Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Екскурсія учнів 7-А класу до Софії Київської

Екскурсія учнів 7-А класу до Софії Київської

21 листопада , учні 7-А класу Ірпінської ЗОШ І-ІІІ ступенів N13, вирушили в доовгоочікувану екскурсію до славетної пам'ятки архітектури ХІ століття "Софії Київської". Десь поза стінами залишається гомінливе сьогодення і постало далеке минуле...
Назва собору походить від грецького слова "софія" – мудрість.

Софіївський собор - всесвітньо відома пам'ятка архітектури і живопису ХI століття. Заснування собору згадується в літописах ще в 1017 р. Будівничим Cвятої Софії літописці називають великого київського князя Ярослава Мудрого. Ярослав завершив починання свого батька Володимира - хрестителя Русі. Собор утверджував на Русі християнство.

Собор, як головний храм держави, відігравав роль духовного, політичного та культурного центру. В ньому відбувалися урочисті "посадження" на великокняжий престол, церковні собори, прийоми послів, затвердження політичних угод.

При соборі велося літописання і були створені перші відомі на Русі бібліотека та школа. На честь заснування Ярославом 1037 р. софіївської бібліотеки перед входом до собору в 1969 р. встановлений пам'ятний знак.

В 1699-1707 роках була зведена дзвіниця собору Святої Софії. В 1722 році почали будувати будинок митрополита, а останній хазяїн його покинув в 1929 році. За весь час існування в будівлі жив 21 митрополит.

Учням 7-А класу пощастило відвідати виставку Національного заповідника "Софія Київська" бронзових скульптур з колекції Людовіка ХІV ".Аполлон у кузні Вулкана", привезену з музею Лувра, яку організував Благодійний фонд "Розвиток України". Цю виставку створено за ексклюзивним проектом музею Лувр, її презентовано у Києві спеціально з нагоди завершення реставрації пам’ятки XVIII ст. Будинку митрополита в «Софії Київській».
Це перший випадок, коли скульптури з колекції Короля-Сонця представлені поза межами Франції .

Для виставки в Київ доставлені 17 скульптур з колекції Лувра. Лувр є одним з найбільших музеїв світу. Французи вирішили привезти скульптури саме з цієї колекції, тому що вони найкраще репрезентують королівську колекцію, яка є основною в Луврі і в історії Франції. Ці скульптури з бронзи ніколи не покидали французького Лувру. Статуеток лише сімнадцять, найвідомішим - близько п'ятисот років. Загальна вартість перевищує 15 мільйонів євро. Тому найцінніші експонати українці зможуть побачити лише через спеціально захищені вітрини.

Дуже сподобалися скульптури: ”Геркулес, який душить Антея”, "Античної богині Амфітрити, під ногами якої маленький дельфін, а на руці богиня тримає краба", "Аполлон у кузні Вулкана", "Геркулес і кентавр", "Викрадення Деяніри", "Ясон, який долає дракона", "Святий Себастьян", "Гравці в сакомацоне", "Геркулес, який долає гідру" та вази з античними мотивами.

Учні із задоволенням відвідали Софію Київську!




Офіційний сайт Ірпінської ЗОШ І-ІІІ ступенів N13
www.school13.pp.net.ua
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.