Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Проблема: У Ворзелі лікуватимуть хворих на туберкульоз

Проблема: У Ворзелі лікуватимуть хворих на туберкульоз

У Ворзелі лікуватимуть хворих на туберкульоз: жителі регіону – проти!

28 серпня у селищі Ворзель відбулися громадські слухання. Приводом до них стало понад тисячу підписних листів, у яких населення висловило бажання підняти питання перепрофілювання Київської обласної психоневрологічної лікарні №2 (КОПНЛ) на обласну протитуберкульозну лікарню, розраховану на 500 койко-місць.

Дане рішення було прийнято сесією Київської обласної ради і, як запевняють посадовці Ворзеля, без їхнього відома та не питаючи думки жителів селища. Тож, обов’язкова умова, при прийняті такого доленосного для регіону рішення, - проведення громадських слухань, не була дотримана. Та й сама селищна рада дізналася про серйозні наміри «з третіх рук», а не від депутатів облради.

Для селища Ворзель дана ситуація фактично означає, що вся робота, яка велася останнім часом, аби надати йому статусу курорту, була марною і тепер вкрай складно передбачити подальший розвиток населеного пункту.




Одні вбачають у перепрофілюванні лікарні загрозу економічному та соціальному благополуччю Ворзеля, інші переконані, що це – політичні провокації.

Та чим би не керувалися чиновники, приймаючи рішення про перепрофілювання медичного закладу, жителі всього регіону (також Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Коцюбинського та ін.) нині поставлені перед фактом: неподалік буде знаходитися обласний тубдиспансер, куди хворі їздитимуть на лікування транспортом загального користування, відвідуватимуть громадські заклади. Відповідно, в декілька разів зросте ймовірність інфікування здорового населення, виникне загроза отруєння регіонального водозабору, адже поряд – річки Рокач та Ірпінь. На думку медиків, наслідки цього можуть бути схожими на невеличкий Чорнобиль.

Добре розуміючи, якою проблемою є для держави боротьба зі складним недугом, все одно рішення про перепрофілювання здається необґрунтованим. Нелогічно облаштовувати тубдиспансер там, де добре розгалужена транспортна розв’язка з великим потоком пасажирів, де розташовані три обласних дитячих санаторії, не говорячи вже про інші санаторії, табори відпочинку та пологового будинку. А як відомо, курорт – це велика міграційна система. У Ворзель за рік приїжджає понад 10 тисяч людей з інших регіонів держави. Тож про яке лікування й відпочинок у сусідньому з Бучею селищі може йти мова?

За словами Ворзельського селищного голови Сергія Кухарського (медика за фахом), не доцільно розміщувати на території курорту медичний заклад інфекційного профілю, бо це може негативно вплинути на подальший розвиток регіону в цілому. Про це неодноразово повідомлялося у різні державні інстанції та, як виявилося, безрезультатно.

«З перший днів роботи всі дії влади були спрямовані на те, щоб Ворзель розбудовувався, як курорт, бо цього хотіли насамперед самі жителі. Коли розглядався генеральний план, також передбачалося, що Ворзель в перспективі повинен стати курортом . Про розташування на території селища протитуберкульозної лікарні ніхто не говорив.
Але сьогодні для нас становить проблему той чинник, що генеральний план офіційно поки що не був затвердженим», - зазначив у своєму виступі перед присутніми на громадських слуханнях Сергій Кухарський.

Сергій Кухарський


Віталій Лісовенко


А от заслужений лікар України Віталій Лісовенко переконаний, що обласна влада не піде проти волі людей і зрозуміє свою помилку.

Не надто оптимістично дивиться на все, що відбувається, завідуюча відділенням КОПНЛ №2 Ася Тофан, адже нічим втішити і лікарів психоневрологічної лікарні. У разі перепрофілювання закладу, півтисячний медичний персонал буде «викинутий на вулицю», а пацієнтів переведуть до психоневрологічної лікарні №1, що в Глевасі.



Це при тому, що в регіоні нараховується близько трьох тисяч психічно хворих. Виникає логічне, проте, на жаль, риторичне, запитання: якою ж буде якість медичної допомоги? У яких умовах перебуватимуть пацієнти та яку відстань доведеться подолати їхнім родичам, щоб провідати душевнохворих?



Психічні захворювання, за даними МОЗ, у 2008 році були на другому місці в країні, потіснивши навіть серцево-судинні. Лікарями Євросоюзу стан психіатрії в нашій державі був визнаний незадовільним. Однією з причин є те, що в палатах спеціалізованих лікарень лежить понад 10 пацієнтів, а в Європі – не більше 3 чоловік. Через що лікування не настільки ефективне, як того б хотілося.

Ася Тофан вважає, що все робилося із порушення закону ще у 2007 році, коли одним рішенням їм змінили власника і лікарня стала комунальним закладом.

«У лікарні був лише один наказ – про зміну назви закладу. Працівники, не будучи обізнані з юридичними тонкощами, навіть не розуміли, з чим ми ознайомилися. І ми стали комунальним закладом Київської обласної ради. А вже 2 квітня 2009 року власник виніс на сесію обласної ради рішення про закриття психоневрологічної лікарні №2 і перепрофілювання її в обласну тублікарню на 500 ліжок», - розповіла жінка.

За словами Асі Тофан, у чиновників два аргументи щодо свого рішення: будувати нову тублікарню обійдеться у 44 млн грн., а перепрофілювати психоневрологічну лікарню – лише в 4 млн грн. Але ніхто розрахунків під ці цифри так і не надав. А щодо того, ніби у КПНЛ №2 надлишок місць, то медики запевняють, що ця інформація не відповідає дійсності.



Кожен має право на власну думку і варто захищати свої інтереси. Громадські слухання, ініційовані жителями Ворзеля, це крок до того, щоб бути почутим, щоб з думкою людей також рахувалися.

Варто зазначити, що громадськість була налаштована досить рішуче. Багато хто навіть ладен вдатися до радикальних кроків: перекрити залізничну дорогу чи автомагістраль, про що заявляли у неофіційних розмовах.

Та офіційної відповіді чи коментарів з боку обласної ради не було, представники області також не були присутніми на обговорені даного питання.

У результаті громадських слухань була прийнята резолюція (на основі голосування жителів Ворзеля), яка буде переадресована посадовим особам області.

Із текстом резолюції можна буде ознайомитися пізніше.

Незалежна думка

Володимир Муха,
головний спеціаліст проектно-державного інституту «Діпромісто»:

У 2005 році, на замовлення Ірпінської міської ради, «Діпромісто» розробило генеральний план Ірпінського регіону (стратегія розвитку населених пунктів). Прикро, що через три роки він так і не був затверджений. Щодо Ворзеля, то в генеральному плані селища була закладена широка позиція розвитку рекреаційної діяльності, розробки по наданню Ворзелю статусу курорту.
Можна зрозуміти і позицію Київської обласної адміністрації (яка також думає про вирішення соціальних проблем регіону), адже протитуберкульозний обласний диспансер потрібно все таки десь розмістити. Та справа в тому, що принцип підходу до вирішення даного питання у посадовців був неправильним. Обласній адміністрації потрібно було на замовлення обласного відділу охорони здоров’я виготовити містобудівне обґрунтування щодо вибору території на варіантній основі, придатній, за умовами діючих санітарних норм та правил, для розташування обласного протитуберкульозного диспансеру. А не приймати вольове рішенням, що він має бути саме у Ворзелі. Адже необхідно витримати умови щодо дотримання тисячометрової санітарно-захисної зони; потрібно мати спеціальні локальні очисні споруди; визначити дотримання режиму щодо утримання хворих. Думаю, що рішення облради приймалося з благими намірами, але дещо спонтанно. На думку містобудівельників, ідея перепрофілювання лікарні – не сумісна з функціями селища.
Вважаю, що потрібно грамотно і чітко, в правовому полі, вирішувати такі питання, а не перетворювати все на декларативні заяви і копання у минулому.
І варто якомога швидше зайнятися погодженням генерального плану розвитку селища.
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
Ворзель, 28 серпня: Громадські слухання

Ворзель, 28 серпня: Громадські слухання

Буча та регіон
Хіба можна в курортному селищі створювати туберкульозний диспансер?

Хіба можна в курортному селищі створювати туберкульозний диспансер?

Буча та регіон
Ворзель —  перш за все курорт!

Ворзель — перш за все курорт!

Буча та регіон
Частину Ворзельської психоневрологічної лікарні можуть перепрофілювати

Частину Ворзельської психоневрологічної лікарні можуть перепрофілювати

Буча та регіон
Психоневрологічній лікарні №2 виповнилося 30-років

Психоневрологічній лікарні №2 виповнилося 30-років

Буча та регіон
Деякі рішеня прийняті Бучанською селищною радою

Деякі рішеня прийняті Бучанською селищною радою

ВИКОНКОМ
До Бучі: депутати Ворзеля підтримали приєднання до Бучанської ОТГ

До Бучі: депутати Ворзеля підтримали приєднання до Бучанської ОТГ

Буча та регіон
Чому заважає працювати обласна рада?

Чому заважає працювати обласна рада?

Ірпінський вісник
У Ворзелі селищний голова прозвітувала про свою роботу за 2017 рік (відеосюжет)

У Ворзелі селищний голова прозвітувала про свою роботу за 2017 рік (відеосюжет)

Буча та регіон
Збережіть психлікарню!

Збережіть психлікарню!

Буча та регіон
40 учасникам АТО із Ворзеля виділено землю

40 учасникам АТО із Ворзеля виділено землю

Ірпінський вісник
Комісія Київської облради - не встановила фактів порушень в діяльності посадових осіб Бучанської міської ради

Комісія Київської облради - не встановила фактів порушень в діяльності посадових осіб Бучанської міської ради

Буча та регіон
Ворзель - спеціальна економічна зона оздоровчо-курортного спрямування?

Ворзель - спеціальна економічна зона оздоровчо-курортного спрямування?

Буча та регіон
У селищі Бабинці під Києвом відбулися громадські слухання на користь Бучанської громади

У селищі Бабинці під Києвом відбулися громадські слухання на користь Бучанської громади

Буча та регіон
Рішення по медицині не прийнято

Рішення по медицині не прийнято

Медицина
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.