Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » статті » Позашкільна освіта Бучі: яка вона?

Позашкільна освіта Бучі: яка вона?

Дозвілля дитини є не менш важливим, ніж навчальний процес. Якщо на уроках учень зобов’язаний вивчати предмет, то відвідуючи гуртки і секції сам обирає те, що йому найбільше до вподоби. І часто улюблене заняття не лише відображає інтереси та здібності дитини, але й стає вагомим чинником у виборі професії.

Що сьогодні пропонує молоді система позашкільної освіти міста Буча? Наскільки враховані інтереси дітей? Чи з’явиться найближчим часом щось нове у гуртковій роботі? Про це ми запитали у директора Бучанського Центру позашкільної роботи Андрія Куцевалова.

Андрію Володимировичу, скільки сьогодні дітей в Бучі охоплені гуртковою роботою? Де саме проходять заняття гуртків?
У Центрі позашкільної роботи в середньому займаються 715-750 дітей на рік, що становить близько 30% дітей шкільного віку. Центр не має власного приміщення тому всі гуртки працюють на базі шкіл та НВК «Берізка». Заняття проводяться в класних приміщеннях, спортивних та актових залах у вільний від навчання час.

Скільки спеціалістів у вас працює? Хто фінансує Центр?
У закладі працюють 28 педагогів – 11 основних працівників та 18 – сумісників. Більшість керівників гуртків мають вищу освіту. На жаль, якщо в школі педагогам при нарахуванні заробітної плати враховується категорія та існує різна система надбавок, то в нас цього немає. Зарплата в керівників гуртків – найнижча в освіті.

Кошти на утримання Центру виділяються з місцевого бюджету. Зважаючи на те, що заклад не має свого приміщення відсутня потреба витрачати кошти на оплату комунальних послуг, утримування технічного персоналу. Фінансування було непоганим, якщо порівнювати з часами, коли гроші на позашкілля надходили з Ірпінського відділу освіти – тоді коштів майже взагалі ні на що не вистачало, але в цьому році позначилася економічна криза. За короткий час ми створили матеріальну базу гуртків туризму, художньо-естетичного напрямків тощо, значні кошти витрачалися на проведення масових заходів, участь у обласних змаганнях, конкурсах, виставках.

Які гуртки відвідують наші діти?
Центр позашкільної роботи – комплексний заклад у якому розвиваються різні напрямки гурткової роботи. Найбільше діти відвідують гуртки художньо-естетичного напрямку: образотворче мистецтво, танці, циркова студія, вишивка, театральний гурток. Пріоритетним напрямком роботи є туристсько-краєзнавчий (спортивний та краєзнавчий туризм). Діють також бібліографічний гурток та музейної справи. Цьогорічною новинкою став гурток учнівського самоврядування, який досить активно й плідно працює з молоддю та громадськими організаціями. Нещодавно в Пущі-Водиці відбувся обласний збір лідерів місцевого самоврядування, в якому взяли участь і наші діти.

Також деякий час велися гуртки інформатики та журналістики, але через відсутність спеціалістів, вони тимчасово припинили свою роботу.

Чи повністю можете задовольнити всі потреби та інтереси учнів?
На жаль, ні. У зв’язку з тим, що не маємо свого приміщення, деякі напрямки роботи не розвиваються. Наприклад, технічні гуртки, еколого-натуралістичний напрямок. Наш відділ постійно шукає вихід з цієї непростої ситуації.

Заняття у гуртах та секціях ЦПР – безкоштовні?
Так, вони безкоштовні. Центр повністю оплачує витрати на обласні змагання, конкурси. Батьківські та спонсорські кошти залучаються для участі у туристських походах та деяких відкритих змаганнях.

Чи забезпечені гуртки всім необхідним приладдям?
Протягом року, згідно плану, проводиться багато конкурсів і заходів. Під них ми складаємо кошториси і закуповуємо необхідний інвентар: пензлі, фарби, альбоми для художників, тканину, швейну машинку для гуртка моделювання одягу. Діти самі шиють сценічні костюми для вихованців хореографічних гуртків. У минулому році придбали 20 комплектів туристського похідного спорядження, два катамарани та чотири велосипеди для наших туристів. Придбані принтер, відеокамера та ноутбук полегшують роботу при підготовці матеріалів на виставки, конкурси, проведенні семінарів, конференцій, змагань.
За можливості, намагаємося максимально оновлювати матеріальну технічну базу.

Вихованці Центру беруть участь у конкурсах?
Вихованці гуртків проявляють активну участь у конкурсах, змаганнях різного рівня: міських, обласних, Всеукраїнських. У минулому році педагоги та гуртківці ЦПР взяли участь у 15 масових заходах, які організовувались головним управлінням освіти і науки Київської обласної держадміністрації. У багатьох номінаціях переможцями та призерами стали бучанці. Але деякі змагання та конкурси пройшли повз нас, бо в ЦПР є не всі напрямки гурткової роботи, або гуртки тільки розпочали свою роботу. Незважаючи на це, ми намагаємося знаходити можливості для реалізації талантів наших вихованців.

Наприклад, хоч і не працюють у закладі гуртки еколого-натуралістичного напрямку, проте ми відправили на обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Новорічний подарунок» роботи наших дітей, що займаються в гуртках образотворчого мистецтва. У результаті вони стали переможцями обласного етапу та призерами Всеукраїнського. Те ж саме стосується й фотосправи. Діти приносять свої роботи на електронних носіях, ми їх роздруковуємо і посилаємо на змагання. Чимало з них посіли призові місця на обласних конкурсах.

Але найбільше нагород приносить художньо-естетичний напрямок. Враховуючи те, що в нас є талановиті керівники гуртів образотворчого мистецтва – подружжя Фурлетів, Микола Канєвський, Валентина Тиха, то, як правило, ми без призів не залишаємося. Є перемоги й у вишивці – два роки поспіль займаємо перші місця в області і є лауреатами Всеукраїнського конкурсу. Також щороку посилаємо на конкурс роботи наших туристів, які були в краєзнавчих експедиціях. Дітей часто нагороджують путівками до таборів відпочинку.

Туризм, мабуть, один з найпопулярніших напрямків в роботі Центру. Що нового можете запропонувати дітям у цьому році?
Незабаром у місті Богуславі відбудуться змагання з велосипедного та водного туризму, а в травні наші туристи поїдуть на обласні змагання з пішохідного туризму до Володарки Білоцерківського району.

Крім того, будемо проводити вже традиційні четверті змагання з велотуризму «Буча-тревел». Але туризм це не лише змагання. Головним завданням гуртків спортивного туризму та краєзнавства є подорожі, краєзнавчі експедиції, оздоровчі наметові табори. На травневі свята плануються пішохідні походи у Крим і сплав на катамаранах по річці Черемош у Карпатах. Влітку – сплави по Дністру, Південному Бугу, веломандрівки, піші походи в Карпати. Але, як завжди, реалізація задуманого залежатиме від фінансування.

Окрім змагань та тривалих подорожей велика увага приділяється походам вихідного дня, одноденним веломандрівкам рідним краєм, що позитивно впливає на фізичний стан дітей.

Діти якого віку мають право відвідувати заняття Центру позашкільної роботи?
Згідно Статуту, Центр працює з дітьми від 5 до 18 років. Але нерідко заняття відвідують і наші випускники, які слухають лекції і допомагають у гуртковій роботі молодшим.

Буває так, що дитина живе в Бучі, але навчається в Ірпені, Києві… Чи має вона право відвідувати гуртки Центру?
Якщо дитина живе в Бучі, то вона може займатися в наших гуртках – це зазначено в нашому Статуті. Часто в одних секціях займаються діти з різних навчальних закладів – це дуже зближує і об’єднує нашу молодь, допомагає краще зрозуміти один одного.

Ви тісно співпрацюєте з відділом у справах сім’ї і молоді. Які результати дає така взаємодія?
Зазначу, що є як позитивні, так і не зовсім приємні моменти у нашій співпраці. Добре те, що наші діти беруть участь у багатьох заходах, які проводить відділ у справах сім’ї та молоді. Наприклад, в минулому році відбулася акція «Патріот»: семеро дітей зі своїм керівником провели п’ять днів разом із солдатами строкової служби у Деснянській військовій частині. Їх навчали стройової підготовки, показали елементи військових навчань. Діти приїхали задоволені. У цьому році, влітку, пройде захід «Стежками героїв» (по лінії оборони Києва), де діти займатимуться історико-краєзнавчою роботою.

До недоліків відніс би те, що часто відділ у справах сім’ї та молоді передає свої конкурси нам на виконання, не враховуючи того, що наші плани і бюджет формувалися без урахування подібних заходів. Також іноді доводиться працювати по принципу «сьогодні на вчора», тобто дається мало часу на підготовку та проведення заходів.

На засіданнях профільних комісій неодноразово піднімалося питання залучення до гурткової роботи дітей з девіантною поведінкою. Як це втілюється на практиці?
В школу на уроки діти ходять, бо це необхідно. Гуртки ж відвідують не за примусом, а за бажанням. Тому, якщо педагог зміг зацікавити дитину тим, чого вона не зможе отримати на вулиці, тоді учень піде на заняття. Наші педагоги працюють над залученням «важких» дітей до гурткової роботи. Найлегше це вдається зробити, знайшовши спільну мову із такими дітьми та доручивши їм відповідальну функцію. Такі діти охоче займаються туризмом, спортивними іграми.

Щодо перспективи розвитку ЦПР. Чи плануєте відкривати нові гуртки та що ще цікавого зможете запропонувати дітям?
На початку літа плануємо провести моніторинг побажань дітей, їхніх батьків та порадитись із педагогами шкіл. Можливо, з 1 вересня будемо змінювати саму структуру ЦПР.

Зокрема, хочемо відкрити ще один театральний гурток (на базі ЗОШ№1 або ЗОШ №2), створити ляльковий театр, знайти спеціалістів-хореографів.
Дітям цікава й журналістика, фотографія, комп’ютерний дизайн та графіка, відеомонтаж.
Не завадила б і допрофесійна підготовка – курси іноземних мов, перукарів, косметологів.
Батьків цікавлять гуртки, в яких би дітей готували до школи, творчі майстерні за місцем проживання тощо. Та, на жаль, ми зараз виходимо не стільки із запитів дітей, скільки з наявності спеціалістів.

Перспективними є спортивні напрямки, але у зв’язку з тим, що система освіти й культури в Бучі трохи змішана й неузгоджена, то з цим є певні проблеми. Хоча ДЮСШ повинна бути різнопрофільною, проте на практиці школа – вузькоспрямована (в основному займаються з футболістами), є секція з дзюдо і деякі інші види спорту.

Проблем у позашкіллі чимало. Вирішення деяких не в нашій компетенції, як то підвищення заробітної плати спеціалістам, врахування педагогічних категорій. Але зі свого боку ми будемо роботи все можливе, аби організувати для дітей якомога якісніше дозвілля та навчання, врахувати всі їхні потреби і побажання, розвивати їх творчий потенціал, створити можливості для самореалізації. Для цього, власне, і створений Центр позашкільної роботи.


Спілкувалася
Людмила Гладська


спеціально для сайту www.bucha.com.ua
БЦПР, Буча
 Інші новини по темі:
Розклад занять гуртків Бучанського центру позашкільної роботи

Розклад занять гуртків Бучанського центру позашкільної роботи

відділ освіти
Девіантна поведінка дітей – сигнал до роботи

Девіантна поведінка дітей – сигнал до роботи

Бучанські новини
Бучанський центр позашкільної роботи запрошує дітей у гуртки (перелік)

Бучанський центр позашкільної роботи запрошує дітей у гуртки (перелік)

відділ освіти
Центр позашкільної роботи

Центр позашкільної роботи

Бучанські новини
Бучанський Центр позашкільної роботи інформує

Бучанський Центр позашкільної роботи інформує

відділ освіти
Буча: Гурток технічної лабораторії запрошує дітей від 11 років

Буча: Гурток технічної лабораторії запрошує дітей від 11 років

відділ освіти
Туристський сезон розпочато

Туристський сезон розпочато

відділ освіти
Кіокушин-кан карате – перші перемоги бучанців

Кіокушин-кан карате – перші перемоги бучанців

Бучанські новини
Мода на спорт повертається

Мода на спорт повертається

Бучанські новини
Перший ювілей Бучанського центру позашкільної роботи

Перший ювілей Бучанського центру позашкільної роботи

відділ освіти
Дозвілля дітей: Заняття у недільній школі

Дозвілля дітей: Заняття у недільній школі

новини церкви
Бучанські пришкільні табори закрили зміну

Бучанські пришкільні табори закрили зміну

відділ освіти
Позашкілля в Бучі: чим «приваблюють» дітей?

Позашкілля в Бучі: чим «приваблюють» дітей?

Буча та регіон
Духовний центр «Агнець» запрошує!

Духовний центр «Агнець» запрошує!

новини церкви
Запрошуємо дітей на заняття в секцію "ШАХИ"

Запрошуємо дітей на заняття в секцію "ШАХИ"

відділ освіти
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.