Традиції різдва в Україні

РІЗДВО, ДІСТАЛО СВОЮ НАЗВУ від Христа Месії. Воно було відоме за різними датами, приблизно з 200 н.е. і остаточно встановлене 25 грудня Архієреєм Ліберіусом (Liberus) Римським в 354 н.е.. Ця груднева дата, яка майже співпадає із зимовим сонцестоянням, на протязі середніх віків стала популярним святом. Проте донедавна, у дев’ятнадцятому сторіччі, через деякі релігійні протиріччя, в Шотландії і Новій Англії святкування Різдва не дозволялося.

Усі Християнські нації мають традиції, що стали частиною обряду Різдва. Наприклад, Англія сприяла прикрашанню гостролиста і омели (Ялинка у росіян, сосна в українців. Під впливом Росії, українці нерідко називають ялинкою і різдв'яну сосну - Ред.), оспівування і дарування подарунків. Дерево різдва - це середньовічна німецька традиція і безсмертний гімн "Безмовна Ніч" також походить з Німеччини. Різдв’яного Святого Миколая (Санта Клаус) зробили Сполучені Штати - спочатку популярним в Нью-Йорку, а близько 1846 розповсюдили по світу, чим зробили головний внесок в комерціалізацію Різдва. (В Російській імперії та Радянському Союзі, замість Святого Миколая активно впроваджувався Дід Мороз).

З часу прийняття в Україні Князем Володимиром (Старослов'янське - Владимир) Християнства з Візантії в 988 н.е., продовжувало існувати багато язичницьких традицій, які були пристосовані Церквою до нової релігії. Деякі з цих традицій збереглися тисячу років і зараз складають частину теперішніх святкувань Різдва.

СВЯТА ВЕЧЕРЯ або "СВЯЩЕННА ВЕЧЕРЯ"
- це центральна традиція прекрасних святкувань Божої Матері в українських домівках. На вишиту скатерть обіднього столу іноді кладуть декілька джгутів сіна – як нагадування Віфлеємських ясел. Чимало Канадських і американських сімей, для цього випадку, надягають свої вишиванки.

Як діти побачать ввечері на східному небу першу Зірку, що символізує трьох Мудреців, Свята Вечеря може починатися. При занятті сільським господарством, глава сім'ї спочатку вносить сніп пшениці (він зветься дідух), який представляє важливість давніх та багатих врожаїв пшениці України, насущний хліб віковічний. Дідух буквально означає "дух діда", тобто символізує предків сім'ї. У міських домівках стіл прикрашають декількома колосками золотої пшениці в вазі.

Батько каже Молитву і говорить традиційне вітання Різдва, "Христос родився!", а сім'я відповідає - "Славіте Його!". В деяких сім'ях використовується Старослов'янська форма „Христос раждается”.

В кінці СВЯТ ВЕЧОРА сім'я часто співає Колядки, українські Гімни Різдва. В багатьох громадах, за старою українською традицією, розносять освівування (колядують) групи молоді і члени організацій та церков, які заходять в будинки та збирають пожертви.

Улюблений український гімн - це „Бог предвічний”, який має найпрекраснішу мелодійність і ліричність. Деякі українські гімни незвичайні, тому що згадують Україну, тоді як інші - це старовинні тисячолітні язичницькі пісні, перероблені на гімни Христу.

РІЗДВО - це РАДІСНИЙ ДЕНЬ, що його українські сім’і розпочинають з відвідин Церкви. Українські Церкви здійснюють службу, яка починається до опівночі, на свято Богородиці, і до ранку Різдва. Різдвяна Вечеря, без Пісних обмежень, не має таких багатих традицій, як Свята Вечеря. Старовинна в Україні традиція дарування дітям подарунків на День Святого Миколая, 19-го грудня, загалом замінена датою Різдва.

МАЛАНКА або ЩЕДРИЙ ВЕЧІР на 13 січня, за Юліанським календарем, відомі в багатьох містах як українська Новорічна Божа Матір. При цьому, в останній вечір року співаються гімни Нового Року, які називаються Щедрівки. Самий знаменитий і популярний з них – „Щедрик” Леонтовича, який в англійському варіанті відомий як "The Carol of the Bells".


В той час, як Різдво - це релігійна подія, Маланка – це мирське святкування торжества. У деяких громадах українські професійні та бізнесові клуби або молодіжні організації спонсорують Маланкові банкети і бали.

Традиційні звичаї українського Різдва надають колориту і змісту зимовому святу Різдва 7 Січня. Це зазвичай мирна і спокійна подія. Святкування нагадує нам про малюка в Віліємських яслах, чий 2005-й день народження ми святкуємо. Проте, і на знамените Різдво 25 грудня, і на відоме Різдво 7 січня, побажання одинакові: "Мир Землі! Добро людям!”

СВЯТИЙ МИКОЛАЙ, один з найпопулярніших святих, що почитається грецькими та латинськими церквами, був у дійсності реальною персоною, яка жила в 4-му сторіччі в Myрa, Мала Азія. Зараз це турецький Демре. Традиційно, свято вшановується 6 грудня латинською Церквою і 19 грудня відповідно церквами, як наприклад Українська, які сповідують за Юліанським Календарем.
В молодості Миколай прийшов у монастир і згодом став абатом, а потім архієреєм.


Після страждань, переслідувань та неволі (був звільнений новим імператором Констянтином), Миколай помер в 352 р. Його мощі зберігалися в Myрa протягом семи сторіч, поки якісь італійські торговці не відправили в Myрa експедицію з трьох кораблів і 62 чоловіків, та хитрістю, вивезли його останки. Вони були покладені в церкві італійського міста Барі, що на Адріатичному морі, 9 травня, 1087, де зберігаються до цього дня.

Багато традицій, пов'язують зі Святим Миколаєм, як з особливим покровителем дівчат, дітей, дослідників, торговців та моряків, які звертаються до нього і в наші дні.

ІСНУЄ ЛЕГЕНДА, яка пов'язує Святого Миколая з традицією дарувати непомітно подарунки. Жив якось в Патана дворянин з трьома дочками. І був він надто бідний, щоб забезпечити їх приданим для заміжжя. Він перебував від цього майже на межі того, щоб залишити їх на грішне життя, коли Миколай почув про його проблему. В ту ніч він взяв гаманець золота і вкинув його відкрите вікно. Дворянин скористався цим наступного дня для придбання приданого. Те ж було зроблено з другим гаманцем, якого було знайдено наступної ночі. З бажанням побачити свого добродійника, дворянин в третю ніч слідкував і впіймав Миколая на гарячому. Миколай попросив дворянина бути великодушним і його не викривати. З тих пір Святий Миколай пов'язується з традицією дарування подарунків. Згодом його три гаманці золота стали використовувати як символічне позначення у вигляді трьох золотих куль - відзнака тих, хто дає гроші в борг - лихварів, ломбардів і т.п.

Святий Миколай - найпопулярніший святий в українській церкві після Святого Володимира. Це підтверджується тим, що названих на честь Святого Миколая церков, більше ніж на честь будь якого іншого святого. Деякі дослідники вірять, що причиною цього є велика популярність Святого, який у середньовіччя користувався Любов’ю в Київській Русь-Україні, відкіля його популярність розповсюдилася на західну Європу, і особливо до Бельгії та Голландії.

ЗА ОСТАННІ 200 РОКІВ, пов’язані з Різдвом традиції розросталися разом з важливістю цього зимового свята, що завершує рік, і Святий Миколай став їх невід'ємною частиною. Особливий внесок зроблено голландськими поселенцями, які перенесли звичай Святого Миколая через океан до Нью-Йорка. Святий білобородий Миколай в костюмі архієрея, червоного кольору, був перетворений на діда мороза в Сполучених штатах і Канаді і кінець кінцем традиція повторно перетнула океан до Англії.

ЧОМУ УКРАЇНЦІ святкують Різдво 7-го січня, а не 25-го грудня?

Багато людей дивується, чому українська дата - на тринадцять днів пізніше і тільки деякі люди знають, що це пов'язано зі зміною календаря, який використовувався на протязі в двох тисячах років.

Традиція становить велику частку життя людей українського походження і вона є частиною того, що вони продовжують святкувати Різдво за старою датою, яка відмічалася усіим Християнством.

Романський календар, який використовувався з початку восьмого сторіччя до н.е. спочатку починав рік 1 березня і мав 10 місяців, імена яких вказують безпосередньо на вересень (7), жовтень (8), листопад (9) і грудень (10). Згодом були додані два місяці Januarius і Februarius, і рік розпочався у січні. Проте він довго складав тільки 355 днів, що спричиняло похибку в десять днів та сезонів, і календар у ці роки безперервно втрачав їх правильне взаємовідношення.

ЮЛІАНСЬКИЙ КАЛЕНДАР

ЮЛІЙ ЦЕЗАР у кінці 46 до н.е., маючи грецького астронома Созігена (Sosigenes) встановлює довжину сонячного календаря в 365 і один з чвертю дня (365.25). Кожен четвертий рік мав додавати один день, щоб утримувати четверті днів точними, що зараз стало нашим високосним роком з 29-м лютим. Юліанський Календар був введений 1 січня, 45 до н.е. а ім’я Цезаря вшановано у сьомому місяці, що перейменований на його як липень (маючи Кесаря пошанує сьомий місяць, перейменований в його честі як липень (July). Пізніше, в нашу еру, римський Імператор, Августус Цезар, виправив конструкцію високосного року 8-й місяць в його честь місяць був перейменований на серпень (August).


Але рік Юліана 365 днів і 6 годин перевищує істинний сонячний рік 365.2422 днів, або 365 днів, 5 годин, 49 хвилин і 46 секунд, на 14 секунд 11 хвилин. Різниця складає близько 0.0078 дня за рік або близько одного дня за 128 років. За період 1,500 років календар знову крокував не в ногу з природними сезонами близько десяти днів.

Різдво, відоме за багатьма різними датами, було остаточно виправлене на 25 грудня Архієреєм Ліберіусом Римським.

У 354 н.е. він винайшов дату, щоб замінити латинське язичницьке святкування культу бога сонця Христом Месією, початок Християнства.

ГРИГОРІАНСЬКИЙ КАЛЕНДАР

ПАПА ГРИГОРІЙ XIII в 1528 ввів остаточні зміни для виправлення помилки в Юліанському Календарі. Щоб відновити весняне рівнодення, для 21 Березня (March), він вилучив 10 днів з 11 по 21 березня 1582 року, внаслідок чого 12-20 березня в 1582 році не існувало як мінімум у некатолицьких країнах. Деякі протестантські країни, подібно Англії і Швеції прийняли новий календар тільки в 1752 р.. Так що в той час різниця складала11 днів.

Ортодоксальні (Православні) церкви східного обряду, як наприклад Українська прийняли Юліанський Календар для духовних цілей у 20 сторіччі. Українців є у світі приблизно 50 мільйонів - це друга найбільша нація, що в своїх церквах користується Юліанським Календарем. Різниця між двома Календарями перенесла Різдво на 7 січня, і завдяки величі української церкви дата стала широко відомою як "українське різдво." Проте, є інші більш маленькі Ортодоксальні національні церкви Східного обряду, як наприклад грецька, Сірійська, Сербська, Болгарська та Білоруська що сповідують за таким же календарем.

Історично Юліанський Календар іноді називається Старим Стилем (O.S.), а Григоріанський називається Новим Стилем (N.S.). Всі Православні країни, які зберегли Юліанський Календар в 20 сторіччя мали різницю в 13 днів. Тому дату було написано 4/17 січня, 1918 року, що означало 4-й за новим стилем і 17-й за старим стилем календаря.

Багато українських сімей і багато українських церков продовжують дотримуватися старої традиції українського різдва 7 січня, не зважаючи на тиск сучасного суспільства на зміну. Пізніша дата приваблює багатьох людей, оскільки після 25-грудня, у відмічанні якого є гендлярський дух, можна насолодитися тихим і більш релігійним святом. Для тих хто відправляється за покупками в останню мить, є велика перевага у святкуванні українського різдва – оскільки, для цих різдв'яних покупок, дуже вчасно починаються великі розпродажі.

В Україні перша згадка про Святого Миколая пов'язана з 882 роком часів Руського Князя Ігоря, коли на одному із київських гербів було вказано Святого Миколая. Кажуть, що коли Святий Володимир, Князь Русі-України в 988 проголосив у своєму князівстві Християнську релігію, він отримав особливе благословення від ікони Святого Миколая. Коли він відвідував Константинополь то бачив і був вражений поклонінню Святому могутнього Візантійського Імператора. Зараз Ікони Святого Миколая на іконостасі українських церков зазвичай розміщують зліва.

Оскільки українці переважно звертаються до ікони Святого Ніколая, або Святого Миколая, Запорізькі козаки часто брали їх на свої "чайки" у якості талісмана, відправляючись у віроломне Чорне море. Гуцули, гірці західної України на честь святих назвали чотири сезони року. Зима, яку звуть Святий Микола, Весна названа Святим Георгієм, Літо – Святим Петром і Осінь – Святим Дмитрієм. Зі Святим Миколаєм дарування подарунка пов'язується в Україні менш ніж півтора сторіччя. Дерево різдва, від початку німецька традиція, відразу прийшло в Україну, через Австрійський вплив, близько 1840 року.

Святий Миколай - це зараз незмінна частина різдва, сезон миру і великодушності серед усіх народів. Отже відповідно, елементи наших святкувань різдва прийшли від багатьох націй. Хоча український Святий Миколай носить плаття архієрея, американський Санта Клаус - це веселий хлопець в білому отороченому хутром червоному одязі, а російський Дід Мороз - це добрий старий зі своєю неодмінною супутницею Снігурочкою, у всих них є серце, яке перший удар зробило у давньому шістнадцятому сторіччі в Мура. Великодушний дух Миколая, Архієрея Myра, живий досьогодні.


За матеріалами InfoUkes Inc
www.ukremb.ca
 Інші новини по темі:
Різдво Христове – храмове свято в Бучі

Різдво Христове – храмове свято в Бучі

новини церкви
6 грудня, м. Ірпень: Освячення храму Різдва Пресвятої Богородиці

6 грудня, м. Ірпень: Освячення храму Різдва Пресвятої Богородиці

новини церкви
В Києві свята почнуться з 14 грудня

В Києві свята почнуться з 14 грудня

Суспільство
Віра Ульянченко: "Святкування Різдва – наша сімейна традиція"

Віра Ульянченко: "Святкування Різдва – наша сімейна традиція"

Бучанські новини
Православний календар: Піст - ПИЛИПІВКА

Православний календар: Піст - ПИЛИПІВКА

новини церкви
Відео з архіву: Як святкували свято Різдва Христового в 2012 році на головній площі міста Буча

Відео з архіву: Як святкували свято Різдва Христового в 2012 році на головній площі міста Буча

новини церкви
На Київській площі встановлено Різдвяний вертеп

На Київській площі встановлено Різдвяний вертеп

Буча та регіон
Діти Бучанської об'єднаної громади святкують разом

Діти Бучанської об'єднаної громади святкують разом

Буча та регіон
Традиції святкування Різдва в Україні

Традиції святкування Різдва в Україні

Буча та регіон
Перенесення робочих днів у 2016 році

Перенесення робочих днів у 2016 році

Суспільство
Пізнавальна Різдвяна програма в «Уваровському домі»

Пізнавальна Різдвяна програма в «Уваровському домі»

Уваровський дім
Вихідні-2018: Кабмін затвердив перенесення робочих днів

Вихідні-2018: Кабмін затвердив перенесення робочих днів

Суспільство
Недільня школа запрошує на виставу

Недільня школа запрошує на виставу

новини церкви
Святкова радість

Святкова радість

Уваровський дім
Міська ялинка засяяла вогнями

Міська ялинка засяяла вогнями

Буча та регіон
Коментарів: 2
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
^^^Zmeyka^^^
С Рождеством!

0
ykpon4uk
  • ykpon4uk (0)
  • Гостi
  • 7 січня 2010 00:46
Спасбо,тебя тоже)

0