Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Павло Іващенко: «Моя работа - це те, чим я живу»

Павло Іващенко: «Моя работа - це те, чим я живу»

Фірма «Агробудпостач» відома в нашому регіоні, як одне із найстабільніших підприємств, на якому вже не один десяток років працює чимало бучанців.
Відмінна репутація, висока довіра, якість та надійність – те, що завжди було притаманно даній установі. Керує цим великим господарством мудра та вольова людина Павло Іващенко, який не тільки підняв підприємством і створив усі умови для його успішного розвитку, але й працює на ньому вже 37 років.

Павло Миколайович має звання Заслуженого будівельника України, є Почесним громадянином Ірпінського регіону, в минулому неодноразово обирався депутатом Ірпінської міської ради та Київської облради. Це, за його словами, давало енергію і бажання працювати і вести свій колектив на виконання поставлених перед ними завдань.
Крім того, незабаром Павло Іващенко святкуватиме свій 80-річний ювілей. Тож, за плечима – багато досвіду у веденні підприємництва, сформованих поглядів на життя, а попереду – нові звершення та перспективи. Про все це і розповість керівник «Агробудпостач» нашим читачам.

ДОВІДКА
Павло Миколайович ІВАЩЕНКО,
народився у селі Пристроми Переяслав-Хмельницького району, що на Київщині. Що таке війна, чоловік знає не з книжок. Йому було 11 років, коли Друга світова охопила долі мільйонів людей своїми міцними й кривавими обіймами.
Це були тяжкі й страшні часи, за якими пішла повоєнна розруха.
Деякий час юний Павло Іващенко працював у колгоспі.
У 1948 році почав навчатися в Київському автотранспортному технікумі. За фахом – автомеханік. Також навчався у Вищій партійній школі при ЦК КПУ, закінчив тоді ще Київський інститут народного господарства. А в 1952 році, за направленням, поїхав працювати на Західну Україну у місто Ворохта Івано-Франківської області (займався перевезенням лісу).
Минув час і Павла Миколайовича перевели до Житомирщини. Але й після цього, неспокійна вдача не дала сидіти на одному місці. Павло Іващенко працював і в галузі сільського господарства (на машинно-тракторній станції), і в галузі цивільної авіації.


- Павле Миколайовичу, за своє життя Ви займали багато посад, відвідали чимало міст України. А можете пригадати, як все ж таки доля привела Вас до Бучі і Ви очолили одне із найбільших місцевих підприємств?
- Це сталося у 1973 році, коли тодішнє керівництво Украгробуду направило мене працювати у Бучу. Як мені тоді пояснили – для організації «Республіканської контори комплектацій» (таку назву раніше мав «Агробудпостач»), яка тільки-но починала зароджуватися. Переді мною поставили завдання – створити республіканську організацію, яка б займалася забезпеченням матеріальних ресурсів для будівельних підприємств у системі розбудови колгоспів України. Рішенням Кабінету Міністрів України нам було виділено земельну ділянку площею 5 гектар, і ми почали проектувати підприємство, а на окремих 3 гектарах – побудували його транспортне відділення. Так, поступово і з’явилася сучасна фірма «Агробудпостач».

Але настала перебудова і подібні підприємства почали розформовуватися. Аби зберегти фірму, ми її приватизували, викупили та організували виробничий кооператив. Процес становлення був дуже складним і потребував чимало сил, знань і витримки. Але ми впоралися, вистояли і вибороли своє гідне місце серед підприємств Київщини.

- Наскільки відомо, існують окремі організації, які входять до складу вашої фірми?
- Так. Нині до складу підприємства входять АТП «Транском» (є дочірнім підприємством), цех по деревообробці та будівельна організація.

- Розкажіть, як вдалося підібрати і згуртувати навколо себе колектив? Адже від людей, які працюють у тій чи іншій установі залежить її процвітання…
- Свого часу я організовував колектив переважно з молоді. На роботу запрошував як спеціалістів, так і хлопців і дівчат, які хотіли працювати і навчатися – сприяв їхньому вступу до відповідних профільних навчальних закладів. Тепер ці люди є «кістяком» фірми – зрілі та досвідчені фахівці. Тож, маю перевірену і професійну команду.

- Як піклуєтеся про своїх підлеглих?
- Раніше багато уваги приділялося питанню забезпечення працівників фірми житлом. Паралельно з розбудовою «Агробудпостач», ми зводили п'ять багатоповерхових будинків по вул. Кірова, у яких молоді спеціалісти отримували квартири. Й досі функціонують наша база відпочинку на узбережжі Чорного моря, і влітку колектив разом із сім’ями має змогу там оздоровитися.

- Нині багато підприємств переживають нелегкі часи. А як справи в «Агробудпостач»?
- Тяжко стало працювати, але завжди в усіх умовах ми намагалися людям вчасно виплачувати заробітну плату. Робимо все можливе, аби зберегти колектив. Звичайно, як і скрізь, є свої недоліки, але ми їх долаємо.

- Чи не плануєте в перспективі розширити спектр діяльності «Агробудпостач»?
- Був задум зробити нашу будівельну організацію – окремим управлінням, яке б брало замовлення і виконувало різні види будівельних робіт. Проте говорити про його реалізацію поки що зарано, чекаємо, коли економічна криза піде на спад.

- Ви маєте відзнаку Почесного будівельника України. Як її отримували?
- Вручав мені цю нагороду колишній Президент України Леонід Кучма, а представляв – Володимир Литвин, який тоді був головою Адміністрації президента. Ця подія мені особливо запам’яталася. Хоча за роки діяльності було чимало відзнак, подяк, грамот у бізнесовій галузі, зокрема, як найкращому платнику податків.

- А не виникало бажання спробувати свої сили в іншій галузі?
- Мені пропонували піти на підвищення і змінити місце роботи, але я не погодився. Ця фірма – моя справа, моє дітище. Я знаю і розумію як потрібно працювати. Тут і колектив став рідним, і є більше можливостей проявити себе, реалізувати задуми. Тому про свій вибір не шкодую і маю сили і бажання, щоб і надалі працювати на обраній ниві.

- Якщо подивитися на себе зі сторони, чи можете сказати, що Ви справедливий керівник?
- Я можу «спитати» з працівника, насваритися, але ніколи в житті не ображу і не принижу. Принаймні, намагаюся бути справедливим керівником і робити якомога більше добра людям.

- Вам подобається працювати в Бучі? Чи, може, це не так вже й важливо, де вести бізнес?
- Ні – розвиток міста також має велике значення для ведення бізнесу. Я завжди підтримую нашого міського голову Анатолія Федорука, адже в нього є запал і бажання щось робити. Він старанний, працьовитий, далекоглядний, і при цьому – ще зовсім молодий. А мені такі люди подобаються, адже з ними можна співпрацювати, творити щось нове.

- Крім того, ваше підприємство є одним із найбільших платників податків до місцевого бюджету…
- Я глибоко переконаний, і відповідним чином налаштовую своїх працівників, що потрібно своєчасно сплачувалися податки. Цим правилом керуюся, які б економічні труднощі не виникали. Адже податки в першу чергу йдуть на пенсії, утримання шкіл, лікарень.

- Бути керівником – нелегко. Яких якостей від Вас вимагає ця посада?
- Не любити спати, а більше рухатися і працювати. Потрібно вболівати за свою справу, думати, перейматися тим, що робиш. Був час, коли я свій діловий щоденник не випускав із рук і доки не складав робочий план на наступний день – не лягав спати.

- Чи відчуваєте з боку рідних підтримку у своїх діях? Наскільки це важливо, щоб поряд були дорогі серцю люди?
- Увесь час мене підтримує, допомагає і словом, і ділом моя дружина. Скажу, що без родини дуже важко в цьому світі. Маю двох доньок, двох онуків і двох правнуків. І я безмежно щасливий, що ці люди є в моєму житті. Вони – моя гордість!

- Але ж потрібно іноді й відпочивати. Чим займаєтеся у вільний від роботи час?
- Я слідкую за своїм здоров’ям, цікавлюся медициною. Не палю, веду здоровий спосіб життя. Вважаю, щоб плідно працювати потрібно мати неабиякі душевні та фізичні сили.

- Що Ви найбільше цінуєте в людях?
- Чесність, працьовитість і порядність. Не виношу, коли хтось намагається піднятися за чийсь рахунок, користується чужою працею, а сам при цьому палець об палець не вдарить. А ще вважаю, що потрібно завжди пам’ятати і любити своїх батьків і родину.

- Кажуть, що в бізнесі виправдані всі методи, аби тільки досягнути поставленої мети. Ви теж так вважаєте?
- Я цього правила не дотримуюся. Вважаю, якщо старатися і працювати, то все вийде. Головне вірити у власні сили і не зупинятися на півдорозі. Нікому нелегко.

- І на завершення нашої розмови, охарактеризуйте в декількох слова, що для Вас означає ваша діяльність?
- Моя робота – це те, чим я живу.
9 -1

газета: "Бучанські новини" №46 від 20 листопада 2009 року
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
Світла память: Іващенко Павло Миколайович

Світла память: Іващенко Павло Миколайович

Бучанський музей
Володимир Кравчук: «Завжди прагну зробити краще»

Володимир Кравчук: «Завжди прагну зробити краще»

Бучанські новини
День вшанування пам’яті святих апостолів Петра і Павла

День вшанування пам’яті святих апостолів Петра і Павла

новини церкви
Близько 1 млн українців залишають країну щороку

Близько 1 млн українців залишають країну щороку

Буча та регіон
Закохана в історію рідного краю

Закохана в історію рідного краю

Буча та регіон
Бучанське підприємство "Теплокомунсервіс": 25 років лідерства

Бучанське підприємство "Теплокомунсервіс": 25 років лідерства

Буча та регіон
Ірпінська ОДПІ наголошує

Ірпінська ОДПІ наголошує

Публікації
Юридична консультація

Юридична консультація

законодавтство
Бучанський «НДІСВ» святкує півстолітній ювілей

Бучанський «НДІСВ» святкує півстолітній ювілей

Буча та регіон
Юридична консультація: Про можливість виселення

Юридична консультація: Про можливість виселення

законодавтство
Європейці планують 5 років навчати українських підприємців підприємливості

Європейці планують 5 років навчати українських підприємців підприємливості

статті
Формула успіху

Формула успіху

Бучанські новини
Місто Буча - 10 років у статусі обласного значення

Місто Буча - 10 років у статусі обласного значення

Буча та регіон
Василь Яцюк: «Поступово вже освоюємо й столицю»

Василь Яцюк: «Поступово вже освоюємо й столицю»

Бучанські новини
«Мрія» першої величини

«Мрія» першої величини

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.