Чому молодь втікає з України

Українці – у лідерах серед бажаючих емігрувати до США. Після Бангладеш вони найактивніше у світі реєструються на розіграш міграційної лотереї “Green Card”. За підсумками розіграшу попередньої міграційної лотереї (DV-2011), 6 тисяч українців отримали можливість виїхати на проживання до Сполучених Штатів. На останній розіграш, результати якого ще не відомі, подали аплікації 1,7% населення України. Та експерти запевняють, що бажаючих залишити Україну значно більше.

"НОВИНИ З УКРАЇНИ ОСТАННІМ ЧАСОМ ДИВИТИСЯ НЕ ХОЧУ"

Юрист Олександр входить у число тих 1,7%, хто мріє отримати “зелену карту”. У 2008 році він закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ, через рік завдяки можливості дистанційного навчання отримав диплом бакалавра Портландського державного університету (США), водночас працюючи слідчим з економічних злочинів у міському відділі міліції одного з шахтарських містечок на Луганщині. Умови роботи і низька заробітна плата змусили звільнитися і шукати щастя у Києві. Влаштувався в столичну компанію юристом з міжнародного права.

– Рішення змінити місце проживання прийшло раптово, – розповідає Олександр. – На початку 2010 року, коли залишився без роботи через реорганізацію штату компанії, зрозумів, що на ринку праці мої знання права, як і відмінне володіння англійською мовою, не оцінюються на достатньому рівні, а йти на стартові позиції з зарплатою в 300-400 доларів мене не влаштовувало. Надій на зміни на краще в Україні залишилося мало, особливо після проведення президентських виборів. Наявність довгострокової туристичної візи, знання мови і декілька короткочасних візитів на Північ США дозволили мені зробити вибір на користь цієї країни.

Щоб наблизити здійснення своєї мрії і отримати американське громадянство, Олександр в якості туриста подався до США. Вже близько року він живе у штаті Нью-Джерсі. На другий день по приїзді пішов працювати на будівництво. Сьогодні він встановлює дерев’яні і пластикові вікна за 12 доларів за годину. За цей час він вже зміг придбати автівку і час від часу подорожує країною.

– Ціни на продукти харчування на порядок нижчі, порівняно з Україною. Те саме стосується машин, електроніки й одягу, – розповідає колишній міліціянт. – Навіть при відсутності легального статусу доступне кредитування при купівлі автівки. Я цілком задоволений, навіть незважаючи на те, що доводиться виконувати некваліфіковану роботу, бо зарплатня у декілька разів вища, ніж в Україні. Навіть якщо б продовжував працювати за професією в Україні, я б не досяг такого рівня оплати. Суспільство тут поблажливіше ставиться до іммігрантів, заборонена будь-яка дискримінація на ґрунті раси чи країни прибуття.

Єдине, що затьмарює його перебування в Америці – відсутність поряд батьків і близьких людей. Але повертатися в Україну він не поспішає.

– З моменту мого від’їзду нічого не змінилося, а в деяких моментах жити, кажуть, стало тільки складніше. Новини з України останнім часом дивитися не хочу, бо позитивних емоцій не додається. З цим, я думаю, зі мною погодяться багато вихідців з України, які живуть у США. Як і я, повертатися ніхто не поспішає.

Минулого року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» проводив соціологічне дослідження «Вивчення еміграційних настроїв населення Львова, потреб репатріантів та членів родин трудових мігрантів», яке засвідчило, що у віковій групі “21-30” більшість респондентів хочуть поїхати за кордон з метою працевлаштування (46,94%), навчання (58,82%) та на постійне місце проживання (48,98%).

– Основна тенденція – збільшується кількість потенційних мігрантів саме серед молоді, – розповідає науковий співробітник інституту Оксана П’ятковська. – Якщо дотепер середній вік українського мігранта складав в середньому 40-45 років, то зараз потенційним мігрантом стає особа до 30 років. І якщо у дослідженні, що його проводила Елла Лібанова разом з Держкомстатом у 2005-2008 роках, зазначено, що рівень освіти середньостатистичного мігранта нижчий, ніж загалом по Україні, то зараз основна маса – це люди з вищою освітою. Найбільше себе бачать за кордоном представники технічних спеціальностей. Серед студентів, які вивчають IT-технології, ця цифра сягає 90%.

Дослідження довело, що мотиви для виїзду за кордон як для існуючих трудових мігрантів, так і потенційних, не змінилися: відсутність роботи, можливість покращити фінансовий стан сім’ї, фахова реалізація і бажання дати дітям гідну освіту. Але 55,75 % опитаних категорично заявили, що однозначно не погодяться працювати за кордоном нелегально. Натомість, основна маса трудових мігрантів, які виїжджали з України вкінці 90-х, були нелегалами.

“Перед Україною існує загроза втрати висококваліфікованого людського капіталу, а в подальшому – серйозні демографічні диспропорції у зв’язку зі зростанням частки молоді серед потенційних мігрантів та зростання темпів депопуляції населення”, – йдеться у дослідженні.

КРАЩЕ НА ЗАХОДІ ТИМЧАСОВО БЕЗ РОБОТИ, НІЖ ПОВЕРНУТИСЯ В УКРАЇНУ

– Очікування, що з економічною кризою в Україну повернеться велика кількість мігрантів, не виправдалися, – розповідає спеціаліст з проектів Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ірина Савченко. – Поверталися ті, хто працювали в Росії на будівництві, яке призупинялося. На заході українські мігранти віддавали перевагу тому, щоб залишитися там тимчасово без роботи, ніж повернутися в Україну. Вони дрейфували всередині ЄС. Багато приїхали у Лондон, де зараз до Олімпіади-2012 активізується будівництво.

У звіті Міжнародної організації міграції за 2010 рік констатується, що загальна кількість мігрантів у результаті економічної кризи не зменшилася. При тому, що багато з них втратили роботу, на батьківщину вони не повернулися. “Ймовірно, що зросло число мігрантів, які працюють на випадкових роботах в тіньовій економіці, а оцінити масштаб такого явища важко”, – йдеться у звіті. Низький процент повернень “завдячує також тому, що умови вдома, наприклад, рівень безробіття та бідності, можуть бути для мігранта гіршими за умови країн призначення”.

У представництві МОМ в Україні розповідають, що у колишнього міністерства праці був проект з Португалією (між Україною і Португалією існує угода щодо трудової міграції): мінпраці Португалії направляло до України вакансії, і український центр зайнятості пропонував зареєстрованим на біржі безробітним такі варіанти роботи. Умова – сезонний графік, циркулярний. В основному українцям пропонували протягом 3-6 місяців збирати ягоди: полуницю, малину. Угода запрацювала, люди почали їздити. Але з приходом кризи уряд Португалії вирішив не продовжувати проект.

– Ми проанкетували тоді наших мігрантів, за якими причинами ви їдете, – розповідають у МОМ. – В основному то були жінки. І десь 50% жінок вказали, що їм треба було вчити своїх дітей, решта – відремонтувати хату і повернути борги.

Хоча працевлаштуватися на Заході після кризи стало важче і багато місцевих мешканців втратили роботу, українці продовжують їхати у Італію, США та інші країни, бо наші люди погоджуються на роботу, яку не виконуватимуть американець чи італієць, тим паче, за таку низьку плату.

– В Італії криза майже не зачепила обслуговуючий сектор, бо громадяни ЄС не бажають працювати на таких роботах, – зазначає Савченко. – Тож наші люди зберігають ці посади, проте вони втрачають у заробітку. Багато людей переходить у нелегальне становище. Для них це краще, ніж повертатися до України, тому що економічна ситуація нестабільна і люди не можуть відчувати себе безпечно.

Сьогодні мігранти намагаються себе легалізувати. І Іспанія, і Італія зараз “амністують” мігрантів. Це в інтересах самих держав, яким сплачуватимуть податки. Вже 17,5 тис. українців подали документу на працевлаштування в Італії в рамках “Decreto Flussi”- 2010, щоправда лише кожен десятий має шанс легалізуватися.

ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНСЬКОГО ЗАРОБІТЧАНСТВА

– Міграція з України має два напрямки: східний (колишні країни СНД) і західний. У західному напрямку продовжується “brain drain” (“відтік мізків”), – розповідає Ірина Савченко. – Це зазвичай фахівці з вищою освітою, їх не так багато, порівняно з некваліфікованими мігрантами, але цих людей ми втрачаємо, бо вони влаштовуються за своєю спеціальністю за кордоном і не повертаються. Ті хто їде на Схід, переважно їдуть у Росію, адже там в основному українці працюють на будівництві.

– Якщо порівнювати українську міграцію до Європи та Америки, то Америка є більш привабливою. Америка має довгі традиції країни емігрантів, вона є більш відкритою і ліберальною у законодавстві, аніж Європа, – зазначає голова комісії УГКЦ з питань мігрантів Григорій Селещук..

За словами експерта, європейська "блакитна карта" не може конкурувати з американською "зеленою картою". Попри це, Європа залишається основним центром міграції для українців.

– Географія країн кардинально не змінилася. Найбільша частина наших мігрантів йдуть до так званого “золотого трикутника” – Іспанія, Італія, Португалія, їдуть також на сезонні роботи до Польщі, Чехії, частина – до США і Канади, – розповідає директор Інституту дослідження української діаспори Національного університету “Острозька академія” Алла Атаманенко. – Навіть під час кризи була надія, а зараз люди бачать цю ситуацію з Податковим кодексом, з системою освіти... Ніхто не бере до уваги, а покоління наших сучасних школярів і студентів – це напівсироти при живих батьках, соціальні сироти. Батьки по закордонах на заробітках, а дітям, хоча і забезпеченим фінансово, бракує спілкування, виховання, багатьох людських речей. Чим це обізветься для нашої держави через десятиріччя – ще не відомо.

ЧИ ПОВЕРНУТЬСЯ?

Представництво МОМ в Україні у рамках співробітництва з італійським урядом провело дослідження серед дітей мігрантів, які живуть в Україні.

– Ми питали в анкеті: чи планують ваші батьки повернутися? Діти відповідають, що поки не планують, бо родина втратить джерело фінансування, – розповідає Савченко. – Мігранти намагаються якомога довше там просидіти, назбирати грошей. Люди вже пенсійного віку, які вважають, що вони свій борг перед родиною виконали, грошей заробили, повертаються, і на зароблені кошти, якщо діти вже отримали вищу освіту, намагаються відкрити якусь власну справу.

– Серед потенційних мігрантів, за нашим дослідженням, планує залишитися невеликий відсоток респондентів, – розповідає Оксана П’ятковська. – Але якщо подивимося практику попередньої міграції, то українці їхали до Європи чи Америки і планували за пару років підзаробити і повертатися. Але пройшло 10 років, і мало хто повернувся. Те, що респонденти бачать своє майбутнє з Україною, – це ще не факт, що так і станеться.
6 -4

Анна Ященко, www.unian.net 
 Інші новини по темі:
МВС спростило процедуру реєстрації місця проживання немовлят

МВС спростило процедуру реєстрації місця проживання немовлят

Суспільство
"Нам треба підвищувати авторитет міліції"

"Нам треба підвищувати авторитет міліції"

Ірпінський вісник
У перспективі - Бучанський міский відділ мілції

У перспективі - Бучанський міский відділ мілції

Бучанські новини
Керівництво Ірпінського міського відділу внутрішніх справ звертається до жителів Ірпінського регіону

Керівництво Ірпінського міського відділу внутрішніх справ звертається до жителів Ірпінського регіону

Бучанські новини
Строки проведення державного технічного огляду у Бучі

Строки проведення державного технічного огляду у Бучі

Бучанські новини
3 квітня, Буча: До уваги абітурієнтів 9-11 класів!

3 квітня, Буча: До уваги абітурієнтів 9-11 класів!

Буча та регіон
Помер екс-ректор податкового університету Петро Мельник

Помер екс-ректор податкового університету Петро Мельник

Ірпінський вісник
У Бучанській міськраді – нові заступники міського голови

У Бучанській міськраді – нові заступники міського голови

ВИКОНКОМ
Міграційна служба: На «ПМЖ» — в Ірпінь та Бучу

Міграційна служба: На «ПМЖ» — в Ірпінь та Бучу

Ірпінський вісник
Тиждень спорту в Ірпені

Тиждень спорту в Ірпені

Буча та регіон
Чи є альтернатива профілактичним щепленням проти інфекційних захворювань?

Чи є альтернатива профілактичним щепленням проти інфекційних захворювань?

головна
У Німеччині повністю скасували оплату за навчання. І для українців теж

У Німеччині повністю скасували оплату за навчання. І для українців теж

Суспільство
єПідтримка в Дії Перші виплати 6500 грн стартували

єПідтримка в Дії Перші виплати 6500 грн стартували

законодавтство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.