Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Бережіться отруйних грибів

Бережіться отруйних грибів

Розпочався сезон грибів, тому МНС вкотре нагадує про небезпеку отруєння.

Вживання в їжу шапинкових грибів є дуже поширеним, проте не варто забувати, що в природі існує величезна кількість не лише їстівних грибів, а й отруйних.
Для прикладу, в Європі серед 2500 різновидів грибів близько 200 є потенційно отруйними. А найчастіше отруєння спричиняють 20-25 їх видів. Нагадаємо: за офіційними даними, наприкінці серпня минулого року в Україні зареєстровано 217 випадків отруєння грибами, з них у 37 випадках постраждали діти. Померло 29 осіб, серед них – восьмеро дітей. Слід зазначити, що навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Щоб такого не сталося, не варто вживати старих, перезрілих грибів або після тривалого зберігання.

Також виявили, що в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білі гриби, лисички, опеньки), містяться отруйні нетермостійкі речовини, які руйнуються під час варіння. Отже, гриби перед вживанням необхідно добре відварити чи обсмажити. Варто зауважити, що останніми роками в Україні траплялися отруєння їстівними грибами, які збирали поблизу шосейних доріг, підприємств металургійної та хімічної промисловості.

Річ у тім, що гриби мають здатність всмоктувати в себе всілякі отруйні речовини, які накопичуються в повітрі та ґрунті, та зазнають біохімічних змін. Тому медики не рекомендують збирати та вживати такі гриби. Вкотре нагадуємо: якщо після вживання грибів вам стало погано, негайно викликайте швидку медичну допомогу. А до її приїзду промийте шлунок великою кількістю підсоленої перевареної води та випийте декілька таблеток активованого вугілля (з розрахунку: таблетка на десять кілограмів маси тіла). Після промивання шлунка хворому можна давати міцний холодний чай, молоко, каву.
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.