Буча новини міста, Буча сайт » Спецрубрика » Медицина » Про ситуацію в медицині у регіоні: Коментують лікарі

Про ситуацію в медицині у регіоні: Коментують лікарі

Данило Лісняк
головний лікар Ірпінської міської лікарні
Дійсно, було рішення сесії Ірпінської міської ради про те, щоб надавати бучанцям тільки ургентну допомогу. Але хочу заспокоїти жителів Бучі: ми як раніше їх обслуговували, так і продовжуємо це робити зараз. В плані ургентної медичної допомоги взагалі ніяких питань бути не може. Та надаємо й планову допомогу і наказ, до речі, не забороняв нам цього. Щоправда, аби владнати питання родичам хворих доводиться їхати на співбесіду до завідуючого Ірпінським відділом охорони здоров’я.

Зі свого боку ми не можемо відмовити людині в допомозі, якщо вона до нас звертається. Зазначу, що окрім Бучі, надаємо ургентну допомогу й деяким населеним пунктам Києво-Святошинського району – селам Рубежівка, Мироцьке, Блиставиця.

Щодо скорочення ліжок у терапевтичному відділенні, то сьогодні в Ірпінській міській центральній лікарні перебуває 81 хворий на 75 ліжках в терапевтичному відділенні, 43 хворих на 40 ліжках у неврологічному відділенні та 45 хворих – у лорвідділенні. Звичайно, нам би хотілося, щоб було більше койок і не скорочувався медперсонал, але якщо в терапії місць вистачає, то в хірургії і травматології – ні. Хотілося б їх розширити.

У зв’язку з економічною кризою бюджет медичних закладів такий, що не витримує жодної критики. Наприклад, на харчування виділено лише 4 грн. 5 коп. (у 2008 році було більше, ніж 5 грн.). Гроші є лише на захищенні статті видатків, такі, як невідкладне хірургічне втручання.
Та в будь-якому випадку – це не питання лікарів. Наше завдання – допомагати людям. Влада сама повинна домовитися і вийти з ситуації, що склалася. Як на мене, то я не бачу великих перешкод в тому, щоб домовитися і врегулювати питання медицини.


Олександр Ткачов,
завідуючий терапевтичний відділенням Ірпінської міської лікарні
У Київській області існують нормативи, згідно яких, середній показник по терапевтичним місцям – 20 койок на 10 тисяч населення. Населення Ірпінського регіону (не враховуючи Бучі) становить 63 373 жителя. Аби надати їм якісну медичну допомогу, необхідно мати 126 койко-місць в терапевтичному відділенні.
Наразі терапевтичне відділення №1 Ірпінської міської центральної лікарні (яка розташована на території Бучі) – розраховане на 75 койок, терапевтичне відділення №2, що в Ірпені – на 50 койок, а в Коцюбинському – на 35 місць. Але йде мова про те, щоб терапевтичний стаціонар №2 переробити на денний. Якщо це станеться, то на весь регіон залишиться 110 койко-місць, що менше середньо обласного показника. Це не враховуючи 30-тисячне населення Бучі, яке також має обслуговуватися.

Нещодавно на сесії Ірпінської міської ради постало питання, яке підняв завідуючий відділом охорони здоров’я Юрій Романенко, щоб скоротити кількість місць в терапевтичному відділенні №1 до 50 койок. Я вважаю, що ми просто опинимося у безвихідному становищі – виникнуть значні труднощі у госпіталізації хворих.
Якщо місця все таки скоротити, то в якості альтернативи потрібно розвивати загально поліклінічну мережу. Для цього, як мінімум, потрібні додаткові кадри, яких у нас немає. Тому вважаю, що скорочувати терапевтичне відділення – неприпустимо. Це лише погіршить медичне обслуговування.

Нині обслуговуємо всіх жителів Ірпінського регіону, зокрема і Бучі. Ургентну й невідкладну допомогу ми надаємо бучанцям і будемо надавати й далі.
Постало питання про відмову в плановій допомозі жителям Бучі. Але справа в тому, що дуже складно, а іноді й неможливо розділити планову і невідкладну допомогу. Людина може звернутися, на перший погляд, з незначними скаргами. Якщо її покласти в лікарню – це буде планова допомога. Але якщо відмовити, а через декілька годин людині стане дуже погано? Як розцінювати цю ситуацію? У будь-якому випадку відповідає лікар, з нього й питатимуть і не стануть дивитися на те, що хтось видав якісь накази.


Сергій Ігумнов,
головний лікар Ірпінської станції швидкої медичної допомоги
Зона обслуговування Ірпінської станції швидкої медичної допомоги складає 30 квадратних кілометрів, має розгалужену сітку автошляхів та залізницю. Обслуговує достатньо велику ділянку двох міжнародних автотрас. До зони обслуговування входять: місто Ірпінь та місто Буча, селища Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Ірпінського міськвиконкому, селища М. Рубежівка, Мироцьке, Мостище – Києво-Святошинського району, селища Блиставиця, Озера – Бородянського району. Це затверджено розпорядженням №5 від 18.09.1997 року по Ірпінській міській лікарні, яке до сьогодні так і не переглянуто.

Після підключення до мережі Ірпінського відділення «Укртелекому» населених пунктів Києво-Святошинського та Бородянського районів, Ірпінська станція швидкої медичної допомоги змушена надавати і надає невідкладну медичну допомогу населенню сусідніх районів, що не передбачено наказами Кабінету міністрів і бюджетом міста Ірпеня. За 2008 рік таких випадків було 990. Водночас, канал оперативного зв’язку «103» ставить за обов’язок станцію швидкої допомоги приймати виклики від тих, хто звертається за медичною допомогою і виїжджати для надання допомоги. Це зазначено законодавством – ст. 78, ст.37, ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я, ст. 113 Кримінального кодексу України, ст. 440 Цивільного кодексу України.

Я гадаю, що всі ми розуміємо, яка велика відповідальність лежить на службі швидкої медичної допомоги, на тих людях, які там працюють. І вести мову про неприйняття виклику чи не виїзду швидкої допомоги, або про відмову у наданні медичної допомоги – це не тільки не доречно, а взагалі – злочин. Я, як головний лікар Ірпінської станції швидкої медичної допомоги, хочу запевнити і заспокоїти територіальні громади не тільки Бучі, але й міста Ірпеня й підпорядкованих йому селищ, в тому, що невідкладна медична допомога надавалася, надається сьогодні і буде надаватися цілодобово всім мешканцям і навіть пересічним громадянам, якщо в цьому виникне потреба.

Особисто в мене болить душа за те, що руйнується медична галузь в цілому. Керівництво Ірпінської міської ради проводить реорганізацію в охороні здоров’я не враховуючи думки громадськості, не прислухаючись до керівників і працівників медичної галузі. Так не можна! Хочу наголосити, що медична галузь – це система, яка повинна працювати, як швейцарський годинник, злагоджено і виважено. Для цього потрібне достатнє фінансування, якого наразі бракує.
Колектив СШМД, шукаючи вихід із досить складної ситуації щодо фінансування, неодноразово звертався до Ірпінського міськвиконкому, зокрема і до міського голови О. Бондаря, і до секретаря ради А. Мороза, і до начальника ВОЗ Ірпінської міської ради Ю. Романенка про можливість передачі Ірпінської станції швидкої медичної допомоги на утримання бюджету міста Бучі.

Колектив Ірпінської СШМД вважає доцільним здійснити такий захід. Адже передача Ірпінської СШМД на утримання бюджету міста Бучі покращить фінансовий стан усіх лікувально-профілактичних закладів Ірпінського регіону, чим дозволить зберегти кадровий потенціал та робочі місця усіх медичних закладів Ірпінського регіону, що є досить актуальним у період фінансової кризи, яку переживає вся Україна. Колектив Ірпінської СШМД неодноразово звертався до Бучанської міської ради, до міського голови А. Федорука про допомогу в поліпшенні матеріально-технічної бази і завжди відчували підтримку і розуміння у вирішенні медичних питань. Для Ірпінської СШМД було придбано три автомобілі швидкої, зроблений благоустрій прилеглої території, допомогли з ремонтом підсобних приміщень. Молодих спеціалістів забезпечують житлом. Всі ці кроки, які робляться на зустріч медицині, свідчать про турботу до людей, до міста, про мудре господарювання.

Сьогодні річний бюджет утримання СШМД сягає 3 млн.500 тис. грн. і є важким тягарем для Ірпінського міськвиконкому.
Розвалити те, що створювалося десятиліттями можна миттєво – одним розчерком пера, а от побудувати, вдосконалити, розвивати медицину – набагато складніше. Для цього потрібна етапність, програма розвитку медичної галузі в регіоні, досвід, наполеглива багаторічна праця.



опубліковано в газеті №7 "Бучанські новини" від 20 лютого 2009р.
Лікарня, медицина
 Інші новини по темі:
«Швидка допомога» в селі Мироцьке

«Швидка допомога» в селі Мироцьке

Мироцька правда
Рішення по медицині не прийнято

Рішення по медицині не прийнято

Медицина
Буча: "Битва за медицину"

Буча: "Битва за медицину"

Бучанські новини
Хронічні проблеми регіональної медицини

Хронічні проблеми регіональної медицини

Медицина
Один суб’єктивний погляд на медицину та … свободу слова

Один суб’єктивний погляд на медицину та … свободу слова

Медицина
Про медицину в Бучі

Про медицину в Бучі

Бучанські новини
Бучанська поліклініка залишиться без лікарів?

Бучанська поліклініка залишиться без лікарів?

Бучанські новини
Ірпінь : Для тиску й шантажу використовують лікарів і хворих

Ірпінь : Для тиску й шантажу використовують лікарів і хворих

Медицина
Міську лікарню готують до прийому хворих на COVID-19. +40 ліжок

Міську лікарню готують до прийому хворих на COVID-19. +40 ліжок

Буча та регіон
Першого хворого на COVID-19 прийняли на лікування в міську лікарню (в Бучі)

Першого хворого на COVID-19 прийняли на лікування в міську лікарню (в Бучі)

Буча та регіон
COVID-19: Черги в Ірпінську лікарню

COVID-19: Черги в Ірпінську лікарню

Буча та регіон
Ірпінська лікарня отримала благодійну допомогу на 2 мільйони (відеосюжет)

Ірпінська лікарня отримала благодійну допомогу на 2 мільйони (відеосюжет)

Буча та регіон
Інфекційне відділення Ірпінської лікарні завантажене вже на 76%

Інфекційне відділення Ірпінської лікарні завантажене вже на 76%

Буча та регіон
В Ірпінській міській лікарні обладнали ще 12 ліжко-місць

В Ірпінській міській лікарні обладнали ще 12 ліжко-місць

Буча та регіон
В Ірпінській центральній лікарні запущено власну кисневу станцію

В Ірпінській центральній лікарні запущено власну кисневу станцію

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.