Декларування доходів громадян – 2010

З 1 січня 2010 року в Україні розпочалася кампанія щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2009 році, яка триватиме до 1 квітня поточного року. У наших читачів є чимало запитань, на які вони хотіли б отримати роз’яснення. Саме тому нашим співрозмовником сьогодні буде Борис Йосипович Візіров – начальник Ірпінської об’єднаної державної податкової інспекції, кандидат наук з державного управління, державний радник податкової служби 1 рангу.

- Борисе Йосиповичу, хто з громадян повинен подавати річну декларацію про свої доходи і навіщо потрібно їх декларувати?
- З метою врегулювання фінансових відносин з державою громадянин зобов’язаний, відповідно до статті 67 Конституції України та норм Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», надати до податкової інспекції за місцем проживання річну декларацію про майновий стан і отримані доходи у 2009 році: від надання в оренду житлових і нежитлових приміщень, здійснення операцій з цінними паперами, виграшу в азартні ігри, отримання спадщини, подарунків, цільової благодійної допомоги, невикористані суми страхового відшкодування тощо. Особливістю цьогорічної кампанії є декларування боргу, строк позовної давності якого минув 24.11.2009 р. У даному випадку фізичні особи – боржники при подачі декларації відображають у ній усю суму заборгованості. Податок сплачується лише за умови, що сума такої заборгованості перевищує суму, яка становить 50% розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року.

- Крім податкового зобов’язання, громадяни мають право на податковий кредит, тобто на відшкодування витрат. Хто має право ним скористатися?
- Держава зобов’язана повернути громадянину податковий кредит частину фактично витрачених коштів на придбання деяких товарів та послуг, а саме: частину суми за іпотечним кредитом, плати за навчання, пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, страхових внесків тощо. Факт понесення витрат підтверджується документами: фіскальним або товарним чеками, касовим ордером, товарною накладною, договором тощо.

- Яка практика здійснення контролю податківцями за дотриманням вимог Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» та якою є відповідальність за їх недотримання?
- Одним із чинників, який впливає на ефективність протидії ухиленню від оподаткування, є організація співробітництва, взаємодії та координації діяльності різних державних органів, а саме: органів прокуратури, внутрішніх справ, Державної митної служби України, Служби безпеки України. Обмін інформацією між відомствами з питань взаєморозрахунків між фізичними особами – підприємцями та іншими суб’єктами господарювання дозволяє виявити порушення та вжити заходи щодо їх усунення.
Відповідальність за неподання декларації про доходи, несвоєчасне подання або подання неправдивих даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат передбачає, відповідно до ст. 164 Кодексу України про адміністративні порушення, попередження або накладання штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- Процес декларування доходів фізичних осіб – «лакмусовий папір», який проявляє економічне зростання або падіння рівня доходів громадян.
- Звичайно, зовнішні фактори впливають на збільшення або зменшення доходу громадян. Рік, що минув, був роком глибокої фінансової кризи. Країною прокотилася хвиля скорочення робочих місць, були певні ускладнення щодо виплати заробітної плати, надання соціально-побутових виплат тощо. У результаті зменшилися надходження до місцевих бюджетів. Однак, працівники Ірпінської ОДПІ, на обліку якої знаходиться близько 8 тисяч фізичних осіб – підприємців та понад 2 тис. юридичних осіб, доклали всіх зусиль для виконання планових завдань. За 2009 рік до місцевого бюджету надійшло 140,3 млн грн, з них податку з доходів фізичних осіб 105,7 млн грн, тобто 75,3 % від усіх надходжень до місцевого бюджету.
Після завершення кампанії декларування нами буде проведено глибокий порівняльний аналіз з минулими роками, що дасть змогу визначити наскільки збагатіли або збідніли громадяни нашого регіону протягом 2009 року.

- Вам як державному службовцю, мабуть, нескладно відповісти, які особливості декларування доходів державними службовцями, чим вони відрізняються від інших категорій громадян?
- Декларування доходів державних службовців визначається статтею 13 ІІІ розділу Закону Україну “Про державну службу”, де зокрема зазначено, що державні службовці третьої–сьомої категорій подають за місцем служби відомості про доходи та зобов'язання фінансового характеру, в тому числі і за кордоном, щодо себе і членів своєї сім'ї. Державні службовці першої і другої категорій подають також відомості про належні їм та членам їх сімей нерухоме та цінне рухоме майно, вклади у банках і цінні папери. Декларації державних посадовців найвищих категорій підлягають оприлюдненню. Що стосується декларацій інших категорій держслужбовців, то, як і всіх інших громадян, ця інформація є конфіденційною.

- Які заходи проводить Ірпінська ОДПІ для популяризації виконання громадянами обов’язку щодо декларування доходів? Чи зростає з роками кількість громадян, що свідомо декларують свої доходи?
- Одним із основних завдань масово-роз’яснювальної роботи щодо подання громадянами декларацій про доходи є поінформованість населення. Ірпінська ОДПІ заздалегідь розпочала підготовку до цього відповідального періоду. Починаючи з конкурсу серед школярів «Податки очима дітей» до звернень через засоби масової інформації, організацій зустрічей з трудовими колективами, проведення «гарячої лінії» телефонного зв’язку, розміщення необхідної інформації на стендах у приміщенні податкової інспекції, на зовнішніх рекламних носіях тощо. Крім того, громадяни можуть скористатися корисною інформацією на офіційних сайтах ДПА України та ДПА у Київській області.
Для забезпечення сприятливих умов при поданні декларацій передбачається можливість прийому громадян у вихідні дні та вечірні години, існує практика надання консультацій та прийняття декларацій з виїздом відповідальних працівників Ірпінської ОДПІ у консультаційні пункти, які створені в селищних радах Гостомеля, Коцюбинського, Ворзеля та міста Бучі.

З кожним роком зростає кількість громадян, які добровільно декларують свої доходи або бажають скористатися правом на податковий кредит. Так, у 2008 році 685 громадян задекларували свої доходи, у 2009 – 704. Це свідчить про зростання правової культури платників, розуміння процесу декларування, який прямо впливає на формування місцевих бюджетів, тобто на економічний стан міст і селищ, де вони мешкають.

- Борисе Йосиповичу, що побажаєте нашим читачам – платникам податків?
- Перш за все, я хотів би побажати їм блага, щоб вони були задоволені тим рівнем життя, який досягли. Рівень цей вони визначають самі. Адже, якщо людина задоволена тим, що має, це вища оцінка всієї системи, в якій вона проживає. Хотів би побажати громадянам національної свідомості і впевненості в тому, що їх внесок у економічне зростання країни, буде використано на їхню користь. Запевнити платників податків, що податкова служба – це сервіс-служба, яка є посередником між державою і громадянином, покликана сприяти розвитку та веденню підприємницької діяльності.
Вчасно декларуйте свої доходи, будьте заможними та щасливими!



Розмову вела Тамара Маркелова
 Інші новини по темі:
Розпочалася кампанія декларування доходів громадян

Розпочалася кампанія декларування доходів громадян

Публікації
Розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2011 році

Розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2011 році

Публікації
Податкова: Стартувала кампанія декларування доходів

Податкова: Стартувала кампанія декларування доходів

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Повідомлення!
Ірпінська ОДПІ запрошує громадян задекларувати свої доходи!

Ірпінська ОДПІ запрошує громадян задекларувати свої доходи!

Публікації
Декларування доходів громадян - 2010

Декларування доходів громадян - 2010

Звітність (бланки)
Податкова інформує: «ДЕКЛАРУВАННЯ -2018»

Податкова інформує: «ДЕКЛАРУВАННЯ -2018»

Публікації
Житло здаємо - доходи маємо !

Житло здаємо - доходи маємо !

Публікації
Кампанія декларування 2014!

Кампанія декларування 2014!

Публікації
Податкова: Розпочалася кампанія декларування доходів громадян

Податкова: Розпочалася кампанія декларування доходів громадян

Публікації
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Повідомлення!
Кампанія декларування доходів громадян продовжена до 1 липня

Кампанія декларування доходів громадян продовжена до 1 липня

Публікації
Ірпінська ОДПІ нагадує

Ірпінська ОДПІ нагадує

Публікації
Ірпінська ОДПІ: Запрошуємо до декларування доходів та отримання податкової знижки!

Ірпінська ОДПІ: Запрошуємо до декларування доходів та отримання податкової знижки!

Публікації
Ірпінська ОДПІ нагадує

Ірпінська ОДПІ нагадує

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.