Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » статті » Олег БАЧУН: "Суд, який я очолюю, ніколи не буде "кишеньковим"

Олег БАЧУН: "Суд, який я очолюю, ніколи не буде "кишеньковим"

"Висловлюю свою глибоку стурбованість поширенням у засобах масово/інформації реклами з грубим порушенням вимог законів України "Про інформацію" та "Про рекламу", яка містить ознаки неправомірного впливу на конкретного суддю та дискредитації судо­вої влади... Такий стан речей потребує відпо­відного реагування, оскільки може стати прецедентом для здійснення впливу на суд­дів та дискредитації судової влади в цілому".
З листа голови Ради суддів України Петра Пилипчука Гене­ральному прокурору України Олександру Медведьку щодо інфор­маційних атак на голову Окружного адміністративного суду Киє­ва Олега БАЧУНА.

Кола правового "пекла"

- Олеже Володимировичу, на якій стадії знаходиться наразі вирішення "проблеми Бачуна"?
- Це вже проблема не стільки Бачуна, скільки всього суддівського корпусу. Наше протистояння з Портновим обумовлене спробами втручан­ня у процес відправлення пра­восуддя з боку посадових осіб, у тому числі народних депутатів. Звичайно, допоки депутати пе­ребувають під прикриттям ман­дата, проти них не порушиш кримінальну справу за протип­равне втручання у правосуддя. А шкода. Втім, депутат — поса­да тимчасова. Поки що ж є можливість протидіяти цивіль­но-правовими методами.

- До речі, Ви казали, що збираєтеся захищати свою честь у суді...
- І вже подав три позови у місцеві суди. На черзі ще де­кілька. І, чого б це мені не коштувало, доведу до кінця всі судові справи.

- Після нашої попередньої зустрічі Вам, мабуть, довелося пройти не одне коло правового "пекла". Що сталося за цей час?
- Багато чого. Зокрема, я був запрошений двічі до Комі­тету з питань правосуддя, пер­шого разу — взагалі за годину до початку його роботи. Це бу­ло просто образливо.

- Тобто не пішли?
- Не пішов. Натомість на­писав листа на ім'я голови Комі­тету Сергія Ківалова, у якому висловив свою позицію щодо того, що очолюваний ним Комі­тет неправомочний з'ясовувати походження моїх надбань і стат­ків, перевіряти мої декларації та відомості, які наводить депутат Портнов. Знаючи при цьому, що його звернення з цього приводу знаходяться у Генеральній про­куратурі. Крім неї, право на такі перевірки має хіба що фіскаль­ний орган. З іншими установами з цього приводу я співпрацювати не збираюся — це втручання в моє приватне життя.

Найгірша сторона закону

— Автором законопроектів, які встановили підсудність справ, пов'язаних із виборами Президента, апеляційним судам, а також ввели систему автома­тизованого розподілу справ між суддями, як відомо, є Портнов. Чи не Ви надихнули його на ці новації?
— Мотиви його законотвор­чості мені невідомі. Та я йому вдячний за ці закони. Судді апеляційного суду за рангом вищі та кваліфікованіші, і я сподіваюся, що це піде на ко­ристь виборчому процесу. Що­до введення саме в адміністра­тивних судах автоматизованої системи розподілу справ — ідея правильна і я її реалізував. І не з 1 січня наступного року, а з 10 серпня цього року. А портновці тепер нарікають, чому конкретний суддя розглядає конкретну справу.

- Ідеться про Одеський при­портовий завод?
- І про нього теж. А тому, що система така, вони її самі підказали: програма закладена в комп'ютер — суддя займаєть­ся справою, а наступний позов, поданий тими ж сторонами або з тим же предметом спору, бу­де знову ж таки йому розписа­ний.

- Але чому ідея законопро­екту розповсюджується лише на адміністративні суди?
- З цього приводу існують різні думки... Наскільки мені відомо, є вже звернення групи депутатів про внесення змін до нього, від термінування його на рік. Зокрема, такі зміни ініці­йовані народним депутатом Валерієм Бондиком. Бо реалі­зація вимагає коштів, спеціа­лістів. Закон нівелює принцип спеціалізації суддів. Ті, хто займався раніше виборчим правом, займатиметься подат­ковими справами. І так далі. Тобто йдеться про нівелюван­ня справ у суді та загалом його спеціалізації. Це найгірша сто­рона закону.

"Залізний" аргумент

— Ви говорили, що звернен­ня Портнова перебуває в Генпрокуратурі. Наскільки мені ві­домо, вона мала закінчити роз­гляд Вашої справи ще минулого тижня. Закінчила?
- Поки що ні. Перевірка мене, як голови окружного ад­міністративного суду, не обме­жується моєю суто професій­ною діяльністю. Прокуратура задалася ціллю перевірити всі дані, пов'язані зі мною, почи­наючи мало не з 2004 року. Тобто з того часу, коли я тут не працював.

- Навіщо?
- Не знаю. У жодні нор­мальні строки подібний обсяг перевірок не вкладається. Адже, наголошую, йдеться не просто про якісь довільно визначені перевірки, а конкретну заяву депутата Писаренка стосовно порушення щодо мене кримі­нальної справи за фактом пере­льотів. Знаєте, ця ситуація на­гадує мені епізод із "Собачого серця" Булгакова, коли швонде­рівська компанія заявила про­фесору Преображенському: "Вас треба розстріляти". На зди­воване запитання "За що?" про­фесор почув "залізний" аргу­мент: "А ви не любите пролета­ріат". Тією ж логікою керуються і Портнов зі своєю командою: мене треба звільнити та посади­ти, бо я їм не подобаюся.

- Але ж і Портнов досвідче­ний юрист.
- Так, і досить кваліфікова­ний. Не маю наміру заперечу­вати його фахові можливості. Одначе він застосовує їх не за призначенням. Та Бог із ним. Є й інші подібні до нього люди, які намагалися впливати не тільки на мене, а на будь-кого із суддів. Я міг би розширити цей список, до якого ввійдуть і колишні працівники Секрета­ріату Президента, і колишні високі кабмінівські чиновники з юридичною освітою, пред­ставники різних департаментів Міністерства юстиції, голови держадміністрацій, які подіб­ними методами, щоправда, у меншому масштабі, намагалися досягнути бажаного, тобто рі­шення на свою користь.

Головна "постава" правосуддя

- Яку ж, на Вашу думку, ме­ту переслідує Портнов?
- Створити "кишеньковий" суд. У якому безперешкодно досягається будь-який потріб­ний результат. А це надзвичай­но небезпечно не тільки для суддів чи тих, кого торкаються такі рішення, — небезпечно для суспільства в цілому. Тому що абсурдним є те, коли суд позбавлений не просто неза­лежності, можливості правиль­ного застосування закону — суд буде позбавлений функції пра­восуддя, яка належить йому за самою природою. Абсурдним є політичне забарвлення того чи іншого суду. Від цього стражда­тимуть усі, особливо зараз, під час виборчого процесу. Та й по його завершенні також. От не буде в цьому суді портнових або пукшинів, як би комусь цього не бажалося! Ні я, ні мої колеги цього не дозволять. Ми цей суд створювали нашими руками, з тими ідеями, які були мною реалізовані і раніше в ін­ших судах, де я працював, — збереження головної "постави" правосуддя — його незалеж­ності. Нехай наш суд і моло­дий, але він буде взірцевим у цьому відношенні.

- На запит Портнова про Ваші статки Ви направили йому замість відповіді текст листа за­порожців турецькому султану зі збереженням усіх образливих для основного адресата стилістичних конструкцій. І йому теж хотіли дошкулити таким посланням?
- Зовсім ні. Знаєте, яке за­питання, така й відповідь. Суд­дя може і жартома оцінювати деякі ситуації. Особливо, коли вони схожі на недолугі жарти. Стиль моєї відповіді відобразив моє ж таки бачення дій опо­нента крізь призму гумору.

- Це більше схоже на сар­казм.
- Нехай так. Я і гадки не мав, що автор подібного запиту з ґрунтовною юридичною осві­тою дійсно мав намір отримати від мене таку інформацію. Хіба це не сарказм? Тому я надав і йому можливість теж розважи­тися.

"Бути моїм ворогом чи другом однаково почесно..."

- Де право, а де політика в тій масованій атаці, яку розпочав проти вас Портнов?
- На жаль, для нього право стало засобом досягнення полі­тичних амбіцій. Для мене пра­во було і залишається найго­ловнішим постулатом, якому я завжди повинен і буду слідува­ти, — закон.

- Навіть, коли йдеться про чисто політичне питання?
- У цьому суді й воно роз­глядатиметься виключно у пра­вовому ракурсі. Іншого не мо­же бути. Навіть, якщо подібне рішення тягне за собою полі­тичні наслідки.

- Що Ви маєте на увазі?
- У серпні 2007 року саме цей суд виніс рішення, яке зо­бов'язало ЦВК зареєструвати фракцію БЮТ. Було про­типравне рішення ЦВК і я йо­го скасував. Для мене це пи­тання було суто правовим, без жодних домішок політичних комбінацій чи виборчих тех­нологій.

- Ви самі визнали — Пор­тнов домагається Вашого звіль­нення з посади. Допускаєте, що йому це вдасться?
- Я виходжу з того, що бу­ти моїм ворогом чи другом од­наково почесно. Обох я ша­ную. І, за канонами христи­янства, навіть свічку ставлю. Одначе в цій історії навряд чи хтось вийде переможцем, бо страждає репутація не тільки його чи моя — репутація пар­ламенту та судової системи. Ось про що слід було б йому поміркувати. А зброя, котру він узяв до своїх рук, мене особисто не уязвить: у висуну­тих ним звинуваченнях 98 від­сотків брудних інсинуацій.

- А оті два відсотки?..
- Щира правда: я дійсно голова суду і дійсно одружений. Решта — вигадки. Вони мені, звичайно, дошкуляють, але не більше того.

- До речі, минулого тижня Вас запрошували на засідання Президії Вищого адміністратив­ного суду у зв'язку зі зверненням Портнова. Чим усе скінчилося?
- Загалом ішлося про те, яким чином Президія повинна була вчинити, розглядаючи це звернення. Є право народного депутата, так само, як і міністра юстиції чи члена Ради суддів спеціалізованого або вищого суду, самому ініціювати питан­ня про відкриття дисциплінар­ного провадження. Тобто Портнов сам міг написати своє по­дання в належний орган — до Кваліфікаційної комісії адмі­ністративних судів України. Він вирішив піти манівцями — звернувся до Ради суддів адмі­ністративних судів, тож розгля­дала це звернення Президія.

- І яке рішення вона прий­няла?
- Абсолютно правильне — направила звернення до Квалі­фікаційної комісії.

- А Вашу "персональну справу" не розглядали?
- Не було підстав: схоже, Портнов і сам уже зрозумів, що його фантазії добряче нав'язли всім у вухах.

"Найвищий суддя — це час..."

- Ну, тож і ми полишимо цю тему. Краще розкажіть про те, як працює очолюваний Вами суд попри всі ускладнення навколо Вас.
- У звичайному режимі. З 14 тисяч позовів упродовж 10 місяців розглянули 9200. Жод­не рішення не оскаржене, у тому числі й стосовно заборо­ни приватизації Одеського припортового заводу. Через суд проходять інші резонансні справи, коли серед позивачів фігурують міністр оборони, голова Фонду держмайна, го­лова Комітету з питань націо­нальностей і релігій, екс-генеральний прокурор, багато різ­них високопосадовців. Одначе і ці справи були дуже швидко розглянуті. Зараз у нас в про­вадженні знаходиться позов Олександра Пабата до Прези­дента України Віктора Ющен­ка, яким позивач оспорює правомірність балотування ді­ючого Президента на цю ж по­саду. Тож ситуація в державі безпосередньо віддзеркалю­ється в роботі суду. Чим напруженіша вона, тим більше позовів надходить. Близько 600 надійшли тільки за остан­ні тижні.

- А як із матеріальним за­безпеченням?
- Сутужно. Потреба в коштах лише на діловодство — 100 тисяч гривень щомісяця, натомість маємо лише три з половиною. Ми зіткнулися з проблемою, яка не вкладаєть­ся в логіку існування право­суддя взагалі. Нема за що від­правляти кореспонденцію, за­безпечувати необхідними зна­ряддями праці діловодів, по­мічників судді, секретарів су­ду.

- Все це могло би призвести до зупинення роботи суду...
- Так, але ми працюємо і у таких умовах. І хочу сказати — постукаю по столу, — що поп­ри це на нас надходить віднос­но невелика кількість скарг. Майже не доводиться відпису­ватися перед Радою суддів України, парламентським Ко­мітетом з питань правосуддя, Верховним Судом чи Вищим адміністративним судом.

- Наостанок все ж таки за­питаю: як Ваші колеги сприйма­ють оті атаки на Вас?
- Звичайно, болюче. Ця ситуація рикошетить по репу­тації суду. Але це моя особис­та проблема і я знаю, як її ви­рішити. Мої колеги ставляться до цього з розумінням. І пра­цюють самовіддано, не дозво­ляють втягувати себе в полі­тичні розборки, робити себе заручниками чиїхось амбіцій. Вони усвідомлюють свою мі­сію — відправляти правосуд­дя. І я цим пишаюся. Щодо іншого. Знаєте, найвищий суддя — це час і він рано чи пізно все розставить по своїх місцях.

Розмову вів Володимир ШАРОВ
«Юридичний Вісник України» № 46 від 14 листопада 2009 року
2 0

 Інші новини по темі:
Інформаційне роз’яснення щодо повноважень Міністра юстиції як члена Вищої ради юстиції

Інформаційне роз’яснення щодо повноважень Міністра юстиції як члена Вищої ради юстиції

міська юстиція
ВР заборонили рекламу на стовпах

ВР заборонили рекламу на стовпах

законодавтство
Депутати спростили доступ до публічної інформації

Депутати спростили доступ до публічної інформації

Суспільство
Заява СБУ щодо проявів гібридної війни в інформаційному просторі

Заява СБУ щодо проявів гібридної війни в інформаційному просторі

Суспільство
Щодо підстав та порядку застосування до суддів

Щодо підстав та порядку застосування до суддів

міська юстиція
«Питання додержання прав громадян на звернення залишаються в регіоні проблемними»

«Питання додержання прав громадян на звернення залишаються в регіоні проблемними»

Буча та регіон
Юридична консультація: Знімання на фото- відео..

Юридична консультація: Знімання на фото- відео..

законодавтство
Огляд закону про люстрацію

Огляд закону про люстрацію

законодавтство
Громадяни отримали доступ до генпланів міст, засіданням ВР і протоколам сесії рад

Громадяни отримали доступ до генпланів міст, засіданням ВР і протоколам сесії рад

законодавтство
"Про Порядок розміщення об’єктів зовнішньої реклами у місті Ірпінь"

"Про Порядок розміщення об’єктів зовнішньої реклами у місті Ірпінь"

Ірпінський вісник
сайт "Антикор" дискредитує Компанію "Бест"

сайт "Антикор" дискредитує Компанію "Бест"

Буча та регіон
В Україні проведуть люстрацію влади

В Україні проведуть люстрацію влади

законодавтство
Ірпінська ОДПІ запрошує громадян отримати довідку про доходи за 2015рік

Ірпінська ОДПІ запрошує громадян отримати довідку про доходи за 2015рік

Публікації
Депутат - слуга народу

Депутат - слуга народу

Мироцька правда
Державні сайти стандартизують

Державні сайти стандартизують

законодавтство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.