Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Діти з Ірпінського району оздоровлюватимуться в Іспанії

Діти з Ірпінського району оздоровлюватимуться в Іспанії

Протягом цього літа близько 300 дітей з Ірпеня, Бучі, Гостомеля, Ворзеля оздоровлюватимуться в Іспанії

Держава сьогодні не спроможна забезпечити всіх дітей повноцінним літнім відпочинком, оскільки фінансування оздоровчих програм з кожним роком зменшується. Благодійні організації, які працюють на громадських засадах, роблять інколи більше, аніж відповідні міські служби.

Для нашої дітвори немає нічого більш бажаного і найбільш радісного, ніж літній відпочинок за межами домівки. В уяві відразу виникає море, яскраве сонце, пісок, блакитна далеч і... відчуття свободи і щастя. Воно вже знайоме багатьом дітям з Ірпінського регіону, які відпочивали та оздоровлювалися в Іспанії. За 15 років таких дітей, які виїжджали до цієї країни на відпочинок, набереться за тисячі. Море, чудові пляжі, сприятливий клімат. А ще – гостинні і привітні іспанці, які вже ось п’ятнадцятий рік приїздять до України для того, щоб пройти через безліч бюрократичних процедур з оформленням документів у наших інстанціях, службах, конторах. І все це заради наших дітей, заради того, щоб зробити їх щасливими… Для багатьох українців з пострадянським менталітетом - це незрозуміло і викликає цілу низку запитань: а для чого це власне їм? Напевно, мають якийсь зиск… Принаймні, таке доводилось мені чути неодноразово… Багатьох наших людей турбує, що ж з цього мають іспанці? Що ж змушує їхати їх у таку далечінь? Заради щирого почуття, і врешті – решт, любові до дитини, - це аж ніяк наших людей не задовольняє. Заради чужих дітей?… Ні, не віримо. Але це і справді так (бо хочеться вам у це вірити чи ні). Багато з цих дітей, які обділені долею, отримують там, в далекій Іспанії, не лише засмагу, а й турботу, любов, ласку. Ці діти - з тих сімей, яких у нас називають «соціально незахищеними категоріями». Це – діти – сироти, інваліди, діти з неповних сімей.

Діти, яких покинули рідні батько чи матір через алкоголь, наркотики, а тому вихованням змушені займатися у кращому разі рідні, а той чужі люди. Діти, батьки яких п’ють «оковиту» і їм немає діла до своїх власних нащадків: чи вони голодні, чи вони холодні… Скільки таких дітей, які з тих чи інших причин не можуть повноцінно прохарчуватися, пролікуватися, одягтися? Скажете: «Таких справді чимало, що ж тут поробиш»… Проте деяким з цих дітей таки справді пощастило у житті. Тоді, коли вони переступили поріг суспільно - громадської організації «Разом за життя» і познайомилися з Тетяною Семенівною Дубенчак. Жінкою, яка створила цю організацію для надання різнопланової допомоги дітям, які її найбільш потребують, з такими ж рішучими і небайдужими жінками – однодумцями.


Справжня благодійність нічого не має спільного з рекламою і піаром

Суспільно - громадська організація «Разом за життя» існує в м. Ірпені з 1995 року. Має прямі домовленості з чотирма іспанськими організаціями (Більбао, Кастельйон, Валенсія), які беруть на відпочинок і оздоровлення наших дітей з Приірпіння. Організація опікується найбільш незахищеними категоріями: дітьми – сиротами, напівсиротами, з багатодітних родин (всього на обліку понад 60 родин). Здійснила понад 2500 тисяч поїздок за кордон. Оздоровлення дітей в Іспанії – основний напрямок роботи.

За той час, відколи існує в Ірпені суспільно – громадська організація «Разом за життя» всупереч всім бюрократичним перешкодам, дітей, доля яких кардинально змінилася, справді багато. В Іспанії вони отримали шанс і путівку в інше - краще - життя. У кожного з них своя життєва дорога і кожен з них може розповісти тільки свою історію, яка не буде схожою на іншу. Здавалося б, організацію, яка працює на благо дітей, потрібно було б усіляко підтримувати і співпрацювати нашій владі. Проте рішення, яке іноді приймається десь там «нагорі», у вищих кабінетах, суперечить всілякій логіці і здоровому глузду. Так, коли організація, потрапивши в поле зору місцевої влади, кілька років тому позбулася свого офісу. З кімнатки, яку організація орендувала у міськраді, їх виселили, начебто для того, щоб зробити ремонт.

Організацію виселили, але вже назад не вселили - віддали іншій службі. Напевно вирішили, що справи, якими переймається організація, не такі важливі для розвитку і перспектив міста. З того часу організації довелося орендувати приміщення на території БКЗ, яке щомісяця обходиться у копійку. І плата ця немала, якщо врахувати, що це організація – благодійна, а тому комерцією не займається. За логікою речей оренду тепер сплачують ті ж самі сім'ї, які стоять тут на обліку. В організації відсутній телефон, але провести його не можуть. Але саме завдяки зусиллям кількох активістів цієї організації Ірпінь отримав «іспанський» клас у СЗОШ №12. Саме відтоді стали вивчати іспанську мову і вона стала 14 мовою, яку викладають у цій школі. Саме завдяки іспанцям місто свого часу отримало 60 комп’ютерів (також у цій школі був обладнаний комп’ютерний клас), чимало підручників, посібників, енциклопедій.

А історія з обладнанням для пологового будинку, який за свої кошти переправили іспанці, і від якого відмовився керівник цієї установи вже в останню мить, коли воно у ящиках стояло під Києвом , на окружній, бо той не захотів (зі своїх, тільки йому відомих міркувань) і його потім віддали в обласну лікарню. Нині воно працює на благо киян, а не ірпінців, бучанців, ворзелян. Чи можна зрозуміти такі «звитяжні» рішення чиновників? Особисто мені, важко… Багато років благодійна організація « Разом за життя» залишалася «в тіні». Про неї знали лише ті сім’ї, які передавали один одному інформацію з рук в руки. Свого часу, коли в місті існувала лише одна газета - і та була міськрадівська - інформацію про організацію не можна було розмістити, бо це, мовляв, буде реклама. Тому про свою організацію Тетяна Семенівна розповідає без зайвих слів: коротко, по – діловому. Так звикла. Справжня благодійність не має нічого спільного з гучною рекламою та акціями з метою піару. Велика місія дорослих – оточити дітей, які обділені батьківською увагою любов’ю і турботою. Це її життя. У любові до дітей вона черпає сили.

Як у мерії грошей на фільм шукали

Про наших дітей, які побували у різні роки в Іспанії і про те, як потім склалася їхня доля, нині почали знімати художній фільм. Вірніше, відзняли більшу половину, а потім питання стало: де ж взяти гроші? За грошима пішли до мера м. Ірпеня О. Бондаря. Люб’язно вислухавши, він пообіцяв звернутися під час сесії до депутатів аби ті підтримали. Так і сталося. На сесії, яка відбулася 25 червня, депутати підтримали прохання про фінансування фільму. Всі визнали, що це добра справа і навіть прозвучала пропозиція від депутата А. Калинки, що для цього потрібно лише розпорядження голови. І – все. Голова організації Т. Дубенчак була впевнена, що слово мера, який пообіцяв посприяти знайти гроші,– гарантія успіху. Проте не так сталося, як гадалося. З цього моменту починається найцікавіше.

Після сесії кинулася Тетяна Семенівна по всіх кабінетах розшукувати документи , які особисто вручала голові: ані документів, ані розпорядження. Час іде, на продовження зйомків фільму коштів немає. Фільм «застопорився». Обіцяні мером гроші на створення цього фільму так до цього часу не відшукалися. У мерії сказали, що «механізм пошуку грошей до кінця не продумали»: чи то самі депутати скинуться, чи то спонсора шукатимуть. Бо грошей у бюджеті, сказали, нема. Шкода... Оттаке кіно...

Тепер навчена гірким досвідом голова суспільно – громадської організації «Разом за життя» Тетяна Дубенчак каже, що піде до мерії ще раз, але вже до громадської приймальні. Спочатку реєструватися, потім чекати відповіді за всіма правилами з усіх потрібних інстанцій. Надію не втрачає. А може, таки і справді мерія гроші знайде і фільм, який більше потрібен для історії нашого міста, а не для організації, таки вийде...




Ніна Костенко 
 Інші новини по темі:
Іспанія для наших дітей стала другою домівкою

Іспанія для наших дітей стала другою домівкою

Буча та регіон
Оздоровлення: підводимо підсумки

Оздоровлення: підводимо підсумки

Бучанські новини
Буча: Оздоровлення дітей

Буча: Оздоровлення дітей

Управління соціальної політики
Пуща-Водиця : Відпочинок для дітей!

Пуща-Водиця : Відпочинок для дітей!

Буча та регіон
Доктор з Іспанії запевняє: СИДІТЬ ВДОМА - без паніки! (відео)

Доктор з Іспанії запевняє: СИДІТЬ ВДОМА - без паніки! (відео)

Суспільство
Оздоровлення дітей

Оздоровлення дітей

Бучанські новини
Відпустку та допомогу по догляду за племінником...

Відпустку та допомогу по догляду за племінником...

Бучанські новини
Канікули: Бучанські діти на оздоровленні

Канікули: Бучанські діти на оздоровленні

Буча та регіон
Медіа-виховання: запрошуємо дітей та молодь

Медіа-виховання: запрошуємо дітей та молодь

Буча та регіон
Як юні бучанці в “Чорній воді відпочивали"

Як юні бучанці в “Чорній воді відпочивали"

Буча та регіон
Прощавай, «Джерельце»! (відеосюжет)

Прощавай, «Джерельце»! (відеосюжет)

Буча та регіон
Захищаючи інтереси дітей, прокуратурою міста Ірпеня порушено кримінальне провадження

Захищаючи інтереси дітей, прокуратурою міста Ірпеня порушено кримінальне провадження

Прокуратура м. Ірпеня
Віддавати дітям краще, наповнювати радістю їхнє життя

Віддавати дітям краще, наповнювати радістю їхнє життя

Публікації
Ірпінська ОДПІ: Податки очима дітей - стартує новий конкурс

Ірпінська ОДПІ: Податки очима дітей - стартує новий конкурс

Публікації
У Бучі викрали дитину - двоє втекли (сімейні відносини). Відеосюжет

У Бучі викрали дитину - двоє втекли (сімейні відносини). Відеосюжет

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.