Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Проблема: Хто захистить від собак?

Проблема: Хто захистить від собак?

Вигул домашніх собак без повідків та намордників – справа звична і для нашого міста. А часом можна спостерігати картину, коли пес прогулюється без господаря, і не маленький цуцик, а здоровенний собацюра. І непоодинокі випадки, коли тварина біжить за перехожим та ще й гавкає. „Не бійтеся, він не кусається “, - запевняє господар такого Тузика. А перехожий від отриманих «вражень» і стояти вже не може, не те що спокійно йти далі.
Зазвичай, «полігоном» для ігрищ песиків у Бучі слугує територія за стадіоном «Ювілейний», декілька місцин подалі від центру Бучі, проте все одно не в безлюдних місцях. Домашніх собак без повідка та намордника також можна зустріти біля підземного пішохідного переходу та у лісопарковій зоні. А поряд йдуть як ні в чому не бувало господарі і часто навіть не думають покликати до себе свого песика, статурою схожого на молоде теля.
Вкусить собака, чи ні, а от налякати може добряче. Особливо якщо мова йде про маленьку дитину. То чи варто ризикувати, сподіваючись, що тварина не зачепить? Адже наслідки на собі може відчути не лише постраждала сторона, але й господарі, бо саме вони відповідатимуть за поведінку свого чотириногого друга та власну безвідповідальність.

Можливо, багатьом може здатися. Що подібні аргументи наводять лише ті, хто не любить тварин. Насправді – це не так. Просто хочеться, щоб жителі міста дійсно поважали один одного і з розумінням ставилися до бачення, позиції своїх співгромадян. Не хочеться образити власників тварин, але переконані, що свідомі люди самі розуміють – вони не одні тут, тож потрібно поважати права інших бучанців.

Тим більше, ніхто не заперечує, щоб тварини вигулювалися, або сиділи на прив’язі. Беззаперечно, домашнім улюбленцям потрібно побігати, випустити «пар», погратися з хазяїном. Але доки не облаштовані спеціальні місця для вигулу (така проблема існує майже в усіх населених пунктах України), як вихід із даної ситуації є дотримання господарями елементарних правил утримання тварин.

Згідно них, якщо собаку випустили на вулицю самого, господар буде нести за це адміністративну відповідальність (тобто заплатить штраф у розмірі від 17 до 51 грн). А коли, не дай Боже, пес когось покусає й завдасть значних тілесних ушкоджень, горе-власника можуть засудити до позбавлення волі на термін до трьох років.

Не надто втішні перспективи чекатимуть на саму тварину, яку безвідповідальний господар випустить на вулицю без нагляду. Її можуть виловити відповідні служби, навіть якщо вона буде з нашийником.

Тому потрібно не забувати, що у більшості випадків тварини не винуваті у своїх діях. За них відповідають ті, хто приручив, виховав і доглядає.

Інформація
Правила утримання собак

Згідно з правилами, сторожових собак слід тримати на прив'язі і спускати лише у закритих дворах, а про наявність у дворі застерігати написом. Що стосується вигулу собак, то у правилах йдеться про те, що вигулювати та виводити за межі помешкання чи садиби собак з підвищеною агресивністю без наявності коротких повідків, намордників та особистого номерного знака заборонено. Та й взагалі правила передбачають вигул собак без намордників та повідків лише в разі оперативного використання спеціальними організаціями, під час муштри на полювання, на навчально-дресирувальних майданчиках, а також собак спеціального призначення.

Перелік порід собак визнаних як потенційно небезпечні:
американський бульдог, американський стафордширський тер’єр, англійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бультер’єр, доберман, кавказька вівчарка, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, південноруська вівчарка, пітбультер’єр, різеншнауцер, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, німецький боксер та ін.


Потрібно знати
Ви стали жертвою собаки. Що робити?

Насамперед, звісно потрібно подбати про власне здоров'я - обробити рани. Якщо поряд немає медичного закладу, промийте рани протічною водою з господарським милом, краї обробіть зеленкою чи йодом та перев'яжіть. Обов'язково зверніться до травмпункту, оскільки можна заразитися сказом від собаки. Працівники травмпункту зобов'язані повідомити про ваш випадок у ветеринарну службу, яка повинна знайти собаку, що вас покусав, і перевірити, чи він здоровий і чи немає загрози вашому здоров'ю та життю.
Про інцидент також варто повідомити дільничного інспектора. Якщо були свідки нещасного випадку, нехай вони підтвердять ваші слова. Так вам буде легше, у разі потреби, відстоювати свої права у суді. приблизно половина людей, яких покусали собаки, звертається в суд і отримує матеріальне відшкодування.

Правове поле
Відповідальність за приручених

Верховна Рада ухвалила Закон України “Про внесення змін у Кодекс України про адміністративні правопорушення і Кримінальний кодекс України (про відповідальність за порушення правил утримання тварин)”. Відтепер стаття 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення чинна в новій редакції, згідно з якою встановлено адміністративну відповідальність за:
– утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами;
– утримання незареєстрованних собак;
– невжиття заходів для збирання екскрементів котів або собак із місць загального користування в будинках і дворах;
– приведення собак у приміщення магазинів і кафе (крім спеціалізованих магазинів для тварин) та в інші місця загального користування;
– вигул собак без повідків і намордників;
– вигул собак, породи яких небезпечні для людей, особами, яким не виповнилося 16 років;
– ухиляння від доставки у ветеринарну установу собак, котів або хижих тварин, що покусали людей чи домашніх тварин або заподіяли їм травми, для огляду, проходження карантину або лікування.


Штраф за вищезгадані правопорушення встановлений у розмірі від 17 до 425 гривень.

Також згаданим законом Кримінальний кодекс України доповнюється новою статтею, яка передбачає кримінальну відповідальність за порушення правил утримання тварин, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
Вкусила собака – відповість господар

Вкусила собака – відповість господар

статті
Буча : Всеукраїнська виставка собак

Буча : Всеукраїнська виставка собак

Бучанські новини
16 Вбиральні для собак у парках

16 Вбиральні для собак у парках

Ірпінський вісник
У Бучі діють Правила утримання домашніх собак та котів

У Бучі діють Правила утримання домашніх собак та котів

Буча та регіон
у Бучі пройшов чемпіонат України серед собак усіх порід

у Бучі пройшов чемпіонат України серед собак усіх порід

Бучанські новини
До уваги власників зброї та власників собак!

До уваги власників зброї та власників собак!

Буча та регіон
Наркотична залежність..

Наркотична залежність..

Бучанські новини
Гаврилівка: Хто відповість за скалічення 6-річної дівчинки собакою

Гаврилівка: Хто відповість за скалічення 6-річної дівчинки собакою

Буча та регіон
Всеукраинская выставка собак (фото)

Всеукраинская выставка собак (фото)

Буча та регіон
Впевнені небайдужі бучанці, які стали на захист чотирилапих безхатченків

Впевнені небайдужі бучанці, які стали на захист чотирилапих безхатченків

Бучанські новини
Бучанська підземка буде якісною та безпечною

Бучанська підземка буде якісною та безпечною

Бучанські новини
Безпечні ігри?

Безпечні ігри?

Бучанські новини
Розмова з лікарем про стерилізацію тварин

Розмова з лікарем про стерилізацію тварин

Бучанські новини
У Бучі будують площу Героїв Майдану

У Бучі будують площу Героїв Майдану

Буча та регіон
Потоп у підземному переході

Потоп у підземному переході

Бучанські новини
Коментарів: 2
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
88803
  • 88803 (0)
  • Гостi
  • 10 вересня 2009 22:14
Я полностью согласен с Людмилой, плохо когда гуляют собаки в Буче возле стадиона «Ювілейний». Конечно лучше когда возле стадиона, за ним тусуется толпы наркоманов-планокуров, или бомжей, или малолетние преступники занимаются гопстопом. Ведь совсем недавно так и было. А по поводу - намордника, так порой люди оказываются намного страшней любой самой страшной собаки.........

1
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 10 вересня 2009 22:24
88803,

Уважаемый три восьмёрки тройка, давайте не будем язвить.
Человек написал актуальную статью, высказал своё мнение - напишите свою статью - как плохо что наркоманы перестали гулять вокруг стадиона, опубликуем - пообщаемся.
А то что большинство "новеньких бучанцев" собаководов распоясались - так это правда. Думаете, что в деревню приехали и можно в детские песочники собачек выгуливать.

Цитата: 88803
порой люди оказываются

- так эта статейка - не для собак, а для их владельцев, не для всех, а тех самых, которые страшнее собаки.

0