Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Часи нові – методи старі: Хто харчує бучанських школярів?

Часи нові – методи старі: Хто харчує бучанських школярів?

«Жити по-новому» не спішать у Міністерстві соціальної політики. Можливо тому, що очільниця міністерства не проголошувала у свій час цього слогану. То й, як кажуть, «взятки-гладки». А раз так, то вперед – назад. Шлейф неоднозначного досвіду тягнеться у неї ще з часів тимошенківського уряду.

Але захотіло жити по-новому Бучанське комунальне підприємство громадського харчування «Продсервіс», яким вже багато років керує Віталій Рибчун. І не пішло на попередні домовленості на майбутніх торгах щодо забезпечення харчування дітей з чорнобильськими посвідченнями. На них пропозицію «Продсервісу» було відхилено. А переможцем виявилося ТОВ «Люкс Про форм»,- утворення без роду, без племені, зареєстроване у Вишневому. Байдуже, що «Продсервіс» запропонував вигідніші умови, байдуже, що має всі необхідні потужності та успішно працює у цьому сегменті впродовж 15 років.

У результаті, «Продсервіс» написав скаргу в Антимонопольний комітет України на Міністерство соціальної політики. Зараз вона знаходиться на розгляді.
З цього приводу розмовляємо з адвокатом Олександром Балябою, який взяв під свою опіку цю справу. Він же трохи «відчинив» «кухню» торгів.
Отож, у школах - щодо харчування - діти поділені на тих, хто має чорнобильське посвідчення і тих, хто такого не має. Учні початкових класів, ті що без посвідчень, харчуються за рахунок місцевого бюджету. За минулий рік учнівські обіди обійшлися місту приблизно 1 мільйон 800 тисяч гривень. Старшокласники можуть купити талон на обід, який цього року обійдеться у 10 гривень.

Харчуванням дітей всіх вікових груп, які мають посвідчення, опікується держава, виділяючи для цього кошти. Кошти немалі. Так для потреб бучанських та ворзельських дітей ( з посвідченнями), яких харчує «Продсервіс», ця сума до кінця року становитиме близько 3,5 мільйона гривень.
Так просто взяти і віддати мільйони, не нагрівши на них руки, Міністерство не змогло. «Продсервісу» треба було або «відстебнути» 30 відсотків на користь ненаситних, або вони «осідлають» процес. От і «осідлали». І тепер, якщо «Люкс Про форм» виграє і у Антимонопольному комітеті, - добротне комунальне господарство, яким є «Продсервіс» і яке має на балансі все обладнання та інвентар в їдальнях шкіл, повинне буде йти або в суборенду, або віддати в оренду обладнання та надати своїх працівників підприємству-рейдеру. І, в результаті,- піти на шлях самознищення.

Олександр Баляба говорить, що ця схема вже випробувана. За останні 6-7 років таким чином зникло багато комунальних підприємств в тих областях України, де є безкоштовне харчування дітей з чорнобильськими посвідченнями. Там різко погіршилось харчування дітей. Ці всілякі «люкс проформи» «кормили», скажімо, рівненських школярів аж з Дніпропетровська. І місцеві комунальні господарства перестали існувати.

- А як же з харчуванням дітей? Можливо, ці фірмочки запропонували щось своє?
– Нічого вони не запропонували. Їм начхати на все, що знищили. Головне, - напхали собі кишені, - говорить адвокат.
А тим часом «Продсервіс» продовжує харчувати дітей. Тих, хто не має посвідчення – справно, а чорнобильці можуть купляти одноразові талони по 10 грн. Директор школи №5, що у Ворзелі, Тетяна Волга говорить, що таких набирається відсотків десять. Держава обіцяє, що вартість обідів згодом батькам компенсує.
Дивує нахабство і відчуття вседозволеності подібних пройдисвітів. Вони запропонували на торгах лот на 50 тисяч гривень більший, ніж «Продсервіс». Вони не мають потужностей. І - виграють. А підставою програшу послужило, за словами Уповноваженої особи Міністерства соціальної політики О. Кота, те, що «КПХГ «Продсервіс» Бучанської міської ради надала не належну інформацію про працівників, які беруть безпосередню участь у приготуванні їжі, а саме надаючи перелік осіб, не надали заяв фізичних осіб про розкриття персональних даних згідно Закону України « Про захист персональних даних», що є грубим порушенням підпункту 6.2.3 пункту 6…» .

Ось таке «цнотливе» ставлення до букви Закону. У своїй скарзі до Антимонопольного комітету «Продсервіс» стверджує, що дану вимогу Міністерства підприємство виконало у повному обсязі. Але, як там у відомій байці : « Ты виноват уж тем, что хочеться мне кушать…».
Пан Баляба пропонує створити при Генпрокуратурі гарячу телефонну лінію. За цими дзвінками прокуратура могла б реагувати на «сигнали».
Скоро вибори. І знову туди лізуть ті, хто вже скомпрометував себе. І, навіть, якщо вони і захочуть, то все одно не зможуть працювати по-новому, оскільки , зав’язані на старі домовленості, пов’язані путами корупції. І продовжуватимуть грабувати нашу державу. Нас з вами.

Довідка
Комунальне госпрозрахункове підприємство «Продсервіс» впродовж 15 років забезпечує учнів гарячими обідами. До його складу входять: п’ять шкільних їдалень, три роздаткові пункти, кафе та виробнича база. Підприємство забезпечує харчуванням учнів бучанських шкіл №1-№5, гімназію, НВК «Берізка» та селища ворзельські школи №5 і №11.
Меню з двотижневим циклом погоджується з відділами освіти та санстанцією.

Загальна кількість дітей, що забезпечуються харчуванням:
БУЧА – з чорнобильським посвідченням – 2898, без посвідчення – 714;
ВОРЗЕЛЬ - з посвідченням – 273, без посвідчення – 214.
З березня 2014 року по теперішній час безкоштовне харчування дітей які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у школах відсутнє, оскільки не відбулися торги «Продсервіс» організував харчування дітей у шкільних їдальнях за батьківські кошти. З 1 вересня 2014р. вартість талонів - до 10 грн на дитину.

На підприємстві організована робота кафе «АВС», яке надає послуги на харчування працівників Бучанського міськвиконкому, підприємств та організацій міста. Кафе організовує безкоштовне харчування малозабезпечених мешканців Бучі (гарячий обід з розрахунку 25 грн) за рахунок коштів, що надходять з Управління праці, соціального захисту та від наслідків Чорнобильської катастрофи Бучанської міської ради та коштами ТОВ «Техпромсервіс» ( директор В.Косенко).
В «Продсервісі» зайнято 63 працівники, з них сім працівників належать до адміністрації підприємства.
Підприємством було сплачено в 2013 р. податків: в бюджет Бучанської міської ради – 18340 грн, податок на прибуток 17000 грн., податок на додану вартість – 266000 грн, податок з доходів фізичних осіб – 365831 грн.
3 -2

Данута КОСТУРА 
газета: "Бучанські новини" №38 від 3 жовтня 2004 року
Продсервис, Продсервіс
 Інші новини по темі:
Буча: Як харчуються місцеві діти?

Буча: Як харчуються місцеві діти?

відділ освіти
Їжте на здоров`я

Їжте на здоров`я

Бучанські новини
Лише «50»!

Лише «50»!

Бучанські новини
Про харчування дітей у садочках та школах Бучанської ОТГ

Про харчування дітей у садочках та школах Бучанської ОТГ

Буча та регіон
Стан водоканалізаційних мереж Бучі

Стан водоканалізаційних мереж Бучі

Бучанські новини
Буча: Графік навчання залишиться незмінним

Буча: Графік навчання залишиться незмінним

відділ освіти
Гарячий шкільний обід чи бутерброд з дому?

Гарячий шкільний обід чи бутерброд з дому?

Бучанські новини
Проблеми з "Водоканалом" потрібно вирішувати разом

Проблеми з "Водоканалом" потрібно вирішувати разом

ВИКОНКОМ
Бучанський відділ освіти: Про харчування дітей по лінії ЧАЕС

Бучанський відділ освіти: Про харчування дітей по лінії ЧАЕС

відділ освіти
Міська рада: Про встановлення вартості харчування дітей, які відвідують дошкільні заклади освіти

Міська рада: Про встановлення вартості харчування дітей, які відвідують дошкільні заклади освіти

ВИКОНКОМ
Кафе «АВС» переїжджає

Кафе «АВС» переїжджає

Бучанські новини
Про утворення первинного осередку політичної партії

Про утворення первинного осередку політичної партії

міська юстиція
Про харчування дітей в шкільних їдальнях Бучі

Про харчування дітей в шкільних їдальнях Бучі

Бучанські новини
У школах України введуть предмет "антиалкогольна грамота"

У школах України введуть предмет "антиалкогольна грамота"

Суспільство
"Про   загальнообов'язкове державне  соціальне страхування на випадок безробіття"

"Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття"

статті
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.