Для підтримки здорова людина має вживати корисну їжу, адже саме з нею ми отримуємо необхідні мінеральні речовини, серед яких чи не найважливіше місце посідає йод. Цей елемент є необхідним для побудови гормонів щитовидної залози.
Нестача йоду спричиняє зменшення кількості повноцінних гормонів, що в свою чергу, призводить до вкрай небезпечних хвороб. У дорослих людей нестача гормонів щитовидної залози викликає суттєве погіршення діяльності нервової, сердечно-судинної систем, шлунково-кишкового тракту тощо. У дітей нестача повноцінних гормонів щитовидної залози викликає значно серйозніші наслідки: зниження рівня розумового, фізичного та статевого розвитку, погіршення інтелектуальних здібностей. При значному дефіциті йоду виникає кретинізм.
Отже, як захистити людство від нестачі йоду? Очевидно, необхідно штучне йодування продуктів харчового раціону. Який саме продукт є оптимальним для йодування? Вчені в усьому світі дійшли висновку, що це є сіль.
Сіль - один з небагатьох компонентів раціону людини, який вживається майже всюди і майже кожним - незалежно від регіону проживання, віку, стану фінансового забезпечення. Крім того, людина вживає сіль протягом усього року.
Сіль - один з небагатьох харчових продуктів, виробництво яких жорстко прив’язане до природних родовищ, яких не так багато.
Йодована сіль ніяк не відрізняється від нейодованої запахом, смаком та кольором, не призводить до зміни традиційних споживчих властивостей традиційної їжі і не викликає у споживача відчуття того, що він вживає щось специфічне. Такого наслідку не вдалося б досягнути під час йодування інших продуктів.
Йодована сіль цілком придатна для застосування під час домашньої консервації. Адже науково розроблені стандарти йодизації солі дозволяють зберегти природний колір і смак солі і продуктів, для соління яких вона використовується.
Отже, вживання йодованої солі дозволяє найефективнішим шляхом забезпечити організм необхідною кількістю йоду і в такий спосіб уникнути захворювань, пов`язаних з дефіцитом йоду в організмі. В деяких розвинутих країнах Європи і Америки йодовану сіль споживають протягом майже 60 років.
Крім цього, вчені довели, що споживання йодованої солі навіть протягом року в країнах з підвищеним йододефіцитом корінним чином змінює ситуацію на користь подолання хвороб, пов`язаних з дефіцитом йоду в організмі людини.
Фахівці Ірпінської міської СЕС рекомендують вживати йодовану сіль.
І. Гришина,
зав. відділенням гігієни харчування
Нестача йоду спричиняє зменшення кількості повноцінних гормонів, що в свою чергу, призводить до вкрай небезпечних хвороб. У дорослих людей нестача гормонів щитовидної залози викликає суттєве погіршення діяльності нервової, сердечно-судинної систем, шлунково-кишкового тракту тощо. У дітей нестача повноцінних гормонів щитовидної залози викликає значно серйозніші наслідки: зниження рівня розумового, фізичного та статевого розвитку, погіршення інтелектуальних здібностей. При значному дефіциті йоду виникає кретинізм.
Отже, як захистити людство від нестачі йоду? Очевидно, необхідно штучне йодування продуктів харчового раціону. Який саме продукт є оптимальним для йодування? Вчені в усьому світі дійшли висновку, що це є сіль.
Сіль - один з небагатьох компонентів раціону людини, який вживається майже всюди і майже кожним - незалежно від регіону проживання, віку, стану фінансового забезпечення. Крім того, людина вживає сіль протягом усього року.
Сіль - один з небагатьох харчових продуктів, виробництво яких жорстко прив’язане до природних родовищ, яких не так багато.
Йодована сіль ніяк не відрізняється від нейодованої запахом, смаком та кольором, не призводить до зміни традиційних споживчих властивостей традиційної їжі і не викликає у споживача відчуття того, що він вживає щось специфічне. Такого наслідку не вдалося б досягнути під час йодування інших продуктів.
Йодована сіль цілком придатна для застосування під час домашньої консервації. Адже науково розроблені стандарти йодизації солі дозволяють зберегти природний колір і смак солі і продуктів, для соління яких вона використовується.
Отже, вживання йодованої солі дозволяє найефективнішим шляхом забезпечити організм необхідною кількістю йоду і в такий спосіб уникнути захворювань, пов`язаних з дефіцитом йоду в організмі. В деяких розвинутих країнах Європи і Америки йодовану сіль споживають протягом майже 60 років.
Крім цього, вчені довели, що споживання йодованої солі навіть протягом року в країнах з підвищеним йододефіцитом корінним чином змінює ситуацію на користь подолання хвороб, пов`язаних з дефіцитом йоду в організмі людини.
Фахівці Ірпінської міської СЕС рекомендують вживати йодовану сіль.
І. Гришина,
зав. відділенням гігієни харчування