Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Нове у роботі Державтоінспекції

Нове у роботі Державтоінспекції

Протягом останніх років структура Державтоінспекції зазнала суттєвих змін, продовжується процес її реорганізації. Відповідно, нові правила впливають і на всіх учасників дорожнього руху. Не є вийнятком із загального правила і наш регіон.
Тож, про нововведення та актуальні питання у роботі Державтоінспекції розповідає начальник ДАІ з обслуговування Ірпінського регіону та міста Бучі, майор міліції Олександр Куделя.

- Олександре Івановичу, згідно останніх даних громадянам більше не потрібно проходити техогляд автомобілів?
- У другому читанні Верховна Рада України прийняла рішення про відміну проведення державного технічного огляду транспортних засобів працівниками ДАІ. Чекаємо допоки закон вступить в силу. Швидше за все, працівники Державтоінспекції будуть проводити державний технічний огляд усім суб’єктам господарювання, які займаються перевезенням пасажирів, перевезенням небезпечного, великогабаритного транспортного вантажу і тим підприємствам, які здійснюють комерційну діяльність.
Щодо фізичних осіб, то для них техогляд проводитимуть спеціалізовані суб’єкти господарювання і ця процедура буде поєдна із виписуванням страхового полюсу.
Тобто, контроль за станом і справністю авто буде здійснюватися за будь-яких обставин.

- На що сьогодні спрямована робота працівників ДАІ?
- Ірпінський регіон та місто Буча є курортними місцями, куди влітку приїжджають відпочивати багато дітей. Тому часто супроводжуємо малечу до місця відпочинку. Крім того, здійснюємо профілактику дорожньо-транспортних пригод, вживаємо заходи спрямовані на запобігання дитячому травматизму, перевіряємо під’їзні шляхи до водоймищ. Також проводяться спецоперації: «Мак», «Берег», «Автобус-2011» та ін.

- Які порушення найчастіше роблять наші перевізники?
- По-перше, зїжджають із встановленого маршруту. По-друге, виникає чимало запитань до стану авто. Під час операції працівниками ДАІ було складено понад 80 адмінпротоколів про порушення технічного стану транспортних засобів, які здійснюють перевезення пасажирів (як юридичні, так і фізичні особи). Наприклад, часто не відкривається аварійний вихід, перевізники самовільно переобладнують «маршрутки» і встановлюють додаткові пасажирські місця.

- На часі – підготовка до проведення Євро-2012. Яка роль працівників Державтоінспекції у цьому процесі?
- На сьогоднішній день вже відомо, що з п'яти футбольних команд, які прийматиме Київ, дві команди житимуть в Ірпені. З них – одна команда футболістів буде тренуватися у Бучі, а інша – в Ірпені (на базі Податкової академії). Зараз відбуваються підготовчі заходи: збирається документація об’єктів, проводиться їх обстеження, наявність і відповідність дорожніх знаків та відслідковуються під’їзні шляхи. На цій стадії підготовки поки що труднощів не виникало – робота йде за планом.
Усе це для того, щоб потім ми могли достойно та професійно провести Євро-2012 у нашому регіоні. Це – відповідальна, але водночас і почесна місія.

- На Київщині працівники Державтоінспекції проводять профілактичну роботу досить нестандартно. Розкажіть про цей задум. Чи приносить він очікувані результати?
- Міністерство внутрішніх справ, керівництво Управління ДАІ у Київській області вважають: якщо людина здійснила не дуже серйозне порушення правил дорожнього руху, то краще з нею провести профілактичну бесіду, ніж відразу карати.
Наприклад, інспектори ДАІ запрошують водіїв-правопорушників пройти до спеціально обладнаного мікроавтобусу з необхідною відеоапаратурою, де вони можуть переглянути шокуючи кадри з місць скоєння дорожніх пригод із реальними наслідками від аварій. Це змушує замислитися над тим, якому ризику піддаються їх життя через недотримання норм елементарної поведінки на дорозі.

Слід зазначити, що порушники на початку профілактичної бесіди налаштовані вкрай скептично. Проте після перегляду фільму люди вже по-іншому дивляться на безпеку дорожнього руху і обіцяють інспекторам, що намагатимуться більше не порушувати встановлених правил.
Якщо ж людина не сприйме такий урок і наступного разу знову здійснить порушення, то її вже притягнуть до адміністративної відповідальності.
Щодо «наших» порушників, то трапляються випадки керування водіями транспортними засобами у нетверезому стані, порушення правил обгону і правил переїзду залізничних шляхів, маневрування.

- Як це підтверджено статистичними даними?
- З початку поточного року нами було складено 213 адміністративних протоколів за керуванням авто в стані алкогольного сп’яніння.
Виявлено 144 порушення правил обгону, 479 випадків – порушення правил переїзду залізниці.
Є і такі порушення, як недотримання вимог дорожніх знаків, стоянка у невстановленому місці. Протягом першого півріччя 2011 року було складено 100 відповідних протоколів (за аналогічний період минулого року – 600 таких протоколів). Але ми враховуємо і людський фактор. Якщо у водія дійсно є серйозні причини (крайня необхідність), через які він не дотримався правил дорожнього руху, то ми намагаємося увійти в його становище і допомогти, обмежившись попередженням.

- Буває, що відбираєте водійські права?
- Працівники ДАІ не мають повноважень позбавляти водійського посвідчення. Ми затримуємо посвідчення водія до ухвали рішення суду, який і вирішує – позбавляти громадянина документів чи стягнути штраф.
До речі, декілька тижнів тому працівниками ДАІ було зупинено водія авто з німецькими номерними знаками, який перебував у стані алкогольного сп’яніння. Ірпінським міським судом він був позбавлений водійських прав строком на 1 рік. Тож, сісти за кермо (коли мине відповідний термін) він вже зможе тільки в себе на батьківщині – у Німеччині.

- Останнім часом на території регіону, зокрема у Бучі, траплялися серйозні ДТП із дуже важкими наслідками?
- Аварій, які б тягли за собою велику кількість постраждалих, на щастя, не траплялося. Але все-таки були ДТП зі смертельними наслідками. Одна особа загинула в Гостомелі – тоді водій збив пішохода і зник з місця пригоди. Ми знайшли зловмисника, і він відбуває покарання. Нещодавно біля ірпінського ринку сталася чергова аварія. Її причини –недбалість як з боку водія, так і пішохода (обидва літні люди). Внаслідок отриманих травм жінка-пішохід пішла з життя.
У Бучі дорожньо-транспортна пригода сталася по вул. Кірова. Трохи дивна ситуація: двоє нетверезих чоловіків стояли та розмовляли, і раптом один із них чомусь різко побіг на дорогу – сам вдарився в бік автомобіля.
Тобто, дорожньо-транспортних пригод, які б мали постійний характер і ми могли відслідкувати їхню причину, - немає. Більшість ДТП стаються внаслідок елементарної неуважності та порушень встановлених правил.

- Частенько громадяни скаржаться на так званих «шумахерів», які вночі чи то перегони між собою влаштовують, чи проводять «майстер-класи» з водіння. Можна якось вплинути на цих порушників?
- Потрібно звертатися до чергової частини Ірпінського відділу міліції. На кожен випадок, пов’язаний із транспортом, виїжджає працівник ДАІ.
Цілком можливо, що під час реорганізації Державтоінспекції, в Ірпінському регіоні збільшать кількість штатних працівників. Адже на 5 тисяч населення повинен бути один працівник ДАІ. У нас зараз 12 співробітників обслуговують 110-тисячне населення.
З приходом нових людей ми зможемо приділяти більшу увагу різним проблемам сьогодення.

Користуючись нагодою, хотілося б ще раз звернутися до всіх жителів міста Бучі, Ірпінського регіону. Автомобіль, вулично-шляхова мережа – завжди несуть за собою підвищену небезпеку. Тож, хочеться, щоб сідаючи за кермо, переходячи дорогу, люди оцінювали кожен свій крок і усвідомлювали відповідальність один перед одним.
Адже, як правило, причини більшості ДТП – людський фактор.

Тож, шановні громадяни, бережіть себе. А працівники ДАІ, зі свого боку, забезпечуватимуть для вас порядок і спокій на дорогах!
3 -2

Людмила Гладська 
газета: «Бучанські новини» №27 від 15 липня 2011 року
 Інші новини по темі:
Зміни в законодавстві

Зміни в законодавстві

законодавтство
Строки проведення державного технічного огляду у Бучі

Строки проведення державного технічного огляду у Бучі

Бучанські новини
Аварійність на дорогах приірпіння зросла

Аварійність на дорогах приірпіння зросла

Ірпінський вісник
В Ірпені затримали осіб які підозрюються у викраденні автомобілів

В Ірпені затримали осіб які підозрюються у викраденні автомобілів

Буча та регіон
«Дорога не прощає помилок»

«Дорога не прощає помилок»

Бучанські новини
Правила дорожнього руху є правилами життя

Правила дорожнього руху є правилами життя

Бучанські новини
ДАІ провели День безпеки дорожнього руху...

ДАІ провели День безпеки дорожнього руху...

Буча та регіон
Юридична консультація: Затримання працівниками ДАІ

Юридична консультація: Затримання працівниками ДАІ

законодавтство
Обов’язковий техогляд повертається: що треба знати водіям

Обов’язковий техогляд повертається: що треба знати водіям

законодавтство
Юридична консультація: Автомобіль і штрафплощадка

Юридична консультація: Автомобіль і штрафплощадка

законодавтство
Юридична консультація

Юридична консультація

законодавтство
Сплату податку на нерухомість за поточний 2013рік перенесено на 2014 рік

Сплату податку на нерухомість за поточний 2013рік перенесено на 2014 рік

Публікації
Працівники ДАІ провели зі школярами урок-гру

Працівники ДАІ провели зі школярами урок-гру

Буча та регіон
Порядок сплати громадянами податку з власників транспортних засобів

Порядок сплати громадянами податку з власників транспортних засобів

Повідомлення!
Юридична консультація

Юридична консультація

законодавтство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.