Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Ворзель — перш за все курорт!

Ворзель — перш за все курорт!

Людському єству досить характерно спочатку робити помилкові кроки, а потім посипати голову попелом та горювати над безглуздям своїх попередніх дій. Так, кажуть фахівці, створили Київське море, яке загрозливо нависає над Києвом, так побудували Чорнобильську АЕС, наслідки діяльності якої будуть нагадувати про себе іще не одне століття… Здавалося б, час та гіркий досвід повинен навчити людину, а особливо наділену державною владою, зважувати, приймаючи доленосні рішення. А реальність говорить про інше…

Не треба довго чекати відповіді на питання: «Що таке Ворзель?» Авжеж, курорт! І як його не ламала жорстока реальність, він народився, живе і розвивається як курорт. Можна сказати, що Київській області дуже поталанило з Ворзелем, що розташований неподалік від столиці. Якби знайти інвесторів для створення на його базі туристичного центру європейського рівня, зріс би позитивний імідж Київської області, поповнилась би скарбниця.

Головне Управління охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, згідно з Положенням, «разом з відповідними органами бере участь у вирішенні питань про визнання місцевості курортом, установлення меж округів зон санітарної охорони курортів і визначення їх режиму». Автоматично виникає питання, чи відчуває саме Ворзель піклування з боку вказаної відомчої структури в цьому напрямку? Ні, не відчуває.

Наступні пункти Положення проголошують: «організовує …відбір дітей та підлітків на санаторно-курортне лікування; сприяє санаторно-курортному лікуванню інвалідів, ветеранів війни та праці, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». У цій царині робота кипить. Місцеві курортно-санаторні заклади, як то кажуть, «по вінця» заповнені згаданими категоріями відпочиваючих. А це означає, що курорт Ворзель гідно виконує своє призначення – надавати допомогу людям з проблемами серцево-судинних та ендокринних захворювань і, як показує досвід останніх років, є популярним у межах всієї України і не тільки.

На перший погляд, ситуація складається традиційна – розвиток курортної інфраструктури Ворзеля, яка потребує комплексного підходу з орієнтацією на далеку перспективу, потребує розробки і прийняття довгострокової програми, що можливо лише за активної підтримки держави. А вона, держава, як недосвідчена господарка, ніби і чистить та впорядковує все навколо себе, але за браком навичок та виробленої стратегії її господарство не розквітає. Місцева влада докладає максимум зусиль, щоб зберегти традицію та розвинути імідж селища як українського курорту. У цій справі необхідно враховувати безліч факторів: і побудову сучасних доріг, і збереження чистого середовища, включаючи водні та лісові ресурси, і забезпечення сервісу згідно з сучасними умовами для відпочиваючих, і турботу про кадровий потенціал, що сформувався за десятиліття історії курорту… Головна цінність Ворзеля – чисте лікувальне повітря. Навіть дим від розпаленого багаття є під суворою забороною на його території! Не дивно, що кияни масово приїздять сюди на вихідні — надихатися чистим лісовим повітрям. Скаржаться люди лише на одну важливу обставину — не вистачає у Ворзелі об’єктів громадського харчування, індустрії розваг. Над проектами у цьому напрямку селище працює. Після отримання підтвердження на участь у державній програмі підготовки до Євро-2012 замайоріла перспектива піднятися селищу до рівня європейського курорту. Але не встигла ворзельська громада насолодитися фантазіями про світле майбутнє, як наразі уже й «ложка дьогтю» приспіла на додачу.

Головне управління охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації в односторонньому порядку вивчає питання про перепрофілювання Київської обласної психоневрологічної лікарні №2, що розташована у Ворзелі, на протитуберкульозну. Не будемо вдаватися в подробиці, якими соціально-економічними наслідками загрожує подібна акція для регіону, лікарні та її працівників. Можливо, на рівні області проведено їх глибокий економічний аналіз, тільки ніхто з представників місцевих структур влади до нього не має доступу. У такому випадку знову бажано повернутися до установчих документів, а саме до Положення про Головне управління охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, яке проголошує, що дана структура «…під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами обласної державної адміністрації, органами місцевого самоврядування, а також підприємствами, установами, організаціями та об’єднаннями громадян; вживає заходів до збереження мережі закладів охорони здоров’я, розробляє прогнози її розвитку, враховує їх під час розроблення проектів програм соціально-економічного розвитку області; сприяє реалізації права громадян на участь в управлінні охорони здоров’я шляхом проведення відповідної громадської експертизи, налагодження діяльності громадських консультативних або наглядових рад, громадських організацій працівників охорони здоров’я та інших об’єднань громадян».

Слів, як кажуть, із пісні не викинеш. А пісня про те, що перш, ніж розглядати питання про перепрофілювання лікарні на обласному рівні, потрібно було б вивчити його безпосередньо на місці, щоб передбачити, а, можливо, й попередити втрати і незворотні наслідки в майбутньому. Але логіка зваженості не для нас. У доктрині розвитку охорони здоров’я Київської області зазначено: « Разом з тим не вдалося добитися позитивних результатів у боротьбі з епідемією туберкульозу в області. Захворюваність на туберкульоз… зросла на 2,4 відсотка і становить 63,2 випадки на 100 тис. населення.

Негативно впливають на розв’язання цієї проблеми наступні чинники: незадовільний стан матеріально-технічної бази, неукомплектованість протитуберкульозних закладів лікарськими кадрами та відсутність лікувального корпусу обласного протитуберкульозного диспансеру. Орієнтовна вартість будівництва лікувального корпусу становить понад 30 млн. грн., але у зв’язку з відсутністю коштів проектні роботи на будівництво не ведуться». От вам і відповідь на ключове питання – чому саме у Ворзелі і чому саме психоневрологічна лікарня? Та тому, що легше розвалити курорт, а разом з ним і роками сформовану медичну установу, яка обслуговує тисячі хворих цілого регіону, щоб поставити галочку у графі «Виконано», а через декілька років чесати потилицю і думати, де знайти сотні мільйонів гривень на створення курортно-туристичного комплексу біля Києва, а до того, іще десятки мільйонів, щоб побудувати психоневрологічну лікарню, адже психічні хвороби в умовах сучасного життя виходять на друге місце після серцево-судинних.

Погодьтеся, розумні люди створили такий напрямок соціально-економічних досліджень, як моделювання ситуації чи явища. Варто і нашим державним мужам провести оцінку важливих проектів на доцільність їх реалізації. Досить жити за принципом – після нас хоч потоп. Перепрофілювання психоневрологічної лікарні на протитуберкульозну на території курорту Ворзель нагадує випробовування на здоровому людському організмі дію невідомого науці лікарського препарату. Тут принцип один – якщо виживе, значить засіб нешкідливий.

Олесь БАГЛАЙ
Ворзель
 Інші новини по темі:
Хіба можна в курортному селищі створювати туберкульозний диспансер?

Хіба можна в курортному селищі створювати туберкульозний диспансер?

Буча та регіон
Ворзель - спеціальна економічна зона оздоровчо-курортного спрямування?

Ворзель - спеціальна економічна зона оздоровчо-курортного спрямування?

Буча та регіон
Реформування СЕС

Реформування СЕС

Буча та регіон
Рішення по медицині не прийнято

Рішення по медицині не прийнято

Медицина
Прокуратура інформує

Прокуратура інформує

Прокуратура м. Ірпеня
Спроможна громада за крок до втілення

Спроможна громада за крок до втілення

Бучанські новини
9 грудня: Ірпінська ОДПІ запрошує на семінар

9 грудня: Ірпінська ОДПІ запрошує на семінар

Публікації
108 років - селищу Ворзель і 80 років Ворзелю-курорту

108 років - селищу Ворзель і 80 років Ворзелю-курорту

Буча та регіон
Інтерв`ю з заступником прокурора Київської області Геннадієм Олександровичем Клюге

Інтерв`ю з заступником прокурора Київської області Геннадієм Олександровичем Клюге

Бучанські новини
Консультує хірург: Що треба знати про апендицит

Консультує хірург: Що треба знати про апендицит

статті
Київщина: Шахраї телефонують від імені податкової служби

Київщина: Шахраї телефонують від імені податкової служби

Публікації
З нового року в місті відкриють центр соціальних служб

З нового року в місті відкриють центр соціальних служб

Бучанські новини
Ворзель отримав статус курорту

Ворзель отримав статус курорту

Буча та регіон
Поліція: Затримали за незаконне зберігання наркотиків

Поліція: Затримали за незаконне зберігання наркотиків

Буча та регіон
Прокуратура: До державної власності повернуто санаторій «Україна» в смт Ворзель

Прокуратура: До державної власності повернуто санаторій «Україна» в смт Ворзель

Прокуратура м. Ірпеня
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.