Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Блиставиця приєднується до Бучі

Блиставиця приєднується до Бучі

БЛИСТАВИЦЯ ПРИЄДНУЄТЬСЯ ДО БУЧІ
Громада проголосувала – «за». Решта – за "формальностями"


7 квітня 2013 року для всього регіону сталася історична подія. Територіальна громада села Блиставиця (Бородянський район), на загальних зборах, висловила бажання приєднатися до міста Бучі.




Про те, що очікуються зміни, селян сповіщали оголошення, які були розклеєні в усіх громадських місцях. «У приміщенні будинку культури відбудуться загальні збори щодо об’єднання територіальних громад міста Бучі та села Блиставиця. Запрошені – керівництво Бородянського району та Бучанський міський голова Анатолій Федорук. Просимо взяти активну участь!», - закликала людей ініціативна група, що складалася з місцевих депутатів.
І потрохи почали «підтягуватися» люди. Зал майже вщент був заповнений. Згідно процедури, обрали головуючого, секретаря, лічильну комісію, президію. Очільник зібрання зачитала порядок денний. Своє слово сказав і голова адміністрації Бородянського району та мер Бучі.
Звичайно, що таке складне питання не могло нікого залишити байдужим. Тому з боку місцевих жителів «посипалися» запитання. Насамперед, людей цікавило: чи не заберуть у них тепер землю; чи не будуть вводитися нові податки; чи не підніматимуться тарифи на комунальні послуги? Крім того, не останню роль відігравали «перспективи» для села і «який інтерес у Бучі?». Цікаво, але якщо проводити паралелі, то такі ж самі питання виникали у бучанців при зміні статусу – із селища на місто.

На кожен з цих моментів Анатолій Федорук давав чітку відповідь. Зокрема він зазначив, що після виборів Президента буде проводитися адміністративно-територіальна реформа. Завдання громад – спрацювати на випередження. Станемо чи не перші в державі, хто започаткував досвід «укрупнення». А отже – будемо прикладом для інших населених пунктів, на які, рано чи пізно, також чекає подібна процедура.
Щодо практичного, більш «земного» аспекту питання, то також можна виокремити переваги для обох сторін.

Плюси для Блиставиці: благоустрій території, розвиток інфраструктури краю, більше фінансування (бюджет міста обраховується за іншим принципом, ніж села), наближення послуг, перспективи для молоді.
Плюси для Бучі: розширення меж, а отже – нових можливостей, нових проектів, залучення людського потенціалу, підприємництва і сільськогосподарської промисловості.
Під час прийняття доленосного рішення були і ті, хто підтримував ідею, і ті – хто проти. По-іншому й бути не може, бо всі – люди, у кожного своє бачення ситуації.
Але переважна більшість мешканців запевняють: межа між Бучею і Блиставицею практично стерта. Вони працюють у місті, користуються послугами, звертаються сюди за медичною допомогою. І якщо зміни відбудуться на папері, «суто формально», як висловився дехто із блиставчан, то ніхто не відчує жодного дискомфорту.




Щодо позиції влади Бородянського району


Голова Бородянської райдержадміністрації Георгій Єрко спочатку був проти того, аби від’єднували від Бородянського району будь-яку адміністративну одиницю, будь-яке село. Але після діалогу і позиції жителів Блиставиці – зазначив: «Якщо територіальна громада вирішила об’єднатися з Бучею, то я це рішення підтримаю».
Подібної думки дотримується і заступник голови Бородянської райради Володимир Воробйов: проти волі людей не піде, якщо це їхнє бажання, то воно має право бути.

Варто зазначити, що ініціатива об’єднання «виходила» з обох сторін і обговорювалася декілька років. Зараз посадовці перейшли – до конкретних дій. Що з того вийде – покаже час. Але дане питання у будь-якому разі розглядатиметься на сесії Верховної Ради України. Цілком можливо, що вже у вересні 2013 року.


Буча "переросла" свої межі


Місто росте, будуються нові об’єкти. Але мало хто з бучанців може відповісти: скільки в місті проживає громадян. Офіційна статистика каже одне, а за іншими даними – нас значно більше.
Ще два роки тому мали офіційні відомості (які Міністерство фінансів брало до розрахунку при прийнятті бюджету) – 26,7 тисяч чоловік.
Сьогодні ж наводять дещо інші дані – 29,8 тисяч жителів. Але й ця цифра не відповідає дійсності. По факту, в нашому місті проживає значно більша кількість людей (не зареєстрованих). На думку посадовців, вже на кінець 2013 року вийдемо на 32 тисячі громадян.

Бучанський міський голова Анатолій Федорук, під час однієї з останніх сесій міської ради, сказав:
- Звичайно, остаточно розставити всі крапки над «і» може тільки перепис населення. І якщо до нього віднестися з повною відповідальністю, то цілком реально вийдемо на показник у 34 тисячі жителів.
Якщо виходити з майбутнього адміністративно-територіального устрою формування округів, то маємо набрати близько 40 тисяч жителів. І тоді Буча, як адміністративна одиниця, не зникне з мапи України.
Тож, одним із планів на майбутнє міська рада вбачає опрацювати питання з тими адміністративними одиницями, з якими ми межуємо. Пройшли перемовини щодо співпраці і подальшого входження до нашого адміністративного округу села Блиставиця. Будемо мати «напрацювання» і з селом Мироцьке.
Думаю, було б доречно вести діалог і з територіальною громадою Ворзеля для того, щоб в подальшому цей населений пункт залишився в політичному та адміністративному устрої держави. Але про це – зарано говорити.




ОПИТУВАННЯ

Що принесе із собою об’єднання територіальних одиниць – поцікавилися у представників влади та обох громад




«Треба бути далекоглядними»


На запитання відповідає Тамара ПАРХОМЕНКО, голова ініціативної групи села Блиставиця.
- На вашу думку, які позитивні і негативні сторони такого альянсу?
- Поки що бачу тільки переваги. Я займала посаду сільського голови Блиставиці і це моя мрія – бути з Бучею.
По-перше, ми географічно близькі, а до Бородянки – дуже далеко їхати. Наприклад, за 27 км знаходиться лікарня, центр всіх адміністративних послуг. Тому наші жителі користуються послугами ваших медиків, вашими магазинами, аптеками, навчають дітей у ваших закладах. На Київ також їдемо «транзитом» через Бучу.
А ще – активно «освоїли» ринок: люди не лише купують, але й продають свої лишки сільськогосподарської продукції.
А головне – таким чином ми отримаємо поштовх до розвитку. Маємо прекрасних спеціалістів, але немає ні фінансової, ні організаційної можливості застосувати свої напрацювання на практиці. Це стосується і будівельної галузі, і медицини, і освіти, і підприємництва. Зараз всі наші заклади фінансуються по «залишковому принципу».

- Наскільки нам стало зрозуміло, люди побоюються за цілісність своєї землі?
- Вони помиляються. У них є державні акти на право власності на земельні ділянки, отже ніхто немає права у них відбирати майно. Їх ввели в оману. Крім того, різниця у вартості землі в селі і місті – суттєва. Тому людям і це питання тільки на користь.
Але у нас є вільні землі під забудову. І якщо на нашій землі будуватиметься котеджне містечко, то можна говорити і про житло для наших молодих спеціалістів.
Місцева школа також працює лише на половину своїх потужностей – можемо прийняти ще багато діток. Знаю, у Бучі стоїть гостро питання із переповненням дитячих садочків. Хочу заспокоїти жителів міста: у нас є свій дитячий навчальний заклад. І хоча останнім часом спостерігається сплеск народжуваності, але варто відкрити ще одну групу – і проблем не буде.
Ми бачимо, що Буча – стрімко розвивається і вважаємо вже її своїм містом. Та й самі бучанці ставляться до нас лояльно – це також відіграє важливу роль.

- Яка буде ситуація з перереєстрацією жителів?
- Моє бачення таке: як раніше проводили паспортизацію, так зробимо і в цьому випадку. Збираються документи, оформляються – і назад повертаються громадянам. Так буде швидко і зручно для всіх, без зайвої «волокіти».

- Чи збігається позиція бучанської влади і вашої громади щодо розвитку місцевості?
- Бачення міського голови – розширити територію Бучі. Крім того, є поля, які викуплені, але в межах нашого населеного пункту – вони йтимуть під забудову. Думаю, що село розвиватиметься у будівництві, отже покращиться його інфраструктура. Адже зараз немає ні аптеки, ні перукарні, ні великого магазину чи якогось розважального закладу. Анатолій Федорук пообіцяв, що й автобуси курсуватимуть за інтервалом, а не декілька разів у день.
Треба, щоб були перспективи для молоді – вони заслуговують жити краще.

- Стосовно комунальних платежів, вони дійсно підвищаться для місцевого населення?
- Не думаю. Люди сплачують за газ по категоріям – в залежності від розміру житлової площі, а також наявності тих чи інших пільг. Можливо лише, на 2 коп зросте вартість електроенергії. Але оскільки у нас проблеми зі світлом, то сподіваємося на вирішення і цього питання.

- Як віднеслося блиставицьке керівництво до такого рішення людей?
- Новину сприйняли без особливого ентузіазму. Але зрештою, після обговорення ситуації, також голосували «за».
Але хочу зазначити – ми маємо великий потенціал, ми не «бідні родичі». Але потрібен гарний господар, із ширшими повноваженнями. Якщо і ми станемо «Бучею», то буде значно більше можливостей принести користь для обох громад, які зрештою стануть одним цілим. Треба бути далекоглядними.

Андрій БАЛИШИН,
депутат Блиставицької сільської ради:
- У Блиставиці проживає 1500 жителів, але офіційно зареєстрованих – 1100 громадян. Справа в тому, що багато людей прописані в Києві, у Бучі, але живуть у селі. Також є дачний кооператив ЖБК «Котедж-буд» - прописки там немає, але люди проживають.
До участі у зборах запрошувалися всі жителі села – у громадських місцях були розвішанні оголошення про зібрання, людей попереджали й усно.
Всі, хто мав бажання – прийшли. Ми зареєстрували 224 людини. Але 50 громадян були просто присутніми і не бажали ставити свої підписи. Як правило, це літні люди, які боялися, ніби їх ошукають і вони так «віддадуть» комусь своє майно.
Також попередньо проводилося письмове опитування громади (з підписами і повними даними людини). Із 700 опитаних – лише три людини були проти об’єднання.

Любов Андрієнко,
акушерка Блиставицької медамбулаторії:
- Якщо відверто, я не дуже хочу, щоб мали статус міста. Адже я буду платити значно більші комунальні послуги – і так жити не просто, а тут ще чергові витрати. Це головне, чим я зараз переймаюся, а які зміни будуть далі – я не знаю.

Вікторія Козловська,
фельдшер:
- Я вважаю, коли Блиставиця приєднається до Бучі – буде значно краще. Адже наші люди і так користуються бучанськими медичними установами – нам ближче їхати до вас, ніж до Бородянки. І якщо є невідкладні виклики – швидка допомога також приїжджає до нас з Бучі.
Крім того, перед молоддю відкриються нові перспективи. Ми дуже тісно пов’язані.

Оксана Прокаєва,
директор Блиставицького будинку культури:
- Коли я вперше приїхала на Київщину, то спочатку жила в Бучі. Тоді ще було селище і до теперішнього стану - рости і рости. Але за 9 років картина радикально змінилася – місто стало зразковим. Я бачу тільки позитивні зрушення і вважаю, що Блиставиця достойна такої ж долі.

Ніна,
жителька Блиставиці:
- Мене турбує питання пільг, які я маю і вартість комунальних послуг, якщо ми будемо з Бучею. Я не хочу платити більше.

Учитель місцевої школи:
- Більшість місцевих жителів задоволені, що нас приєднають до Бучі. Я проживаю тут вже 25 років і бачу, як розвивається сусідній населений пункт. Ми також хочемо так жити. Чула, що Буча входить у п’ятірку кращих малих міст України за комфортністю проживання. Воно гарне, зручне, бо представлене майже всіма службами, які потрібні для людей.
А враховуючи стан освіти в Бучі, ми віримо – що і в нашій школі зміцниться матеріально-технічна база, прийдуть молоді спеціалісти, а можливо – й нові учні. Наш навчальний заклад готовий прийняти ще 120 школярів.

Катерина Католіченко,
місцева жителька:
- Це все добре. Якщо приєднають до іншого населеного пункту – то куди я поїду у свої 88 років?! Краще нехай буде Буча – ближче до всього буде.

Раїса Олександрівна,
пенсіонерка:
- Я – «за» і вся моя родина також. У мене є діти і онуки – хочу, щоб їм жилося краще. У Бучі у них більше можливостей реалізувати себе, ніж тут.

Марія Заварика:
- Особисто я цю звістку сприйняла добре. Для мене головне, що до лікарні ближче.
Також від того краще буде моїм дітям.

Тетяна Тюменцева,
жителька Бучі:
- Мені ця ідея подобається. Блиставиця – дуже гарне місце і люди там хороші, працьовиті. Чому б не прийняти його до Бучі? Думаю, разом ми будемо корисними один для одного.




Фото: Іван ЛИСЕНКО, Володимир ЕННАНОВ
8.5 -5.5

газета: "Бучанські новини" №15 від 12 квітня 2013 року
Людмила ГЛАДСЬКА
Блиставиця, Бучанський район
 Інші новини по темі:
Нові населені пункти об’єднуються в територіальну громаду Бучі

Нові населені пункти об’єднуються в територіальну громаду Бучі

Бучанські новини
Бучанська ОТГ: Блиставиця визначилися «на всі 100!»

Бучанська ОТГ: Блиставиця визначилися «на всі 100!»

Бучанські новини
Лист на сайт: Про долю села Мироцьке

Лист на сайт: Про долю села Мироцьке

Буча та регіон
Бучанські маршрутки №15+23 та №421 замінять автобуси на більш пасажироємкі

Бучанські маршрутки №15+23 та №421 замінять автобуси на більш пасажироємкі

транспорт
Буча- Блиставиця- Мироцьке: Потрійний альянс

Буча- Блиставиця- Мироцьке: Потрійний альянс

Бучанські новини
Обласний відбірковий турнір з футболу

Обласний відбірковий турнір з футболу

спортивні новини
Бучанська ОТГ: Оголошено карантин щодо африканської чуми свиней

Бучанська ОТГ: Оголошено карантин щодо африканської чуми свиней

Буча та регіон
Бучанське районне управління поліції буде знаходитись у місті Боярка

Бучанське районне управління поліції буде знаходитись у місті Боярка

Буча та регіон
День народження святкує Блиставиця

День народження святкує Блиставиця

Буча та регіон
Ворзель, 28 серпня: Громадські слухання

Ворзель, 28 серпня: Громадські слухання

Буча та регіон
13 серпня: Прийнято рішення про створення двох об’єднаних громад – Бучанської та  Гостомельської

13 серпня: Прийнято рішення про створення двох об’єднаних громад – Бучанської та Гостомельської

Бучанські новини
Фестиваль «Андріївські вечорниці» знову відбулися в Ірпені

Фестиваль «Андріївські вечорниці» знову відбулися в Ірпені

Ірпінський вісник
COVID-19, Бучанська громада: За останню добу +65 хворих

COVID-19, Бучанська громада: За останню добу +65 хворих

Буча та регіон
Утворюється ще новий район - Вишгородський. 25 жовтня - місцеві вибори

Утворюється ще новий район - Вишгородський. 25 жовтня - місцеві вибори

Суспільство
Новий розклад маршрутки №15+23 (Блиставиця Буча)

Новий розклад маршрутки №15+23 (Блиставиця Буча)

транспорт
Коментарів: 4
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Перебес
Яка дурня.
Какие-то политические, земельные игрища, а народ у нас всегда умом не блистал.

1
ProGreSSivE
Теперь жителей Блиставици ждут большие перемены в виде высотных квартирных домов.

1
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 12 квітня 2013 23:21
чё за бредовые комменты.

какие "игрища", какие "высотки"..

ну какие высотки если двести метров до взлётной полосы, даже в буче запрещают строить со стороны Лесной.

какие блин игрища, рисуем на мастях куски земли и играем..

ну что вы за Люди(?) - наверно из той же "оперы играющих" на умах людей.

та если те три улицы Блиставицы примут в Бучу = не раньше чем с нового года.
большая вероятность присоединения и Мироцкого.


вот ответьте мне на один из двух вопросов - ЧТО ЛУЧШЕ:
- быть пристёгнутым городом к Ирпеню (а потом и к Киеву)?
- быть (относительно) самостоятельным городом?

ну? бучанцы - ответьте.

- если Буча не увеличит численность населения до ~40 тыщ
= автоматически присоединяемся к Киеву.

- если Буча пустит троллейбус с остановки Стадион через новую трассу Ирпень-Киев
= автоматически присоединяемся к Киеву.

НАРОД ВЫБОР ЗА ВАМИ.


эта тема ооочень дискуссионная = пишите на форуме

0
Перебес
Для навозной мухи нет ничего лучше сами знаете чего.
Все эти границы, с точки зрения современной урбанистики, хрень. Буче надо расти, есть какие-то поползновения стать региональным центром притяжения и лидером. Ирпень обосрался как региональный центр Северо-Запада КО. Но в современном мире это делается экономически и инфрастуктурно, а не административно. Лондона, вообще, не существует как целостной административной единицы.
Надо честно говорить многие вещи, а не показывать какими-то советскими штампами "народ решил, коллектив постановил, мудрый глас народа, блага людей" - кому вы это вешаете?! Наш народ хочет вкусно жрать, мало работать и не думать, а решают совсем другие люди, которые, впрочем, тоже руководствуются своим желудком, но в гораздо больших объемах.

1