Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Бучанці святкують масляну і проводжають зиму

Бучанці святкують масляну і проводжають зиму

З 28 лютого в Україні розпочалося відзначення Масляної – свята, яке прийшло до нас ще з дохристиянських часів. Веселощами, забавами і поїданням млинців – символа сонця, люди проводжають люті морози і зустрічають довгоочікувану весну.
Бучанці також залюбки приєдналися до цієї гарної традиції і сповна поринули у святкування.

Так, 3 березня (четвер) у Бучанській спеціалізованій школі-інтернат розгорнулася ціла вистава. Учні, одягненні в українські костюми, відтворили сценку «випроваджування» зими, взявши участь у цікавих обрядах і дійствах. Були і катання на санчатах, і хороводи,
і різні конкурси. А кульмінацією свята стало спалення саморобного опудала Марени (символа зими), що викликало найбільшу радість у дітей.
Після цього всіх пригощали смачними млинцями з медом, які присутні їли з таким апетитом, що аж за вухами тріщало.

До речі, Масляна триває сім днів і кожен день тижня має свою назву і сенс. Четвер – широкий розгул: Масляна розгорталася на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх: балаганів, гойдалок, карнавалів, галасливих гулянок. Тож, юні бучанці сповна дотрималися цих «заповітів». Свято вийшло дуже гарне, веселе, динамічне й стрімке, як сама весна.

А 6 березня, у суботу, Масляну святкували біля храму Ікони Божої Матері «Почаївська» (мікрорайон Мельники). Тут даний захід уже також став традиційним. Біля церкви на малечу та їх батьків чакало багато конкурсів, веселих завдань і загадок. Матусі, як справжні господині, - вчилися підкидати млинці на сковорідці, а батьки змагалися у їх швидкому поїданні. Тож, гарний настрій і приємні спогади усім були забезпечені.

Закінчується Масляна – Прощеною неділею. Усі просять один в одного пробачення, кланяються, а у відповідь чують: «Бог простить, і я прощаю». Тож, якщо хтось завдав болю близьким людям, образив чи сказав грубе слово – саме час виправити прикру ситуацію. Головне – робити це щиро і від усього серця.

На цьому масові гуляння закінчуються, бо після Масляної починається Великий піст, який триватиме сім тижнів – до Великодня.


Фото з заходів на наступній сторінці>>

Назад 1 2 Дальше
6 -4

Людмила Гладська, спеціально для www.bucha.com.ua 
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.