Про молитву. Які бувають молитви?

Якщо ми і наші близькі при доброму здоров’ї і гаразді, у нас є де жити, є у що вдягнутись, є що їсти, то ми повинні славити і дякувати Богові нашому у наших молитвах.

Такі молитви називаються хвалебними і подячними.
Якщо з нами трапиться якесь нещастя, хвороба, чи біда, чи нужда, ми повинні просити у Бога допомоги.
Такі молитви називаються прохальними.

А якщо ми вчинимо щось погане (вчинимо гріх) і провинимось перед Богом, ми повинні просить у Нього прощення – каятися.
Такі молитви називаються покаянними.

Оскільки ми грішимо перед Богом (постійно грішимо), то по цій причині ми повинні завжди, перш ніж просити у Бога, спочатку покаятися і тоді вже просити Бога за наші потреби. Отже, покаянна молитва мусить завжди
передувати прохальній молитві.

Питання: Що ми повинні висловлювати Богові, коли він посилає нам благодіяння? Як називаються молитви, коли хвалимо чи дякуємо Богові?
Що ми висловлюємо Богові в молитві, коли з нами трапляється нещастя і коли чинимо щось погане?

КОЛИ БОГ ЧУЄ НАШУ МОЛИТВУ?

Перед молитвою ми повинні спершу примиритись з тими, кому ми заподіяли зло, і навіть з тим, хто ображається на нас, а потім вже з побожністю та увагою стати на молитву. Під час молитви свій розум повинні скерувати так, щоб він ні про що побічне не думав, щоб серце наше жадало лише одного: як би помолитися і вгодити Богові.
Якщо ж ми молитимемось, не помирившись з ближніми, поспіхом, під час молитви розмовляємо чи сміятимемось, тоді наша молитва буде неугодна Богові, такої молитви Бог не буде слухати ( «не почує нас») і навіть може покарати.
Для ретельної та посиленої молитви і доброго благочестивого життя встановлені пости.
Піст – це такі дні, коли ми мусимо більше молитися, каятися, не дратуватися, нікого не кривдити, а навпаки, усім допомагати, читати Закон Божий, тощо.

Початкова молитва.

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.
В ім’я – на честь, на славу.
Амінь – істина, правда. Істинно так.


Молитва ця називається початковою, тому що ми вимовляємо її найперш від усіх молитов, на початку молитви.
В ній ми просимо Бога Отця, Бога Сина і Духа Святого, тобто Пресвяту Тройцю, невидимо благословити нас на майбутню справу Своїм ім’ям.

Господи, Благослови!

Цю молитву ми промовляємо на початку кожної справи.

Найкращі молитви
Щоб висловити наші почуття Богові та Його святим угодникам* церквою дано нам різні молитви.

Кожен православний християнин повинен обов’язково щоденно молитися – вранці і ввечері, перед їжею і після їжі, перед початком і після закінчення всякої справи( наприклад перед навчанням).
Вранці ми молимось, щоб подякувати Богові за те, що Він зберіг нас минулої ночі, попрохати Його Отцівського благословення і допомоги на нинішній день.

Увечері, перед сном, ми також дякуємо Господові за щасливо проведений день, просимо простити усе, чим згрішили сьогодні, і зберегти нас вночі.

Щоб успішно і добре виконати будь яку справу, ми повинні також передусім попрохати в Бога благословення і допомоги в праці, яку належить виконувати, а по завершенні її дякувати Богові.



православний духовний центр
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.