Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Спортивний розвиток дітей: проблеми та перспективи

Спортивний розвиток дітей: проблеми та перспективи

Одним із основних чинників підтримки здоров’я організму людини протягом всього життя є заняття фізичною культурою та спортом. Досить важливо відвідувати фізкультурно-оздоровчі заклади починаючи ще з раннього віку.

Проте не всі діти мають змогу навчатися тому чи іншому виду спорту, відвідувати конкретні спортивні секції. Причиною цього є нестача спортивних структур та об’єктів, що особливо відчутно і помітно у віддалених районах від столиці; стрімкий розвиток приватних установ, де заняття не безкоштовні, та криза державних. Мабуть, й тому підлітки тиняються вулицями, часто залишаються без цілі та мети у житті, не мають хобі, не розвивають себе фізично, і як наслідок – хворіють, починають вживати алкоголь, наркотики.

Загальна ситуація по всій країні не найкраща: матеріально-технічна база сфери фізичної культури і спорту в нашій країні є слабкою. На даний час за рівнем забезпеченості населення фізкультурно-спортивними залами (із розрахунку на 10 тис. осіб) Україна у 2-3 рази поступається провідним країнам, щодо басейнів - відставання у 30 разів. І це, скажемо, не дивно, тому що на розвиток фізичної культури і спорту традиційно виділяється з державного бюджету 0,5 %, а з регіональних – 1,5-2% від їх видаткової частини, що у 3-4 рази менше середньоєвропейських показників. За обсягами річних видатків з усіх джерел фінансування з розрахунку на одну особу Україна майже у 30 разів поступається Фінляндії, у 15 разів - Японії та Австралії, у 10 разів - Німеччині.

Та все ж таки з’являються нові спортивні об’єкти: відкриваються стадіони, встановлюються спортивні майданчики, продовжують функціонувати спортивні секції, що діють в основному при школах. Нині навіть деякі приватні спортивні комплекси дають можливість навчатися на безкоштовній основі дітям-сиротам, дітям з багатодітних сімей. Одним із прикладів є сучасний спорткомплекс у селі Круглик Києво-Святошинського району. Місяць тому відбулося урочисте відкриття спортивно-оздоровчого центру Олімпійського резерву, у будівництво якого вклав кошти депутат Київської обласної ради.




У спортивно-оздоровчому центрі створені всі умови для тренувань, відпочинку та оздоровлення. Комплекс розташований на двох поверхах, де розміщені різні спортивні зали для тренувань. У спорткомплексі працюють секції з греко-римської та вільної боротьби, дзюдо, боксу, козацького бойового мистецтва, шахові та церковні класи. Проте, як з’ясувалося, олімпійців там навряд чи будуть виховувати. Вже нині у центрі безкоштовно займаються сільські діти та діти зі шкіл-інтернатів. У планах на базі комплексу проведення зборів спортивних команд, змагань для дітей та молоді. Подальше «життя» установи, як громадської організації, можливе за фінансової підтримки спортивної спілки, підтримки депутатів та добровільних внесків користувачів спортивного закладу.

«Спорт не є самою ціллю спортивно-оздоровчого центру. Важливіше, чим займаються діти після школи… Тому спорт – це скоріше один із засобів звернути увагу і привести дітей до нас, - так сказав директор закладу Анатолій Марценюк, обґрунтовуючи мету створення нового об’єкту. – Тому у спорткомплексі будуть займатися в основному діти задля загальнооздоровчої мети. Також найматимемо таких тренерів, які готуватимуть і професійних спортсменів, майбутніх чемпіонів. Проте створити якусь спеціальну базу, ту ж олімпійську, у нас не вийде. Тому що потрібно розуміти які нині загальні ідеї у суспільстві, чим воно живе…»



Сподіваємося, що потужна матеріально-спортивна база, створена у Круглику, дасть свої плоди. Адже задум гарний. І результати, спрямовані на підвищення рівня фізичної культури населення, зростання чисельності людей, які займаються спортом, пропаганду та впровадження здорового й активного способу життя, спортивні досягнення, мають бути відчутними.
Дійсно, хочеться, аби таких закладів ставало більше. Щоб інші депутати та меценати брали гарний приклад для наслідування, а для діти із користю проводили своє дозвілля.

Вадим Мягкий,
майстер спорту, тренер з греко-римської боротьби спортивно-оздоровчого центру в с. Круглик:
- Греко-римська боротьба – вид спорту не із легких, потребує чимало віддачі. До того ж і займатися з дітьми не легко. Адже їх у першу чергу потрібно зацікавити. Тому чимало часу йде на виховання, решта – на навчання.
Займаюся греко-римською боротьбою можна з 6 років, починаючи з куверків та різних гімнастичних вправ. Потім поступово збільшувати навантаження на вивчення прийомів, силову підготовку.


Вибір спортивної секції
При виборі спортивної секції основне, на що слід звертати увагу, — це на особистість тренера. Тренер — це не вузький спеціаліст, який відповідає лише за досягнення спортивних результатів, це, перш за все, педагог, психолог, який формує у дітей вольові й моральні якості, а також гігієніст і фізіолог, який визначає режим тренувань і повинен добре розуміти процеси, які відбуваються в організмі під їх впливом. Поцікавтеся досвідом спеціаліста, його кваліфікацією, досягненнями його учнів. Професійні тренери, як правило, охоче спілкуються з батьками, обговорюють з ними успіхи дитини. У більшості випадків батькам також дозволяється відвідати перші заняття разом із дітьми, якщо вони вважають це необхідним.

Перед записом у спортивну секцію дитині обов’язково слід пройти обстеження у лікаря, навіть якщо в цій спортивній секції не вимагають результати медичного огляду.
Якщо дитина не планує робити спортивну кар’єру, не варто віддавати її до спортивної школи. Цей заклад спеціалізується не на зміцненні здоров’я, а на підготовці спортивних кадрів, тож навантаження там можуть бути надмірними.

Плануючи розклад занять, слід урахувати, що для дітей дошкільного віку (5-6 років) оптимальним варіантом будуть два тренування в тиждень тривалістю 60 хвилин. Молодшим школярам 7-12 років фізичне навантаження можна збільшити до трьох тренувань у тиждень тривалістю 90 хвилин. Для підлітків оптимальна тривалість тренування — 120 хвилин.




Види спорту: оптимальний вік для початку занять
Акробатика - з 6 років
Біатлон - з 9 років
Плавання - з 6 років
Фехтування - з 9-11 років
Хокей - з 6 років
Гірські лижі - з 3-6 років
Волейбол - з 8-10 років
Баскетбол - з 8-9 років
Легка атлетика - з 10 років
Бокс - з 12-13 років
Художня гімнастика - з 6-7 років
Велоспорт - з 7-10 років
Теніс - з 5-7 років



фото автора
7 -4

Вікторія Кончаківська, спеціально для www.bucha.com.ua 
спорткомплекс
 Інші новини по темі:
Перспективи розвитку фізичного виховання молоді

Перспективи розвитку фізичного виховання молоді

Бучанські новини
Про внесення зміни до Закону України "Про плату за землю"

Про внесення зміни до Закону України "Про плату за землю"

статті
Мода на спорт повертається

Мода на спорт повертається

Бучанські новини
Нові здобутки дитячо-юнацької спортшколи

Нові здобутки дитячо-юнацької спортшколи

Бучанські новини
Бучанська ДЮСШ: Спортивні надії міста

Бучанська ДЮСШ: Спортивні надії міста

Бучанські новини
«Олімпія»: спортивне коло друзів

«Олімпія»: спортивне коло друзів

спортивні новини
Анатолій Щербина: «У кожному населеному пункті Київщини має бути футбольне поле»

Анатолій Щербина: «У кожному населеному пункті Київщини має бути футбольне поле»

Бучанські новини
Фізкультурно-патріотичного фестивалю «Козацький гарт» серед Бучанських учнів

Фізкультурно-патріотичного фестивалю «Козацький гарт» серед Бучанських учнів

відділ освіти
Дітей без щеплень не пускають до навчальних закладів

Дітей без щеплень не пускають до навчальних закладів

Буча та регіон
Навчити успіху

Навчити успіху

Бучанські новини
12 червня, м. Буча: Змагання зі спортивного орієнтування

12 червня, м. Буча: Змагання зі спортивного орієнтування

спортивні новини
Девіантна поведінка дітей – сигнал до роботи

Девіантна поведінка дітей – сигнал до роботи

Бучанські новини
Адмінвідповідальність за паління

Адмінвідповідальність за паління

законодавтство
Футбольний фестиваль в Ірпені

Футбольний фестиваль в Ірпені

Ірпінський вісник
Світ не без добрих людей

Світ не без добрих людей

спортивні новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.