Ірпінська ОДПІ провела семінар

Податковий кодекс – початок знайомства

22 грудня Ірпінської ОДПІ проведено семінар з суб?єктами господарювання – юридичними та фізичними особами. Під час семінару були обговорені основні положення Податкового кодексу України, позиції органів державної податкової служби по їх реалізації та розглянуті інші актуальні зміни чинного законодавства.


Розпочинаючи захід, заступник начальника Ірпінської ОДПІ Я.О.Кузнець поінформував, що 2 грудня поточного року Президентом України Віктором Януковичем було підписано Закон від 02.12.10 р. № 2755-VІ «Податковий кодекс України», який вступить в дію з 1 січня наступного року. Прийнятий Податковий Кодекс є результатом компромісів між державою , політичними елітами, громадським суспільством та бізнес-структурами, положення якого спрямовані в першу чергу на регулювання відносин, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Документ складається з 20 розділів та передбачає :
- зменшення кількості податків, зборів до 18 загальнодержавних та 5 місцевих видів податків і зборів;
- зниження ставок оподаткування по податку на прибуток з діючої 25-відсоткової на 2 відсотки щорічно до рівня 16%;
- зниження ставки податку на додану вартість до 17% у 2014р;
- перенесення податкового навантаження на більш платоспроможну категорію громадян;
- спрощення адміністративних процедур;
- зменшення податкового навантаження на бізнес-середовище;
- стимулювання інноваційно-інвестиційної діяльності.

З метою створення максимально зручних умов обслуговування для платників податків щодо роз’яснення норм Податкового кодексу України та передбачених цим документом змін в оподаткуванні, при Ірпінськой ОДПІ створено консультаційний центр, який працює з 9.00 до 20.00 у будні та з 10.00 до 14.00 у вихідні дні. Консультації, як і раніше, платники податків можуть отримати за телефонами 55-2-58 та 56-6-56.

На завершення свого виступу Кузнецьк Я.О. підсумував: «Вивчення та впровадження в дію Податкового кодексу є першочерговим завданням не лише для податківців, а й для платників податків. Чим краще ми разом освоїмо його норми зараз, тим менше незручностей в роботі буде виникати в майбутньому. Тому наразі основним пріоритетом в роботі органів податкової служби України є широкомасштабна роз’яснювальна робота положень Податкового кодексу, надання консультацій платникам податків та вирішення всіх виниклих питань в робочому порядку».

Про особливості адміністрування податку на прибуток у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України поінформувала начальник відділу оподаткування прибутку підприємств Дем’янчук Ж.М. Так, відповідно ст. 151.1 Податкового кодексу, основна ставка податку становитиме 16 відсотків. З урахуванням пункту 10 розділу «Перехідних положень» з 01.04.2011 р. застосовується ставка – 23%; з 01.01.2012 р. застосовується ставка - 21 відсоток; з 01.01.2013р. застосовується ставка – 19%; з 01.01.2014р. застосовується ставка – 16%. Окрім того, за підсумками діяльності у першому кварталі 2011 року платники сплачують податок на прибуток за ставкою 25 відсотків.

Начальник управління оподаткування юридичних осіб Мусієнко В.П. поінформувала щодо нововведень в адмініструванні податку на додану вартість, зокрема зменшення ставки до 17 відсотків з 01.01.2014 року, особливостей визначення бази оподаткування, порядку розподілу податкового кредиту між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями, права на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ та ін.

З 1 січня 2011 року обов’язковою умовою для реєстрації платником фіксованого сільськогосподарського податку є відсутність податкового боргу (недоїмки), за винятком безнадійного податкового боргу (недоїмки), який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Податковим кодексом не передбачено збору за забруднення навколишнього природного середовища, натомість впроваджено екологічний податок, особливості адміністрування якого визначено у розділі 8 кодексу. Кардинально змінено перелік місцевих податків та зборів, яких залишилося 5 видів:
податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиний податок, туристичний збір, збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності та збір за місця для паркування транспортних засобів.

Про особливості оподаткування податком на доходи фізичних осіб, збору за першу реєстрацію транспортного засобу поінформувала заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб Смага М.В. Вона, зокрема, зазначила, що у Податковому кодексі ставка податку на доходи фізичних осіб залишилась на попередньому рівні -15%. При цьому запроваджується мало прогресивне оподаткування доходів фізичних осіб шляхом встановлення на рівні 17% до доходів, отриманих, платником податку у звітному податковому місяці, які перевищують 10кратний розмір мінімальної заробітної плати. За її словами, в кодексі зазнала змін ставка оподаткування доходів платників податків від продажу об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року її знижено до 5%. Також платникам податків було доведено про оподаткування операцій з нерухомістю, порядок визначення статусу фізичної особи-нерезидента у 2011 році, а також термін подання декларації фізичними особами, в т.ч. при реалізації права на податковий кредит. Доповідач звернула увагу, що пунктом Д) ст.176 встановлено, що податкові агенти зобов’язані подавати до органу ДПС за місцем його реєстрації податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб.

Наприкінці зустрічі фахівці Ірпінської ОДПІ відповіли на всі запитання платників податків.
Насамкінець, звертаючись до керівників та бухгалтерів заступник начальника Ірпінської ОДПІ Я.О.Кузнець подякував їм за участь у спілкуванні і зазначив: «Ми-на порозі великих звершень і повинні бути добре підготовленими до них, покращити співпрацю, адже у нас спільні цілі, і результати нашої роботи також спільні-показником їх стане рівень економічного розвитку нашої держави».
Сектор масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Ірпінської ОДПІ 
 Інші новини по темі:
Ірпінська податкова проведе семінар на тему "Застосування  РРО платниками податків"

Ірпінська податкова проведе семінар на тему "Застосування РРО платниками податків"

Публікації
Семінар для платників податків

Семінар для платників податків

Публікації
3 липня Ірпінська ОДПІ  запрошує на безкоштовний семінар

3 липня Ірпінська ОДПІ запрошує на безкоштовний семінар

Публікації
Ірпінська ОДПІ нагадує

Ірпінська ОДПІ нагадує

Звітність (бланки)
Ірпінчани зустрічали майже 150 платників податків Київщіни на податковий семінар

Ірпінчани зустрічали майже 150 платників податків Київщіни на податковий семінар

Публікації
Ірпінська ОДПІ консультує і нагадує

Ірпінська ОДПІ консультує і нагадує

Повідомлення!
9 грудня: Ірпінська ОДПІ запрошує на семінар

9 грудня: Ірпінська ОДПІ запрошує на семінар

Публікації
Міні-семінар-практикум на тему "Як розпочати свій бізнес"

Міні-семінар-практикум на тему "Як розпочати свій бізнес"

Публікації
Податкова: Щодо процедури податкового компромісу

Податкова: Щодо процедури податкового компромісу

Публікації
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Повідомлення!
Ірпінська ОДПІ повідомляє про новий сервіс ДПС України

Ірпінська ОДПІ повідомляє про новий сервіс ДПС України

Публікації
Ірпінська ОДПІ дбає про обізнаність платників податків Ірпінського регіону

Ірпінська ОДПІ дбає про обізнаність платників податків Ірпінського регіону

Публікації
Ірпінська ОДПІ: Податковий кодекс України – вивчення триває

Ірпінська ОДПІ: Податковий кодекс України – вивчення триває

Податковий кодекс
Майбутня співпраця формується на принципі перетворення ДПС із фіскального органу на сервісну службу

Майбутня співпраця формується на принципі перетворення ДПС із фіскального органу на сервісну службу

Публікації
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Повідомлення!
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.