Не спалюйте опале листя!

Наше здоров’я – спільна справа



Цьогорічний жовтень радує напрочуд теплою та сухою погодою. Проте деяким нашим городянам кортить спалювати опале листя. В пік осіннього палу повітря стає важким і гірким, а над містом зависає смог. Збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Чи є така звичка, на жаль багатьох, бучанців нормальною? Яку шкоду завдає людям і довкіллю спалювання рослинних залишків? Якими нормами караються порушення? Що робити з листям? Про це і піде мова.

Чим шкідливе спалювання опалого листя?
Спалювання листя – надзвичайно небезпечна річ. На превеликий жаль, наші земляки рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке рясно окропляють від колорадського жука.
Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.
Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити наших дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку – адже вплив диму на їхні організми особливо небезпечний.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:
1. В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці – лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні.
2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.
3. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в ґрунт. При згорянні ж утворюється зола. Незважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.
4. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.
5. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.
6. Існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.
7. Дим від вогнищ в туманні дні може утворювати смог і надовго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя...


Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя. Багато хто хотів би, аби ці порушення припинились, але, як досягти цього, не знають.
Починаючи боротьбу із палами у своєму мікрорайоні, ви повинні знати, що закон у будь-якому випадку на вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із палами.
Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77-1 Адміністративного кодексу України. Є і інші відповідні законодавчі та нормативні заборони.
Якщо спалювання ведеться співробітниками житлово-комунальних служб, слід скаржитись на них вищестоящим органам – керівництву житлово-комунального управління, у відділ житлово-комунального господарства, у виконком Бучанської міської ради. В такому випадку, значно корисніше посилатись на відповідне рішення самих місцевих органів. Якщо скарга не задоволена, слід скаржитись в Державну екологічну інспекцію, пожежну службу, міську санітарно-епідеміологічну службу та прокурату. Вагомим буде підготувати заяву у відповідності до чинного Закону України «Про звернення громадян». Про пали, здійснювані місцевими жителями, корисніше повідомляти дільничному міліціонеру.

Що ж робити з опалим листям?
Моя знайома Марина з Лісової Бучі страждає від густого диму, який подекуди просто застеляє горизонт. А от її дядько здавна нагромаджує опале листя в компостні купи. Цей бучанський господар вважає компостування найбільш «дружнім» до довкілля шляхом утилізації рослинних решток. Він охоче ділиться досвідом з небайдужими земляками. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних для рослин хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50% -го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах.

Для компостування листя складають шарами у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисно використовувати компост в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Номери телефонів швидкого реагування:
Аварійна служба КП БУЖКГ – 25-790 (цілодобово)
Відділ ЖКГ – 48-512 (в робочий час)
Приймальна міськради – 48-393
Черговий виконкому – 48-888 (цілодобово)
Бучанський міськвідділ міліції за адресою: м. Буча, вул. Нове Шосе, буд. 3
Чергова частина – 050-388-98-68, або 102


Інформація міських служб


Продовжують регулярно проводитися рейди перевірки стану чистоти в межах міста силами відділу ЖКГ та відділу надзвичайних ситуацій виконкому. Черговий рейд, який відбувся в понеділок, 13 жовтня, був тематичним і стосувався переважно величезної задимленості міста через несанкціоноване спалення опалого листя та вуличного сміття.

Володимир Кравчук, начальник КП «Бучанське управління житлово-комунального господарства» (КП БУЖКГ), інформує, що це комунальне підприємство обслуговує 143 багатоквартирні будинки, де працюють 58 двірників та 15 працівників благоустрою зелених зон. Систематично, двічі на тиждень, працівники підприємства обговорюють питання стосовно стану чистоти в місті. КП БУЖКГ контролює стан навколо багатоповерхових будинків, а також на інших комунальних територіях та кладовищах. Сміття та листя збираються в купи та, згідно договору, вивозиться для подальшої утилізації в МПП «Рада». Там сміття обробляється на дробильній машині, закладається в силосні ями для виробництва гумусу, гілки та колоди розпилюються на пилорамі, а тирса брикетується в пелети. Мешканці ж приватного сектору є відповідальними за стан чистоти в своїх садибах та в межах 50 метрів навколо них. Торгові точки, підприємства, організації, школи дитсадочки – також повинні турбуватися за чистоту навколо себе. Володимир Денисович твердо наполягає, що листя в жодному випадку не можна спалювати – це незаконно і заборонено. Треба збирати його на купи, на договірних умовах замовити в КП БУЖКГ машину та вивезти для утилізації.

Сергій Коваленко, начальник відділу надзвичайних ситуацій, зауважує про недопустимість спалення листя. Люди, які це роблять, ігнорують законодавство. Також викликає обурення, коли місцеві підприємці на території своїх садиб спалюють резину, пластик та промаслені мазутом ганчірки, фільтри. Найчастіше це спостерігається в місцях, які не обладнані сміттєвими контейнерами. Як, наприклад, це було зафіксовано по вулиці Полтавській №14. Спалювалися технічні відходи і на подвір’ї по вулиці Шевченка 48/1, а також біля магазину «Его» по вулиці Р.Люксембург. Ми вдячні людям, які телефонують про такі випадки в приймальну міської ради.

Ольга Пронько, завідувач відділу житлово-комунального господарства виконкому, вдячна мешканцям вулиць Рози Люксембург та Вокзальної, котрі з розумінням поставилися до рекомендацій учасників рейду та припинили спалювати листя. Мешканці поінформовані про порядок вивезення відходів у визначені для кожної вулиці дні. Треба тільки належним чином скласти листя в пакети і мішки та виставити біля своїх садиб. Ліквідуються стихійні звалища сміття. Вона також зазначає, що Ірпінський РЕП вже вивозить гілки, які їхні працівники обрізують вздовж ліній електропередач на вулицях міста. Ольга Федорівна переконана, що краще знаходити взаємне порозуміння, аніж йти шляхом попереджень, приписів та викликів на адмінкомісію.

Бучанці! Шануймося – спалювання листя в місті заборонене! Не будемо пускати дим в очі своєму ближньому.
6 -4

Микола ДЕМ’ЯНОВ 
газета: "Бучанські новини"
 Інші новини по темі:
Відповідальність за самовільне спалювання сухої рослинності, її залишків та опалого листя

Відповідальність за самовільне спалювання сухої рослинності, її залишків та опалого листя

законодавтство
Буча: Двомісячник благоустрою

Буча: Двомісячник благоустрою

Буча та регіон
І знову спалюємо сміття…

І знову спалюємо сміття…

Буча та регіон
Не спалюйте сухе опале листя, суху траву та сміття…

Не спалюйте сухе опале листя, суху траву та сміття…

Буча та регіон
Дим, який не тільки «виїдає очі»

Дим, який не тільки «виїдає очі»

Бучанські новини
Приватному сектору пропонують послугу, за 120 грн, вивезти опале листя

Приватному сектору пропонують послугу, за 120 грн, вивезти опале листя

Буча та регіон
Пожежа біля школи в Ірпені

Пожежа біля школи в Ірпені

Буча та регіон
Ірпінь: Круглий стіл по проблемі спалювання листя

Ірпінь: Круглий стіл по проблемі спалювання листя

Буча та регіон
Пожежонебезпечний період

Пожежонебезпечний період

Буча та регіон
Буча: 30 жовтня від приватних домоволодінь вивезуть опале листя

Буча: 30 жовтня від приватних домоволодінь вивезуть опале листя

Буча та регіон
Із-за спалювання сухого листя загорівся нежитловий будинок

Із-за спалювання сухого листя загорівся нежитловий будинок

Буча та регіон
1 березня рятувальники Ірпінського регіону здійснили 46 бойових виїздів

1 березня рятувальники Ірпінського регіону здійснили 46 бойових виїздів

Буча та регіон
МНС інформує

МНС інформує

Буча та регіон
Лист на сайт: Бучанці - поважайте один одного

Лист на сайт: Бучанці - поважайте один одного

Буча та регіон
Лист на сайт: Закон про заборону спалювання листя - діє?

Лист на сайт: Закон про заборону спалювання листя - діє?

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.