ДНЗ №4 «Пролісок»

Лікувальна робота повертає дітям радість життя

Кожен садочок має своє обличчя, свої знахідки, своєрідне педагогічне творче життя. Так і «Пролісок» відкриває свої двері для малюків, як і з загальним розвитком, так і для дітей з особливими потребами. Саме тут створені й працюють логопедичні та, поки що єдині в Бучі, тифлогрупи. Педагогічний колектив прагне виховати дітей всебічно розвиненими особистостями, готовими з впевненістю переступити шкільний поріг та подолати труднощі сучасного життя.

Садочок працює вже 30 років. За час, що минув, у його стінах виховувалося 2300 дітей.
Уже дев’ять років у “Проліску” працює тифлоцентр, відриті 4 корекційні групи, 2 логопедичні і 2 – для дітей з вадами зору. У дитячому садку добре обладнанні музична та спортивна зали, релакс-кабінет, кабінет англійської мови та кабінети логопедів, психолога, музичних керівників.

ДНЗ № 4 “Пролісок” є комбінованим закладом для дітей дошкільного віку, психофізичний розвиток яких відповідає віковим нормам, а також для дітей з особливими потребами (вади зору та мови). Оскільки в “Проліску” виховуються і навчаються діти з різним рівнем розвитку і фізичними можливостями, ключовим принципом навчання і виховання дітей є інтеграція дітей з особливими потребами в колектив однолітків.


У спеціалізованих групах дошкільного навчального закладу, в оточені однолітків з такою ж недугою, дитина не бачить нічого незвичайного в тому, що вона носить оклюдор, окуляри, чи має порушення у звуковимові та тембрі голосу, заїкання, загальні недоліки вимови. Малеча залюбки відвідує офтальмологічний, ортоптичний кабінети, кабінети тифлопедагога, логопеда, психолога, релаксації, англійської мови, ЛФК, хореографії.
Медична та педагогічна частини ДНЗ діють за принципом “Світло-простір-повітря”. Природні куточки кабінетів, групових приміщень та залів дозволяють відчувати дітям тісний зв’язок із природою, сприяють кращій реабілітації та інтеграції дітей.
Працівники ДНЗ звертають особливу увагу на збереження та зміцнення здоров’я малят. З часу відкриття тифлоцентру, з дітьми, які мають вади зору, займаються лікар-окуліст, медсестра-ортоптистка, тифлопедагог. Вони проводять корекційну, лікувально-відновлювальну роботу.

Також фахівцями проводиться діагностика всіх видів косоокості, оптометрії, підбір корекції зору, лікування таких захворювань ока, як спазми акомодації, міопії, гіперметропії, змішаний астигматизм, всі види косоокості, часткова атрофія диску зорового нерву, залишкові явища після афакії, патології очного дна. Зокрема застосовується ортооптичне-плеоптичне лікування при всіх видах косоокості (до і після операції); амбліопіях, афакіях; відновлення бінокулярного зору у дітей з акомодаційною косоокістю та інше. Крім цього, з метою забезпечення максимально необхідних для нормального розвитку умов, у садочку здійснюється психолого-медико-педагогічний супровід дитини (який забезпечують педагоги-психологи, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, медичні працівники).


З 2002 року тифлоцентр тісно співпрацює з “Центром відновлювання зору” міста Сімферополь та з навчально-реабілітаційним центром для дітей з вадами зору “Левеня” м. Львів. Завдяки цій співпраці заклад забезпечений сучасними лікувально-корекційними комп’ютерними програмами, апаратами для лікування органу зору, методиками медико-педагогічної реабілітації дітей з вадами зору.

Пріоритетними напрямками роботи колектив цього садочка обрав:
- всебічний розвиток дитячої особистості через інтеграцію виховних впливів природи, праці, мистецтва, широко використовуючи літературну та педагогічну спадщину В.О.Сухомлинського;
- соціалізацію та інтеграцію дітей з особливими потребами;
- корекційно-відновлювальну, лікувальну, профілактичну роботу.

Педагоги «Проліска», використовуючи багаторічний практичний досвід В.О.Сухомлинського, в центрі своєї виховної системи ставлять вимогу поважати дитину та її гідність. Використовуючи природу, як засіб навчання і виховання, вони дають дітям цілісні знання про природне, суспільне середовище, життя людини, про саму людину, орієнтують їх на збереження довкілля, вчать дитину з малих років знаходити в праці джерело натхнення, духовної радості і краси. Це допомагає малюкам вчитися ставити запитання самому собі, самостійно шукати відповіді, формує знання, поступово розвиває мислення, креативність.

Щодо матеріально-технічної бази закладу, то зараз потрібно провести капітальний ремонт системи каналізації та водопостачання (це єдиний садочок у Бучі, на обслуговуванні якого знаходиться своя насосно-каналізаційна станція). В усьому іншому, матеріально-технічна база – на достатньому рівні. Майже всі кабінети спеціалістів оснащені комп’ютерами, є мережа розвиваючих комп’ютерних програм.


Як повідомила завідувач закладу Ірина Зінюк, у «Проліску» працюють гуртки англійської мови, ЛФК, були й заняття з хореографії (відвідуються за бажанням). Таке навчання здійснюється за оплату батьків.

Наразі розглядається можливість створення груп вихідного дня для того, щоб охопити дошкільною освітою тих діток, які не відвідують дитячий садочок. Тобто, у вихідні дні планується на базі ДНЗ надавати послуги з доглядання, виховання дітей. Зокрема, проводити для них заняття з хореографії, музики, англійської мови, грамоти, малювання, математики, корекційної роботи з психологом. Такі групи будуть працювати 2-3 години (без додаткових обідів і сніданків) і робота проводитиметься в маленьких підгрупах по 5-7 чоловік. Такі заняття особливо стануть у пригоді старшим діткам, які збираються йти до школи.

----------------
Фотографії закладу в фотогалереї


Адреса: 08292, м. Буча, вул. Ворошилова, 49
Тел.: 97-965
Завідувач - Ірина Семенівна Зінюк
Вихователь-методист - Алла Іванівна Мозговенко
Заступник з господарчої частини - Світлана Миколаївна Швединська
Кількість груп: 9
Кількість дітей: 205
Кількість педагогів- 23




Інформація підготовлена спеціально для www.bucha.com.ua
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.