Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Чи є політика в тарифах за теплопостачання?

Чи є політика в тарифах за теплопостачання?

Ще в грудні минулого року від імені Бучанського виконкому було надане роз’яснення Леонідом КОЛОСОВСЬКИМ (матеріал «Як формуються тарифи») про принципи формування тарифів. Воно нібито стало всім ясно, що тарифами займаються, тому ніхто особливо нічого не вимагав додатково, хоча питання само собою залишалися. І представник Колосовський казав про реальні факти: ціна на газ зросла, становить вона сьогодні 725,4 гривні за тисячу кубічних метрів газу, і на електрику вартість теж зросла (що використовується для насосного обладнання). Воно і зрозуміло, що тарифи у різних підприємств різні – так звані «мінікотельні» мають вищий коефіцієнт корисної дії (ККД), тому мають складати іншу вартість для мешканців.

Можливо саме тому, першими, хто запротестував проти підвищення тарифів цієї осені, стали саме мешканці будинку по Пушкінській, 59-Б, це є мешканці одного з найкрасивіших і сучасних будинків міста Бучі. Можливо тому, бо саме в цьому будинку – мешканці фінансували не тільки вартість будівництва своєї житлоплощі, а і комунальну мережу та пристрої, включаючи дахову котельню на весь будинок. Фактично – мешканці цього будинку та будинків на вулиці Богдана Хмельницького є власниками котельні, але КПП «Теплокомунсервіс», що має лише ліцензію з надання послуг з теплопостачання робить тариф приблизно такий, як і в інших, менш сучасних, підприємствах з низьким коефіцієнтом тепловіддачі, старими мережами. «Чому?» - виникає питання у власника такої квартири.

Більш того, будинок майже все літо не мав гарячої води, бо нібито заборгував за газ. Частина мешканців платять вчасно, чому тоді підприємству не вистачило коштів оплатити газ, поперед інших витрат, бо відомо – люди завжди платять комунальні платежі з затримкою? Люди взагалі – розуміють потребу в комунальному підприємстві, як можливість створення фонду обігових коштів для різних потреб. При рентабельності КПП «Теплокомунсервісу» куди могли подітися обігові кошти, що були сплачені раніше?

Складається таке враження, що комунальники вносять в тариф частину невчасних виплат одних мешканців за рахунок інших. Тому і виник стихійний протест мешканців, коли вони хочуть зрозуміти: яка частина тарифу – є оплатою за газ, а яка – за послуги підприємства з ліцензією, яка рентабельність підприємства, що наказує всіх за кілька несплачених рахунків?

Намагаючись розібратися в ситуації ми пішли на збори мешканців будинку 17 жовтня, де затверджувався склад ініціативної групи, що висувала пропозицію про скасування рішення БМР про підвищення тарифів. Представник ініціативної групи виклав своє бачення ситуації і ноголосив, що Бучанська рада порушила Закон України від 21.05.1997, №280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», редакція від 09.07.2010, оскільки тарифи на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення встановлюються Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг України. Але в зв’язку з тим, що Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг України ще не сформована функції державного регулювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення виконує Національна комісія регулювання електроенергетики України відповідно до п.2 статті 19 прикінцеві положення Закону України від 09.07.2010 №2479-VI «Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України».

Сама форма протесту – є стихійною і напрямок роботи для розробки своїх тарифів на будинок, дійсно, вимагає негайного реагування з боку Бучанської міської ради. Чому, наприклад, немає міської ради з тарифів при БМР, де представники громадськості, незалежні експерти та представники комунальних підприємств в присутності преси можуть відповідально обговорювати наболілі питання? Адже БМР сама спровокувала своїм рішенням про «відповідність до рівня економічно обґрунтованих витрат» запитання – чому досі немає програми дахових котелень для інших будинків?

Якщо в трикімнатній квартирі в 70 кв. метри живе сім’я держслужбовця та вчительки з трьома дітьми і загальним сімейним доходом в 2 тисячі гривень, то четверту частину сьогодні вже треба віднести за тепло. І куди ми так підемо? До свічки та печі?

Відразу скажу, що свій напрямок захисту позиції мешканців ініціативної групи на Пушкінській я не поділяю, бо вона є дуже невдалою, через те, що відповідне положення про «київські повноваження» відповідної державної комісії в вирішенні розміру тарифу, стосується надпотужних підприємств теплопостачання, з певним об’ємом виробництва і які є природними монополіями на відповідній території.

Нові будинки на Пушкінській та на Богдана Хмельницького сьогодні як раз відійшли від монополії місцевих тепломереж з низьким ККД, але юридично ініціативна група намагається шукати «правду» в Києві, замість діалогу з власним приватним ЖЕКом та виконкомом. Навіть для неспеціаліста зрозуміло – будинки мають сучасну інфраструктуру, просто їм не треба застосовувати загальний для всіх тариф. «Чи можуть вони це зробити?» – питання до виконкому. Чому ж тоді люди йдуть до Києва, до центральної влади? Хай саме на ці питання відповідають завтра на сесії БМР відповідальні особи. Хоча, певні політичні сили можуть все це перетворити на взаємні звинувачення, від яких звичайній бучанській родині і так – то холодно, то жарко.
Адже відомо, що завдяки втручанню громадських організацій тариф в Ірпені з 8,2 грн. став лише на 30 копійок нижчий. Я б таке зниження тарифу назвав ведмежою послугою.
Запитаємо у мешканців: чи хочуть вони саме такої послуги? Не говорячи ще й про псевдополітичну метушню навколо питання про тарифи.

Довідка.
Чим викликано збільшення тарифу?
Нагадаємо, що з 1 серпня 2010 НКРЕ збільшила на 50% відпускні ціни на природний газ для населення і ціну газу для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення та гаряче водопостачання населення.


Деякі цифри.
Вартість газу зараз становить 72, 54 гривні за 1 кубічний метр.
З 1 кубічного метру газу добувається 8 кВт енергії.
1 кВт = 859.8 ккал/час. Якщо порівняти з електроприладами, то така ж тепловіддача в 5-ти утюгів чи 4-х тепло-вентиляторів. За яку до речі ми досі платимо лише 1,62 грн.
Таким чином, за 72, 54 гривні в ідеальному середовищі можна добути 6,88 ГКал, всі додаткові витрати складають насоси що підтримують тиск в трубах та втрати мережі.
Але хто має сплачувати за втрати мешканців, через помилкову політику влади, що призвела до 300% підвищення вартості головної складової комунальних послуг?
Такий розрахунок лише підтверджує, що загальнонаціональна заклопотаність лише «ціною на газ» є вигідною монополіям, а ми маємо вимагати від влади – створення прозорого і конкурентного середовища в комунальному середовищі.


Віталій Іщенко, журналіст
кандидат в депутати БМР по 4-му округу
Віталій Іщенко, журналіст 
 Інші новини по темі:
У Бучі повторно розглянуть питання формування тарифів

У Бучі повторно розглянуть питання формування тарифів

Буча та регіон
Як формуються тарифи

Як формуються тарифи

Бучанські новини
Чому зросли тарифи для ОСББ?

Чому зросли тарифи для ОСББ?

Бучанські новини
Про причини підвищення тарифів на оплату житлово-комунальних послуг

Про причини підвищення тарифів на оплату житлово-комунальних послуг

Ірпінський вісник
Ціни на газ для населення з 1 травня зростуть на 73%

Ціни на газ для населення з 1 травня зростуть на 73%

Буча та регіон
Підвищення ціни на газ: Має бути зрозумілим для населення

Підвищення ціни на газ: Має бути зрозумілим для населення

Суспільство
Підвищення тарифів - наповнення дірявої бочки

Підвищення тарифів - наповнення дірявої бочки

Суспільство
«Тарифну» ревізію хочуть провести по всій країні

«Тарифну» ревізію хочуть провести по всій країні

законодавтство
Лист на сайт: Про розрахунок тарифів ЖЕКу

Лист на сайт: Про розрахунок тарифів ЖЕКу

Буча та регіон
За зміцнення економіки населення поплатиться теплом

За зміцнення економіки населення поплатиться теплом

Суспільство
Укрпошта продовжить доставку пенсій і грошових виплат до кінця 2021 року

Укрпошта продовжить доставку пенсій і грошових виплат до кінця 2021 року

Суспільство
Що буде з тарифами на воду?

Що буде з тарифами на воду?

Бучанські новини
Тарифи на опалення будуть переглянуті

Тарифи на опалення будуть переглянуті

Бучанські новини
Мешканці 14 будинків – за ОСББ

Мешканці 14 будинків – за ОСББ

ВИКОНКОМ
Тарифи на електроенергію для населення з 1 березня

Тарифи на електроенергію для населення з 1 березня

Суспільство
Коментарів: 14
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Les Claypool
Шановний Віталію!

Дуже приємно, що ви також переймаєтесь проблемами людей взагалі та в тому числі мешканців будинку по вул. Пушкінській.

Не ображайтесь, але щось мені підказує, що це не більш аніж піар-хід перед виборами: тут вам і клопотання про тарифи та, відповідно, людей, і ненав"язливий підпис про ваш статус кандидата, текст написаний у формі "порву рубашку"...

Правильний кандидат у депутати самостійно, перш аніж це питання піднімуть люди, розуміє проблему і починає бити в набат.

Ви будете, я надіюсь, депутатом в іншому окрузі, тому і займайтесь його проблемами: тобто я вас (не дай Боже) не виганяю, просто якщо ви піаритесь - то робіть це там, якщо дійсно турбуєтесь - по вашому округу вже виправлені всі біди, люди щасливі і не мають неприємностей?

0
fisher_1
  • fisher_1 (0)
  • Гостi
  • 20 жовтня 2010 17:33
Шановний Віталію, від себе і від більшості мешканців м.Буча висловлюю Вам велику подяку за статтю, яка є першою не лише як від журналіста, а і як кандидата в депутати БМР. Питання гарно висвітлене, ось тільки підняття тарифів стосується не тільки мешканців будинків по вул..Пушкінська та Богдана Хмельницького, а і всієї Бучі.

Цитата: Les Claypool
Ви будете, я надіюсь, депутатом в іншому окрузі, тому і займайтесь його проблемами: тобто я вас (не дай Боже) не виганяю, просто якщо ви піаритесь - то робіть це там, якщо дійсно турбуєтесь - по вашому округу вже виправлені всі біди, люди щасливі і не мають неприємностей?

Сумніваюсь, що дана стаття є піаром, більшість мешканців м.Бучі навіть не знають, що підвищено тарифи на теплопостачання, вони навіть не знають, що у Бучі вода в два раза дорожча ніж у інших містах, тому чим більше буде таких статей, тим ширше будуть розкриватися очі у людей. Постає питання чому більше ніхто із кандидатів до місцевих рад не підняв це питання?
Якби пан Федорук Анатолій Петрович самостійно відмінив затверджені тарифи, посилаючись на перевищення повноважень пана Хоменка та протрубивши по всім місцевим газетам, люди в ньому бачилиб героя.
Кандидати не скупіться на статті, відстоюйте права громадян від зазіхання один одного на них, піклуйтися та звертайтеся до нас, хочаб одну неділю, до перших результатів голосувань.

0
partizantv
  • partizantv (0)
  • Гостi
  • 20 жовтня 2010 19:15
Іноді мені здається, що в нашій країні навіть протести "народу" сьогодні замовні. Бо в тому напрямку, як завтра може піти розмова - ніхто з людей не є зацікавленим. Що стосується - клопотатись лише проблемами свого округу, я взагалі тоді не розумію, як іноді люди бачать проблему. Бо чинуші завжди кажуть - йдіть займайтеся своєю справою. Просто має хтось про це писати, так би мовити - на кордоні форматів.

0
Sandr

OFFline

  • Sandr (38)
  • Місцевий
  • 20 жовтня 2010 21:30
Статья, в целом, правильная, если бы не целый ряд досадных неточностей и просто грубейших ошибок.

Більш того, будинок майже все літо не мав гарячої води, бо нібито заборгував за газ.

В доме в этом году нет горячей воды с начала апреля и до сих пор. И так уже несколько лет, за исключением того, что горячую воду раньще хоть включали с началом отопления.

Деякі цифри.
Вартість газу зараз становить 72, 54 гривні за 1 кубічний метр.


С этого места вообще можно не читать. Во-первых, 725,4 грн за 1000 кубов газа - это цена с 1-го августа 2010 года для населения, а не для теплогенерирующих компаний.
Во-вторых, из школьного курса физики: для выработки 1 Гигакалории тепловой энергии нужно сжечь приблизительно 125 кубических метров природного газа при КПД оборудования 100%.
Отсюда и нужно отталкиваться. Подробнее я написал на форуме в теме Нові драконівські тарифи на опалення та воду

0
partizantv
  • partizantv (0)
  • Гостi
  • 20 жовтня 2010 22:28
Дякую,за ТАКІ "целый ряд досадных неточностей и просто грубейших ошибок". Мені важливо було дізнатись ЧОМУ в будинку немає гарачої води, на жаль, Ви про це нічого не пишете. Ціну я пишу для порівняння на такскыть роздрібному ринку. Один кубометр газу я "перетворюю" на кВт, не в Дж і не в ГКал, просто для порівняння з найближчим альтернативним джерелом енергії. До речі, теплогенеруючою компанією що потребує лінцензування НКРЕ (тимчасово) є така що виробляє більш за 20 ГКал/год. Для менших - ліцензування а тому і контроль за тарифами належить до КОДА. Отже, відповідно до норм Закону НКРЕ здійснюється регулювання діяльності (надання ліцензій, встановлення тарифів) суб'єктів природних монополій та суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках в обсягах, що перевищують рівень, який встановлений ліцензійними умовами. КОДА в свою чергу - тарифну політику передає на місця.

0
Sandr

OFFline

  • Sandr (38)
  • Місцевий
  • 21 жовтня 2010 08:09
Я считаю, что если уж приводятся цифры, то они должны быть КОРРЕКТНЫМИ и не запутывать людей.
ЦИТАТА: Таким чином, за 72, 54 гривні в ідеальному середовищі можна добути 6,88 ГКал.
Даже если считать по МИНИМАЛЬНОМУ тарифу для населения 725,4 грн за 1000 кубов газа (при потреблении меньше 2500 кубов в год), то эта фраза должна была бы выглядеть примерно так:
Таким чином, за 90,68 гривні в ідеальному середовищі можна добути 1 ГКал.
Разница, согласитесь, значительная, почти в 9 раз!

0
partizantv
  • partizantv (0)
  • Гостi
  • 21 жовтня 2010 08:24
Якщо це дійсно Ви вирахували коректно, то давайте ще трохи співставимо показники і ... запропонуємо мешканцям економічний КПД. Це я до того, що нам пропонували бути присутніму в "цирку" ціни на газ в договорі з Росією. Ок, кажемо, панове, - ось тепер у нас є такий показник, як вартість газу і "економічний КПД" всієї свистопляски з теплопостачанням на філософію Кара-Мурзи про беспросвітність виробництва в регіоні де буває температура мінус 20.
Де ви бачили показники комунальних підприємств: по фактичному використанню зовнішніх ресурсів, кількості працівників, середній з\п, "вихлопу" в реальному виробництві. Я бачив. В Латвії. В "Юрмальському віснику". В Україні - ні. Може це комєрчєская тайна? Тому, дійсна арифметика все ж таки почнеться з такої аналітики і публічності цих показників.

0
Sandr

OFFline

  • Sandr (38)
  • Місцевий
  • 21 жовтня 2010 08:56
Цитата: partizantv
Якщо це дійсно Ви вирахували коректно

Да тут и считать-то особо нечего.Удельная теплота сгорания природного газа: 28—46 МДж/м куб (6,7—11,0 Мкал/м куб). Чаще всего упоминается и используется в расчетах цифра 33,5 МДж/м куб(8 Мкал/м куб). 125 м куб и дадут одну Гигакалорию. Это физика. wink
А про секретность всего остального в нашей стране с Вами абсолютно согласен. Иначе слишком легко просчитать весь ЛОХОТРОН.

0
Les Claypool
Щось ви, шановні коментуючі, масово почали згадувати про шкільний курс з фізики. Ці всі розрахунки, як правильно писав partizantv, не проводяться так просто.

Та ви віддаляєтесь від найголовнішого: проблема в тому, що всі наші постачальники послуг (по типу КПП «Теплокомунсервіс») є в одночас і монополістами - вони вам будуть малювати такі ціни, які їм потрібні, і не помилюсь якщо скажу, з урахуванням зацікавленості представників БМР.

А передвиборний пил у кандидатів зразу-ж розвіється після того, як вони попадуть у різні профільні комітети з питань тарифів на тепло, подачі води електроенергії і т.п. Грошики затьмарять їх світлі голови, а всі проблеми міста перетворяться на мариво...

Песимізм, скажете ви?
Реалії!

0
partizantv
  • partizantv (0)
  • Гостi
  • 21 жовтня 2010 15:43
Як же це пояснити? Сьогодні на сесії встав молодий хлопчина та й питає в тому форматі, як я тут "некоректно" та нефізично написав: в тарифи закладена заборгованість інших... А представник підприємства бідний що скаже? Скаже теж правду, що, ні, шановні, все по закону. А тоді я питаю вас: а ви знаєте що буває з підприємством за невиплачену заборгованість по ПДВ? А за неперерахунок з/п працівникам, чи не виплату? Тому, треба трошки розуміти і підприємство. І коли я трохи вікриваю "тайну" цих комунальників, один хлопчина (Льйоня з пористів) вже на вулиці каже: та він же за цих ненажерливих монополістів ... "наш ворог". Цитую, блін! І шо, питається? Льйоні чи Адрійку з благоустрію, що з лопатою бігають по Бучі, зриваючи дах бабусям на самозбудованому сарайчику треба хфізика? Але ми зрушили питання з місця, сьогодні всі розрахунки мер доручив Хоменку оприлюднити. Думаю, ми ще поборемося - фізично і зважено, а не хфізично... На одному будинку висить слоган "Йдемо заради Бучі", але одна несознатєльная пташка взяла і наляпала на букву а в слові заради своєю повітряною каналізацією, вийшло: "Йдемо з ради Бучі". Чому, - подумалось, сам депутат не написав: йду з ради, хай працюють інші? На великому біл-борді...

0
Sandr

OFFline

  • Sandr (38)
  • Місцевий
  • 21 жовтня 2010 16:14
Цитата: partizantv
Тому, треба трошки розуміти і підприємство.

Интересная у Вас логика. Почему-то ни одно предприятие, магазин и т.д. АБСОЛЮТНО не интересует, откуда у меня берутся деньги на пользование их услугами и товарами, чем я питаюсь и во что одеваюсь. За бесплатно никто и пальцем не пошевелит.
Их проблемы - сугубо их внутреннее дело. Если что-то не устраивает в государстве, пусть идут и отстаивают свои права.
Да и далась Вам вообще эта физика. Забудьте как страшный сон. Хоменко все популярно объяснит.

0
fisher_1
  • fisher_1 (0)
  • Гостi
  • 21 жовтня 2010 16:50
Шановні, основне питання повино бути про перевищення своїх повноважень Виконавчим комітетом, а не питання щодо обгрунтованості тарифів, тому що навіть тарифи які встановлені до 6 жовтня не є обгрунтованими та їх економічна складова піддається сумнівам. Як згадувалось вище, тарифи для будинків із власними котельнями, де відсутні теплопроводи та тепловтрати однакові для всіх споживачів, тому постає питання де Економіка? Де совість у народних обранців? І де наша гідність? , що ми дозволяємо знущатись над собою та своїми сім'ями. Чому тільки купка людей відстоює свої права, які до речі збігаються з інтересами більшості мешканців Бучі, суди мають бути завалені позовами, Генеральній прокуратурі має не хватати слідчих щоб забезпечити прокурорське реагування і т.і.

Я знаю вас, нащадки запорожців, Я вірю вам і низько б'ю чолом. Дивлюсь на вас і вірою займаюсь, І б'ю поламаним крилом.
Олександр Олесь

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 21 жовтня 2010 17:10

0
partizantv
  • partizantv (0)
  • Гостi
  • 21 жовтня 2010 20:03
fisher_1,
Шановний Олександр Олесь, я пояснював ще на зборах - переконати підприємство, яке по закону має ліцензований вид діяльності, а це передбачує наявність мінімум двох працівників, один з яких інженер з ГАЗОВОГО ОБЛАДНАННЯ, і коли воно діє на сьогодні за Листом НКРЕ http://ns.nau.kiev.ua/druk.php?name=341
4
48-17092010-0.txt то підприємство в решті решт може і ВІДМОВИТИСЯ обслуговування будинку. А хто візьме? Ті романтичні жіночки, що і в мобілі не можуть зрозуміти, що і де для смски нажимати? Хай вибачають, але індустрія - є певні правила, досвід, відповідальність.

0