Буча новини міста, Буча сайт » Бучанська податкова інспекція » Податковий кодекс » Ірпінська ОДПІ: Податковий кодекс України – вивчення триває

Ірпінська ОДПІ: Податковий кодекс України – вивчення триває

Великий резонанс у суспільстві викликало прийняття Податкового кодексу України, і це зрозуміло – адже вперше в історії нашої держави всі нормативні акти, що регулюють сплату до бюджету податків та зборів, зібрано в єдиному документі. Враховуючи, що загальносвітові кризові явища в економіці не обминули Україну, впровадження кодексу проходить у дуже стислі терміни і зовсім не залишає часу на “розкачку” у вивченні його норм. Тому навчатися у щоденному режимі доводиться податківцям разом із платниками податків.

Ірпінська ОДПІ провела черговий тематичний семінар-практикум з вивчення положень Податкового кодексу країни для платників податків. Участь у семінарі взяли Перший заступник начальника Ірпінської ОДПІ Шавло І.А., заступник начальника - начальник управління оподаткування фізичних осіб Ступак Л.В., завідувач сектору адміністрування платежів землекористування ,місцевих податків і зборів, ресурсних платежів по Ірпінської ОДПІ Омельяненко Н.В., завідувач сектору адміністрування ПДВ Тітенко О.М., провідні фахівці Ірпінської ОДПІ.



Звертаючись до учасників семінару, Шавло І.А. подякувала за спільний результат у наповненні бюджету у 2010 році і висловила сподівання, що знання вимог Податкового кодексу України допоможе платникам податків збільшити фінансові результати власної діяльності і обсяг платежів до бюджету у поточному році. Вона докладно розповіла про основні положення кодексу, детально зупинившись на основних податках, справляння яких докорінно змінилося, та відповіла на численні запитання аудиторії.

Зважаючи на актуальність теми завідувач сектору адміністрування платежів землекористування, місцевих податків і зборів, ресурсних платежів по Ірпінської ОДПІ Омельяненко Н.В. детально роз’яснила зміст розділу ХIІІ кодексу “Плата за землю” - адже вже сьогодні бухгалтери повинні подавати розрахунок податку на землю. Вона доповіла, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Податкове зобов’язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.
Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Також вона зупинилась на розділі ХУІ ”Збір за спеціальне використання води”, зокрема, бюджетні установи не є платниками збору за спеціальне використання води, також починаючи з 1 січня 2011 року водокористувачі - суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, повинні справляти збір за спеціальне використання води на загальних підставах.

Ставки збору за спеціальне використання води, які визначені Кодексом, збільшені в 1,185 рази у порівнянні зі ставками, які діяли у 2010 році. Передбачена відповідальність за відсутність водовимірювальних приладів при тому, що до прийняття Кодексу такої норми не було.

Податкові декларації подаються платниками збору органам державної податкової служби у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (підпункт 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 Кодексу). Податкова декларація за спеціальне використання води для потреб водного транспорту за перший квартал не подається. Збір сплачується платниками збору у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, а саме: протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації за місцем податкової реєстрації. Збір за спеціальне використання води для потреб водного транспорту за перший квартал не сплачується.

Платники єдиного податку та платники фіксованого сільськогосподарського податку не є платниками збору за спеціальне використання води.
Завідувач сектору адміністрування ПДВ Тітенко О.М. поінформував про порядок подання податкової звітності загалом та, зокрема, щодо подання звітності та реєстрів податкових накладних засобами електронного зв’язку.

Продовжуючи захід заступник начальника-начальник управління оподаткування фізичних осіб Ступак Л.В. детально роз’яснила зміст розділу IV кодексу “Податок на доходи фізичних осіб” - адже вже сьогодні працівникам нараховується заробітна плата, громадянам виплачуються інші доходи, провадяться операції з продажу, дарування, оформлення спадщини тощо, тому вже сьогодні всім необхідне знання вимог нового законодавчого акту.

Ступак Л.В. поінформувала присутніх щодо основних аспектів проведення кампанії декларування доходів громадян – 2011. Так, на час проведення деклараційної кампанії в податковій інспекції створено сприятливі умови для платників податків, зокрема подовжено графіки роботи фахівців управління оподаткування фізичних осіб по прийому декларацій з 9-00 до 19-00 у будні та з 9-00 до 13-00 у вихідні дні, розроблено графіки виїзду фахівців на території селищних рад. Суттєвим, на що слід звернути увагу громадянам, є те, що Законом України від 2 грудня 2010 року №2755-VI «Податковий кодекс України» починаючи з 2011 року продовжено термін декларування доходів фізичних осіб до 1 травня. Тобто вже в 2011 році за наслідками 2010 звітного року податкову декларацію слід подавати до 1 травня. Загалом, деклараційна компанія цього року буде провадитися відповідно до норм Закону України від 22.05.2003 №889 «Про податок з доходів фізичних осіб» та не матиме значних відмінностей від минулорічної.

Більш детально про порядок надання та заповнення податкової декларації присутнім повідомила начальник відділу оподаткування фізичних осіб Смага М.В., продемонструвавши зразки заповнення декларацій і розрахунків. Доповідач пояснила громадянам, у яких випадках декларування доходів є обов’язковим, а у яких вони можуть скористатися правом на отримання податкового кредиту. зазначила, що громадяни можуть з’ясувати всі незрозумілі питання щодо порядку заповнення та подання декларації, звернувшись до фахівців безпосередньо у приміщенні інспекції чи за телефонами.

Присутня на семінарі завідувач сектору масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян Саєнко І.Е. розповсюдила серед присутніх власну друковану продукцію, розповіла про порядок розгляду звернень та проведення особистих прийомів громадян в органах державної податкової служби України. Відповідаючи на запитання присутніх, зауважила, що найактуальнішу інформацію з питань податкового законодавства платники податків можуть отримати на сторінках журналу “Вісник податкової служби України” та офіційному веб-сайті ДПА України (www.sta.gov.ua).
Сектор масово-роз`яснювальної роботи та звернень громадян Ірпінської ОДПІ 
 Інші новини по темі:
Ірпінська ОДПІ провела черговий семінар

Ірпінська ОДПІ провела черговий семінар

Публікації
Міні-семінар-практикум на тему "Як розпочати свій бізнес"

Міні-семінар-практикум на тему "Як розпочати свій бізнес"

Публікації
9 грудня: Ірпінська ОДПІ запрошує на семінар

9 грудня: Ірпінська ОДПІ запрошує на семінар

Публікації
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Публікації
Ірпінська податкова проведе семінар на тему "Застосування  РРО платниками податків"

Ірпінська податкова проведе семінар на тему "Застосування РРО платниками податків"

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Повідомлення!
3 липня Ірпінська ОДПІ  запрошує на безкоштовний семінар

3 липня Ірпінська ОДПІ запрошує на безкоштовний семінар

Публікації
Ірпінська ОДПІ дбає про обізнаність платників податків Ірпінського регіону

Ірпінська ОДПІ дбає про обізнаність платників податків Ірпінського регіону

Публікації
Семінар для платників податків

Семінар для платників податків

Публікації
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Повідомлення!
Податкова: Платники податків Ірпінського регіону перерахували 86 мільйонів гривень

Податкова: Платники податків Ірпінського регіону перерахували 86 мільйонів гривень

Публікації
Ірпінчани зустрічали майже 150 платників податків Київщіни на податковий семінар

Ірпінчани зустрічали майже 150 платників податків Київщіни на податковий семінар

Публікації
Ірпінська ОДПІ провела черговий семінар

Ірпінська ОДПІ провела черговий семінар

Публікації
Ірпінської ОДПІ: Про надходження до місцевих бюджетів

Ірпінської ОДПІ: Про надходження до місцевих бюджетів

Публікації
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Повідомлення!
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.