Папуги в оселі

Щоб утримувати папуг в оселі, потрібно насамперед вміло їх підбирати. При придбанні цих птахів усе базується на довірі між покупцем й продавцем. Зазначу, що для селекційної роботи кращими екземплярами є птахи від першого гніздування. А кінець літа найбільш придатний час для покупки. Адже у цей час у кожного аматора є чимало окріплих пташенят, серед яких можна вибрати отриманих з перших гнізд.

Пам'ятайте, що тільки якщо ви купуєте пташеняти від здорових батьків, можна бути упевненим, що вони швидко звикнуть до нових умов і в майбутньому дадуть нове високоякісне потомство. На власному досвіді переконався, що у порівнянні з дикими комахоїдними і зерноїдними птахами утримувати папуг у домашніх умовах не так уже й складно. Адже папуги - одомашнені птахи, які вже майже повністю втратили інстинкт добування корму в природних умовах.

Утримувати папуг потрібно у вольєрах чи клітках, у холодний час року - обов'язково в теплому приміщенні.
Тим, хто хоче обзавестися папугами, раджу купувати молодих птахів. Вони набагато швидші в рухах, легше звикають до нових умов й цікавіші в поводженні, ніж старі птахи. Окрім того, молодих можна приручити швидше, вони більш здібні до навчання.
Тому, хто ще не має практичних навичок по догляду за птахами, раджу почати з хвилястих папужок чи нерозлучників. Ці птахи більш витривалі, невибагливі до умов утримання й набагато дешевші за інших папуг.


При купівлі папуг не забудьте довідатися, як їх утримувати й чим годувати, прочитати спеціальну літературу. Той, хто має досвід утримання і розведення диких зерноїдних птахів чи хвилястих папужок, може сміливо придбати будь-якого папугу. Непоодинокі випадки, коли куплені в зоомагазині папуги дуже швидко гинуть. Практично завжди це відбувається через те, що птахи не хочуть їсти корм, до якого вони ще не звикли. Тому щойно купленому хвилястому папужці на початку необхідно дати круто зварене рубане куряче яйце й канаркове насіння (його люблять усі без винятку папуги), перемішане з тертими білими сухарями чи манною крупою. Через два-три дні до канаркового насіння потрібно потроху додавати просо, овес, насіння соняшника і т. ін. А коли птах уже й до них трохи звикне, можна цілком перевести його на доступні вам корми.

Не забувайте, що у перші дні після купівлі папужки варто давати тільки охолоджену кип'ячену воду. А якщо ви купуєте птаха в приватної особи на ринку, розпитайте хазяїна, чим він його годував і як утримував. Купуючи птаха, обов'язково зверніть увагу на його поведінку й зовнішній вигляд. Кволих і настовбурчених птахів з морщинистими (з нашаруваннями) восковицею і дзьобом, тьмяними серозними очима краще не купувати - вони або занадто старі, або хворі. Здоровий птах дуже рухливий, пір’я в нього щільно прилягає до тулуба, очі блискучі. Не рекомендується купувати птахів з поганим оперенням (оголені місця на грудях, спині, животі). Ці папуги жили в дуже поганих умовах (маленька клітка, неповноцінний корм), вони звикли ощипувати себе, і їх від цього відучити майже неможливо.

А ще раджу звернути особливу увагу на частоту дихання, кашель, хрипи в легенях і повітряносних мішках.

А. Ткачов, птахівник-любитель
2.5 -1.5

«Ветеринарна газета» від 1 лютого 2011 року 
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.