Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Ірпінський регіон залишиться без води?

Ірпінський регіон залишиться без води?

Засідання виконавчого комітету Бучанської міської ради, 18 березня, розпочали з розгляду питання про стан водоканалізаційного господарства в Бучі. І відразу ж доповідь заступника начальника «Ірпіньводоканалу» Віктора Коваленка викликала жваве обговорення серед присутніх. Наболілі для територіальної громади питання, які нині стоять досить гостро, потребують швидкого вирішення, а спільне бачення дій представники комунального підприємства та міської влади ще не виробили.

«Ірпіньводоканал» стоїть на позиції: «Самі проблеми ми не можемо вирішити, потрібна допомога». Але слід зазначити, що чіткого плану чи програми підприємство також не надало. Дискусія затяглася на досить тривалий час.
В ході обговорення порушували проблему якості води та надання послуг, механізм подачі води та водовідведення, заміну та реконструкції водопровідних мереж. Водопостачання Бучі здійснюється з артезіанських свердловин з водоносних горизонтів Бучак і Синоман. Але водні ресурси вичерпуються. Поглиблює проблему й хаотичне «підключення» до цих свердловин, неконтрольоване споживання забудовниками водних ресурсів. І хоча видача технічних умов тимчасово припинилася, докорінно це ситуацію не змінило. Схоже, що перед регіоном постала реальна загроза.

Щодо зростання тарифів, Віктор Коваленко заявив: «Тарифи на послуги підвищує не «Ірпіньводоканал». Позначається загальне зростання цін на дизпаливо, електроенергію та запчастини». Як наслідок — виконавчим комітетом було прийнято проект рішення: надану інформацію взяти до відома, доручити «Ірпіньводоканалу» проаналізувати та розробити програму з водозабезпечення та водовідведення в місті Буча. А також інформацію визнати недостатньою та винести на розгляд сесії питання про створення Бучанського Водоканалу.
Не менше за попереднє, членів виконавчого комітету зацікавило питання щодо стану електромереж у Бучі та роботу Ірпінської РЕМ з надання послуг підприємствам та жителям Бучі. І хоча керівників даної структури неодноразово запрошували на засідання сесій та виконкомів, у більшості випадків ніхто не з’являвся. Тому природньо, що запитань до Григорія Мельничука, начальника дільниці №6 ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» було дуже багато. Доповідач зазначив, що в Ірпінському регіоні — він людина нова, адже працює тут лише близько місяця. Проте відразу повідомив: «Якість подачі електроенергії в Бучі погана — я це знаю. Але будемо над цим працювати».

Також Григорій Мельничук зазначив, що зростає споживання електроенергії людьми, а потужностей не вистачає. У місті всі лінії перенавантажені. Буча стрімко розвивається, а своєї потужної трансформатної підстанції немає. Тому одним з ключових питань у вирішенні проблеми є будівництво даної підстанції.

Наразі розроблена програма розвитку регіону, згідно з якою на Бучу буде виділено 300 тис. грн. За цей кошт керівники «Київобленерго» хочуть провести реконструкцію лінії передач, розвантажувальних трансформаторних підстанцій. Чи вистачить цієї суми? Запитання швидше риторичне, проте керівництво сподівається, що цього буде досить. Принаймні, на більше нам розраховувати не доводиться.

Варто зазначити, що Бучанська міська влада докладає максимум зусиль, аби за рахунок місцевого бюджету паралельно виконувати роботу в цьому напрямку. Крім того, з боку виконавчого комітету РЕМ було висловлене побажання щодо узгодження дій з міської радою в плані реконструкції та будівництва електромереж, аби робота, що виконується, була якомога ефективнішою.

На виконкомі розглянули питання діяльності КП «Бучанське УЖКГ». Як повідомив начальник підприємства Володимир Кравчук, команда працює стабільно, за останні декілька місяців зменшилася заборгованість населення по квартплаті, крім того, мають чималі плани в розвитку КЖЕП. А ось роботу з кадрами у виконавчих органах міської ради в проекті рішення визнали незадовільною.

Було оголошено місячник зі санітарної очистки та благоустрою міста, а також низку питань стосовно режиму роботи торгівельних закладів, порушень правил торгівлі тощо. Контроль за виконанням прийнятих рішень міський голова Анатолій Федорук залишив за собою. А щодо роботи залів гральних автоматів, які не тільки не мають дозволів на розміщення даних закладів, а й порушують встановлений режим роботи, то новопризначений начальник Бучанського відділу міліції Борис Дячук заявив: «Гральні автомати працювати на території міста не будуть — я це обіцяю».

Щодо роботи «Ірпіньводоканалу» у Бучі та бачення шляхів подолання проблем, які виникли, свою думку висловили члени виконавчого комітету Бучанської міської ради та посадовці

Віктор Коваленко,
заступник начальника КП «Ірпіньводоканал»
— Ситуація нині досить складна — нам немає звідки брати воду. Сьогодні запас води в Бучі 5,7 тис. куб. м. Наразі технічні умови забудовникам не видаються. З цього приводу в 2007 році нами проведено п’ять нарад та результатів вони не дали.
Слід шукати резерви води. Процес стає дещо неконтрольованим. Самовільне «підключення» до центральних свердловин може призвести до непередбачуваних наслідків, але поки що ситуацію змінити ми не можемо. Потрібно зібрати всіх орендарів та поставити їх перед фактом, щоб вони спільно вирішили звідки брату воду.

Віктор Фальковський,
заступник Бучанського міського голови
— Питання водозабезпечення населення швидше технічне. Водоканал повинен надати нам свою концепцію розвитку цієї галузі, а вже потім поставити завдання перед міськими головами регіону: куди нам йти, звідки брати воду й куди відводити каналізацію. Лише за цієї умови можна буде говорити про допомогу в напрацюванні та фінансуванні програм.
Перед нами мають бути конкретні пропозиції, обраховані конкретні цифри. І не інвестори повинні думати звідки їм брати воду, а в першу чергу керівництво «Ірпіньводоканалу». І саме комунальне підприємство має акумулювати всі ідеї, а користувачі послуги – прийти, поставити підпис, заплатити кошти та спокійно працювати на території далі.

Сергій Фортуна,
член виконавчого комітету Бучанської міської ради
— Моє бачення вирішення цього питання наступне: у проекті рішення варто доручити водоканалу, який обслуговує Бучу, переглянути та проаналізувати всі заяви, що до них надійшли на отримання технічних умов. Згідно з результатом розробити комплексну програму по виходу з цієї ситуації. Якщо буде інформація скільки кубів води потрібно тому чи іншому інвестору, можна розписати дольову участь у цьому процесі кожного, хто хоче отримати технічні умови. І лише тоді цей процес буде контрольованим і можна буде говорити про якийсь результат.
газета: №12 "Бучанські новини" від 21 березня 2008р.
Людмила Гладська
водопостачання, водоканал, Ірпіньводоканал
 Інші новини по темі:
Про покращення якості води в Бучі

Про покращення якості води в Бучі

Буча та регіон
У Бучі побудують станція водопідготовки і знезалізнення води

У Бучі побудують станція водопідготовки і знезалізнення води

Буча та регіон
Комунальне господарство Бучі – на контролі міських служб

Комунальне господарство Бучі – на контролі міських служб

Бучанські новини
Проблеми з "Водоканалом" потрібно вирішувати разом

Проблеми з "Водоканалом" потрібно вирішувати разом

ВИКОНКОМ
У Бучі погоджені нові тарифи на воду

У Бучі погоджені нові тарифи на воду

Бучанські новини
Стан водоканалізаційних мереж Бучі

Стан водоканалізаційних мереж Бучі

Бучанські новини
Водні перспективи Приірпіння

Водні перспективи Приірпіння

Буча та регіон
Що буде з тарифами на воду?

Що буде з тарифами на воду?

Бучанські новини
Води в Бучі вистачить усім

Води в Бучі вистачить усім

Бучанські новини
Буча : "Біда нашого міста"

Буча : "Біда нашого міста"

Бучанські новини
У Бучі запрацювала станція з водопідготовки та знезалізнення води

У Бучі запрацювала станція з водопідготовки та знезалізнення води

Буча та регіон
У Бучі прийнято місцеву програму "Питна вода України"

У Бучі прийнято місцеву програму "Питна вода України"

ВИКОНКОМ
На часі - БУЧАНСЬКИЙ «ВОДОКАНАЛ»

На часі - БУЧАНСЬКИЙ «ВОДОКАНАЛ»

ВИКОНКОМ
Ірпіньводоканал,  7 грудня: Куди підуть 4,5 млн гривень. І про нові тарифи

Ірпіньводоканал, 7 грудня: Куди підуть 4,5 млн гривень. І про нові тарифи

Буча та регіон
Ірпіньводоканал надає послуги з лабораторних досліджень питної води

Ірпіньводоканал надає послуги з лабораторних досліджень питної води

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.