П’ята неділя після Великодня..

В п’яту неділю після Великодня Церква згадує бесіду Ісуса Христа з жінкою самарянкою біля криниці. Ця подія згадується тому що вона є очевидним свідоцтвом Божественної слави воскреслого Спасителя.

В образі жінки самарянки Свята Церква представляє приклад повстання з глибини гріховної грішників, що шукають спасіння і готових почути заклик Божий, що скрізь безперервно закликає їх до повстання духовного.

Жінка самарянка, не дивлячись на всю свою грішність, все ж таки не заглушила в серці своїм добрі почуття, сприйняття істини і бажання догоджати Богові. Спаситель винагородив жінку самарянку бесідою з Ним, і під час цієї бесіди, нагадуванням цій жінці про її гріховне життя збудив в неї відверте розкаяння в гріхах. Він зробив її здатною зрозуміти Його піднесене вчення про"спасительну воду". Кожний, хто п’є воду оцю, відчує спрагу знову. А хто буде пити воду, котру Я дам йому, той не відчуватиме спраги повік; бо вода, котру Я дам йому, стане в ньому джерелом води, що тече в життя вічне.(Ін. 4:13-14).

В захваті від щастя, що вона бачить Месію, самарянка кидає біля криниці свій глек і поспішає в місто розказати всім про пришестя Месії. І багато самарян з міста увірували в Нього за словом жінки, яка засвідчила, що Він оповів їй про все, що вона вчинила. І тому, коли прийшли до Нього самаряни, то просили Його побути в них; і Він пробув там два дні. І ще більше людей увірували за словом Його(Ін. 4:39-41).

Таким чином ми можемо зайвий раз пересвідчитися, що Господь завжди йде назустріч шукачам святої істини та благодаті і здатним до розкаяння, милостиво дає їм дари Свої і прискорює їх спасіння, а через них і спасіння інших. Крім цього в розмові з самарянкою Спаситель вчить нас, як ми повинні молитися Богу, щоб наша молитва була угодна Йому і спасительна для нас: Бог є Дух, і ті, що поклоняються Йому, мають поклонятися в дусі та істині(Ін. 4:24).

З повагою та любов’ю до Вас, настоятель парафії ікони Божої Матері «Почаївська»,
ієрей Михаїл Колочавін
ієрей Михаїл Колочавін 
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.