дуже зворушливим. До речі, відкривали його гості свята – бучанський колектив «Фантазія», а закривала співачка Анастасія Галака. Щодо учасників, то нашого земляка Костянтина Гордійчука назвали «золотим голосом» фестивалю «Повір у себе».
Всі діти – то справжні артисти. Вони так переконливо виступали і зуміли розчулити глядачів, що у присутніх на очі наверталися сльози.

Переможці фестивалю отримали з рук Анатолія Присяжнюка нетбуки та грошові сертифікати на навчання і придбання інвалідного візка.

Дивлячись на людей з особливими потребами, які попри все не падають духом, – стає соромно за власні дріб’язкові переживання і проблеми. Ці люди не тільки повірили в себе, а й змусили інших повірити в них – у їхню повноцінність. Адже добре серце і мудрість не залежать від фізичних можливостей. Це те – що має бути присутнім у кожній справжній людині, бо всі ми – рівні.


Пряма мова

Анатолій Присяжнюк, голова Київської облдержадміністрації:
- Цей фестиваль – показник відношення людей один до одного і в цілому до життя. Діти демонструють нам, здоровим та дорослим, гарний приклад сили духу та волі до повноцінного життя. Переконаний, що такі заходи потрібно проводити не один раз, а держава має піклуватися про людей з особливими потребами щоденно.
Тому обов’язково у грудні організуємо виставку-аукціон їхніх творчих робіт і проведемо передноворічний бал. Впевнений, що вона стане традиційною. Я розмовлятиму з чиновниками про те, щоб вони придбали дитячі роботи. Думаю, це стане достойним прикладом підтримки і поваги до нашої молоді.
Крім того, найближчим часом винесу на колегію питання щодо працевлаштування і підтримки людей з особливими потребами.
Ми повинні створити всі умови для того, щоб ці діти могли реалізувати свої здібності. Це моє зобов’язання, як губернатора області, це – зобов’язання кожного мера і голови райдержадміністрації.

Наталя Рудько, директор Київського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:
- Ми перед собою ставили завдання: сприяти творчому, духовному, інтелектуальному розвитку та популяризації творчості дітей та молоді з особливими потребами, познайомити глядачів з різнобарвною палітрою творчості учасників фестивалю. Для роботи з дітьми та молоддю були залучені майстри різних видів мистецтв, тренери, психологи та інші зацікавлені спеціалісти.

Світлана Стадніченко, голова громадської організації інвалідів «Відгук»:
- Свято вийшло душевним і цікавим. Прекрасні умови проживання: теплі корпуси, смачна їжа, продумана розважальна програма. Той факт, що діти опинилися на два дні без опіки батьків – пішов їм тільки на користь. Вони стали більш самостійні, прагнули спілкуватися і шукати нових друзів.
Тож, велике спасибі організаторам – Київській обласній державній адміністрації та Бучанській міській раді за сприяння в організації поїздки. Особлива подяка меру міста Бучі – Анатолію Федоруку за наданий транспорт і забезпечення учасників спецодягом.

Аліна Шаєва, учасниця фестивалю:
- У мене – неймовірні враження, бо в одному місці зібралося багато талановитих людей. І з усіма можна поспілкуватися, щось запитати чи розповісти. Тут усі – щирі, емоційні, привітні; не такі, як здорові люди.
Я вже давно займаюся вишивкою. Тому дуже приємно, що трапилася нагода показати свої роботи у такій серйозній виставці, яка діє на фестивалі «Повір у себе». Проте, найяскравіші спогади залишилися після майстер-класів, де нам показували, як виготовляти ляльки-мотанки та глечики.

Юрій Баценко, батько дитини з особливими потребами, м. Буча:
- Навіть якщо дитина з особливими потребами навчається у звичайній школі, вона не завжди відчуває підтримку і розуміння з боку однолітків. Адже, на жаль, не всі у нас доброзичливі. А на фестивалі «Повір у себе» кожному приділяють належну увагу, дають можливість відчути себе повноцінним. Хоч ці діти й мають фізичні обмеження, але розумово – абсолютно здорові й надзвичайно розумні люди. Вони в дечому навіть більш мудріші й добріші. А все тому, що вони дійсно знають справжню цінність життя.

Вікторія Оненко, волонтер з м. Біла Церква:
- Окрім сьогоднішнього заходу, роботи митців виставляються на районних і міських заходах. Ми казали учасникам фестивалю, що вони мають можливість продати свої вироби, а отже – повинні знати їхню вартість. Адже творчість – це добре. Та якщо власна праця допомагає заробляти на життя, то це – ще краще.


Світлана Стадніченко, голова ГО «Відгук»:

Анатолій Присяжнюк, голова Київської облдержадміністрації

Костянтин Гордійчук


фото автора
12 -8

Людмила Гладська, спеціально для www.bucha.com.ua 
газета: "Бучанські новини"
Відгук, Стадніченко
 Інші новини по темі:
Відбувся обласний фестиваль творчості дітей та молоді “Повір у себе”

Відбувся обласний фестиваль творчості дітей та молоді “Повір у себе”

Бучанські новини
Особливі потреби - в особливих дітей

Особливі потреби - в особливих дітей

Бучанські новини
Захід до дня захисту дітей

Захід до дня захисту дітей

Бучанські новини
Повір у себе

Повір у себе

Бучанські новини
Бучанці на обласному молодіжному святі

Бучанці на обласному молодіжному святі

Бучанські новини
Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у Бучанських закладах освіти

Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у Бучанських закладах освіти

Буча та регіон
Захід для дітей-інвалідів «Повір у себе»

Захід для дітей-інвалідів «Повір у себе»

Бучанські новини
У Вишгороді відкрили інклюзивний дитячий майданчик (відеосюжет)

У Вишгороді відкрили інклюзивний дитячий майданчик (відеосюжет)

Суспільство
Бучанці з особливими потребами

Бучанці з особливими потребами

Буча та регіон
Спортивне свято "Відгука"

Спортивне свято "Відгука"

Бучанські новини
26 -27 жовтня у Бучі відбудеться відкритий регіональний фестиваль "Таланти без меж"

26 -27 жовтня у Бучі відбудеться відкритий регіональний фестиваль "Таланти без меж"

Буча та регіон
В Ірпені відкрили перший на Київщині спеціалізований заклад по роботі з дітьми та молоддю з особливими потребами

В Ірпені відкрили перший на Київщині спеціалізований заклад по роботі з дітьми та молоддю з особливими потребами

Ірпінський вісник
Від рівних прав до рівних можливостей

Від рівних прав до рівних можливостей

статті
«ПОВІР У СЕБЕ – 2008»

«ПОВІР У СЕБЕ – 2008»

Ірпінський вісник
Крок за кроком до рівності

Крок за кроком до рівності

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.