Комунальна зима

Цьогорічна зима обіцяє бути суворою. Насамперед, в переносному значенні. Вже впевнено можна говорити про те, що виникнуть проблеми з газом. Цього не приховує ні Уряд країни, ні комунальники, на голови яких, в разі незадовільної подачі тепла, і посиплються всі претензії від жителів.
Накопичених у підземних сховищах України 14 млрд. кубометрів газу не достатньо для забезпечення потреб промисловості та підприємств комуненерго. Про це, 18 липня, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час наради з питань диверсифікації ринків збуту українських промтоварів.
«Щодо газу. Якщо кран закрити – отже, він закритий. Ми з ними (з РФ) судимося. Зараз поставляємо газ по реверсу – його не вистачає. У сховищах накопичили 14 мільярдів кубічних метрів газу. Знайдемо джерело – поставлятимемо газ. Не знайдемо – у важких умовах виживатимемо. Ми повинні до цього готуватися», – сказав він.

А до чого готуватися жителям Бучі? Чи такий страшний «ворог», як його малюють? Про це цікавилися безпосередньо в людей, які відповідають за сферу житлово-комунального господарства в місті.

нова котельня в мікрорайоні Склозавод

«Електрообігрів не стане альтернативою газу»


Головним «постачальником» тепла в помешкання бучанців є місцеве підприємство «Теплокомунсервіс». Власне, на нього й покладені чималі надії і вимоги з боку жителів. Але чи реально тепер задовольнити всі запити споживачів – запитали в його керівника Сергія Пирча.

- Сергію Віталійовичу, які завдання сьогодні ставлять перед підприємством вимоги часу і які наслідки це може мати для звичайного споживача послуги теплопостачання?
- Уряд дає рекомендації на кшталт підвищення культури споживання теплової енергії і всіх енергоресурсів. Тобто, мова йде про глобальну економію газу.
Сказати, що для нас це щось кардинально нове - не можна, бо ми не один рік проводимо роботи в цьому напрямку, впроваджуємо енергозберігаючі технології. І не у збиток споживача, а шляхом модернізації обладнання. Так, замінюємо теплотраси на сучасні з покращеною теплоізоляцією, будуємо котельні та відновлюємо старі – обладнання в нас нове, більш економічне. Сукупність цих робіт покращують доставку тепла до помешкання людей. Є кілька котелень, які працюють на альтернативних видах палива.
Але все-таки цієї зими доведеться ще більш розумно ставитися до витрат теплової енергії – від цього нікуди не дінешся. Мова йде не про холодні батареї і якусь глобальну катастрофу, а лише про розумне господарювання. А щоб все було добре, повинні старатися всі – і теплопостачальники, мешканці, ЖЕК і ОСББ, житлові кооперативи. Лише тоді буде помітний ефект від вжитих заходів.
Хочеться сподіватися, що перезимуємо добре і комфортно. Але слід врахувати деякі моменти. Енергоресурси розраховують нам з показниками останньої зими, яка була досить теплою. Як складеться погода в цьому році – знає тільки Бог. Тому є багато питань, на які зараз не можливо дати відповідь. Але думаю, що оптимізм, працелюбство все подолають.

нова котельня в мікрорайоні Склозавод

- Що сьогодні може стати альтернативою газового опалення?
- Можна розвивати й альтернативні способи опалення, але для цього потрібен час і великі кошти – тим більше зараз, коли курс іноземних валют стрімко «підскочив» і обладнання (а користуємося, як правило, іноземним, більш якісним) стало дуже дороге.
Кажуть, переходити на тверде паливо, але для цього треба замінювати всі котли. У теплопостачальної організації також вистачає боржників і недостатньо фінансового ресурсу, щоб взятися за таку потужну модернізацію. Хоча певні зрушення в цьому плані є – біля школи №2 сучасна котельня, яка здатна працювати на альтернативних видах палива – там вже заготовили дрова.
У школах і садочках побудовані індивідуальні котельні, тому у нас є можливість їх опалювати в першу чергу.
Загалом скажу, що в Бучі, порівняно з іншими містами, ситуація з теплопостачання досить таки «терпима».

- Сьогодні Уряд дає рекомендації щодо заміни газового опалення електричним. Чи прийнятний такий варіант в Бучі?
- Глобально замінювати централізоване опалення на електричне можна лише тоді, коли на це погодиться більшість мешканців будинку, якщо дозволять технічні можливості та потужності. Тоді помешкання відрізаються від мереж. В іншому разі буде лише розбалансування системи. Крім того, не варто забувати, що Буча – не має генеруючих потужностей, аби електромережі витримали глобальне навантаження.

Майстер Сергій (перевіряє та налоштовує котел з альтернативним паливом)- А якщо взагалі не буде газу, які наслідки матимемо? Як довго протримаємося при мінусовій температурі?
- Не думаю, що треба аж так нагнітати ситуацію. Газ буде, питання тільки в його кількості. Українського газу вистачить на комунальні потреби. Цього для комунальної енергетики в будь-якому випадку вистачить. Інша справа, що його треба економно використовувати. Зокрема, не стільки в багатоповерхівках (де подача тепла регулюється і є фіксованою), як в приватному секторі – встановлювати спеціальні котли чи переходити на електрообігрів. Наприклад, навіть якщо тільки цей сегмент переведемо на альтернативне опалення, то отримаємо газ для централізованого опалення. Це – одне з вирішення проблеми.

- Чи є дані споживання газу по приватному сектору, багатоповерхових будинках і промисловому сектору в Бучі?
- Для промисловості відводиться 24,7% газу, а для населення приватного сектору – 47%. Разом з тим, приватні ОСББ «забирають» 0,6% газу, бюджетні установи – 0,83% ресурсу.

- У планах – будівництво нової котельні по вул. Чкалова?
- Є такий задум, але почнемо його реалізовувати в наступному році. Швидше за все доведеться брати кредит і розпочинати модернізацію, бо існуючі мережі та обладнання не виправдовують енергозатрат – вони мало ефективні.

- Боржників за надані послуги – багато?
- Левова частка боржників за послуги теплопостачання припадає на нові мікрорайони, хоча певний відсоток заборгованості має кожен будинок в місті. Деяким людям проводимо процедуру реструктуризації боргів, знаходимо компроміси, адже життєві ситуації бувають різними.

- Усі говорять про економію газу. В чому вона полягає? Адже треба розуміти, що людина мерзнути не хоче…
- Сьогодні в країні встановленні такі норми опалення: мінімальна температура для житлового приміщення – 18 градусів вище нуля, а зовнішня квартира – до 20 градусів тепла.
нова котельня в мікрорайоні СклозаводПерш за все, треба утеплювати своє помешкання: встановлювати пластикові вікна, якісні двері, щоб теплоенергія «не виходила» в пусту. Крім того, повинні утеплюватися підвали будинків, зачинятися під’їзди, технічні поверхи, сміттєпроводи. Не слід забувати про зовнішнє утеплення будинків, яке проводять служби органів місцевого самоврядування. Варто врахувати і заміну тепломереж на якісні, енергозберігаючі комунікації (зокрема, таку роботу по деяких мікрорайонах проводило і КП «Теплокомунсервіс»). Це і буде розумною економією тепла. Адже температура до будинку подаватиметься стабільна, а от хто і як зможе використати наявний енергоресурс – справа індивідуальна. При однаковому температурному режимі може бути і холодно, і тепло – залежить від господаря.



«Треба утеплювати житловий фонд»


Питання вдалого зимування залежить не лише від подачі тепла, а й надання якісних комунальних послуг в комплексі. Власне, забезпечувати їх сповна покликане Бучанське управління житлово-комунального господарства. А чи справлятиметься дана структура і чи є перешкоди на шляху до здійснення своїх обов’язків – запитували у начальника КП «БУЖКГ» Володимира Кравчука.

- Володимире Денисовичу, як ваше підприємство готується до початку осінньо-зимового періоду?
- Ми провели обстеження повністю всіх будинків, які перебувають на обслуговуванні в КП «БУЖКГ». Приділили увагу енергоефективності споруд: засклили вікна у під’їздах, подекуди утеплили двері (відремонтували і встановили «доводчики», щоб самі зачинялися). Також провели 19 відновлювальних робіт у під’їздах. Мається на увазі, що їх поштукатурили, побілили, пофарбували. Зроблено поточний ремонт на 98 покрівлях багатоповерхівок, щоб не підтоплювало помешкання жителів.
Крім того, у 12 будинках ремонтували зливні системи («ліньовки»), бо вода не доходила до самого низу по трубам і страждали стіни будинків.
Почали утеплювати стіни двох будинків, але наразі – немає коштів.
До того ж, повичищали і позакривали всі підвали і горища, щоб туди не потрапляли сторонні особи. Як відомо, були випадки, коли люди без постійного місця проживання влаштовували пожежі у підвалах житлових будинків. Намагаємося більше такого не допустити. Майже щоденно працює група робітників, які відстежують всі ці явища. Якщо цілісність таких приміщень порушена – ми відновлюємо замки.

- Проблемний будинок є по вул. Києво-Мироцька, 104 – там руйнується і обвалюється вихід з підвалу, а поряд – граються діти. Що їм робити?
- Мабуть, черга до обстеження цього будинку ще не дійшла. Обов’язково виїдуть фахівці і з’ясують ситуацію – тоді й прийматимемо рішення, як діяти далі. Швидше за все, проведемо відновлювальний ремонт, зробимо покрівлю, облагородимо вхід у підвал. А якщо він там не потрібен, то замуруємо, щоб не наражати людей на небезпеку.

- Чи є в місті будинки, де треба повністю замінювати дах?
- Це – будинок по вул. Склозаводська, 3. Вже пройшли необхідні процедури: склали кошторис, провели експертизу (на що витратили 40 тис. грн.). Зараз чекаємо фінансування з боку Бучанської міської ради (програми з місцевого і державного бюджетів), щоб придбати матеріали й почати безпосередні ремонтні роботи.
Загалом, з досвіду, повна заміна даху на одному будинку коштує близько 1 млн.грн., а на деякі будинки кошторис складає до 3 млн.грн.

- Часто можна почути нарікання жителів, що з’являється багато новобудов, а от контейнерів для сміття катастрофічно не вистачає. Власне, як і відведення місць, для цих потреб. От і виникають сварки між жителями сусідніх будинків – хто і куди виносить відходи. Як дієте в цій ситуації?
- Справді, є такі проблеми. Ось нещодавно до нас звернулися мешканці по вул. Польовій, 26, щоб перенести сміттєвий майданчик куди-інде. Але забудова там настільки щільна, що при обстежені не знайшли місця для цих потреб. Адже існують певні вимоги і санітарні норми: смітники повинні знаходитися на відстані не ближче, ніж за 25 метрів від житлового будинку, трансформаторної підстанції, держустанови та ін. Також не допускається виносити такі майданчики на «червоні лінії», мається на увазі мережі теплопостачання та інші комунікації. Виходить, що навантаження з декількох будинків лягає на один об’єкт.

У деяких містах контейнери встановлюють біля під’їздів будинків. Але в нас немає і такої можливості, бо завузькі прибудинкові проїзди і вантажний транспорт не може до них дістатися, також багато власників залишають свої авто на узбіччі. Коли будувалися будинки, то наші шляхи не були розраховані на таку кількість автотранспорту.
Те ж саме можна сказати і про електромережі. Нині у користуванні людей стільки побутової техніки, що такого навантаження старі будинки не витримують. От і з’являються перебої зі світлом. Коли ж замінюємо автомати на більш потужні – плавиться електропроводка.

- Якщо мережі такі «слабкі», то як бути в ситуації, коли взимку обіцяють економію газу? Як розуміємо, електроприладами особливо не зігрієшся…
- Люди і раніше купували прилади, які можуть стати альтернативою газовому опаленню – електронагрівачі, конвектори, вентилятори. Як наслідок, по вул. Склозаводській і вул. Островського не витримував і виходив з ладу кабель. Доводилося повністю відновлювати електропостачання. А що буде цього року в осінньо-зимовий період – навіть не хочеться прогнозувати. Мабуть, суцільні аварії... Адже якщо не буде достатньо тепла з централізованої мережі, жителі масово включать обігрівачі, і тоді – «катастрофа».

- Нескінченна тема боржників. Чи багато людей не сплачує кошти за комунальні послуги?
- На сьогоднішній день перед «БУЖКГ» - 1 млн. 800 тис. боргу від населення по обслуговуванню будинків. Є близько 100 наказів і рішень суду (які передані на судово-виконавчу службу) стягнути кошти з боржників. Але як доходить до справи, то виявляється, що стягувати немає чого – ні майна, ні цінностей, люди не працюють, або ж збанкрутіла організація.

- В контексті тої політики, яка проводиться в державі, чи не краще віддати частину повноважень по господарюванню самим мешканцям?
- У Бучі є 15 ОСББ і житлово-будівельних кооперативів. Як краще?.. Розумієте, якщо будинок новий і не потребує великих капіталовкладень у ремонт і відновлення систем, то в принципі жителі можуть справлятися власними силами. А от ті будинки, яким уже за 30 років – це «боргова яма». Скільки коштів не вкладай – все рівно важко довести до ладу. Такі об’єкти об’єднання співвласників «не потягне», або ж тариф у них буде дуже високий. Таким чином, господарство прийде до спустошення.

- У ЖЕКу виникали проблеми з відсутністю складських приміщень – не було місця для зберігання зимових запасів піску і солі. А як зараз справи?
- Нам виділили ділянку – колишню стару котельню по вул. Чкалова, яка вже мало придатна і працює останній рік. Поряд з нею будуватимуть міні-котельню, щоб таким чином «закільцювати» весь мікрорайон.
Тож, привели дану територію у відповідність і зараз шукаємо можливість придбати матеріали для огородження. Це і буде нашою новою базою, яку в майбутньому розбудовуватимемо. Транспорт поки що зберігатимемо під навісами, але є потреба у повноцінних гаражах.

- У вас достатньо кадрового забезпечення, щоб оперативно і безперервно працювати в осінньо-зимовий період? Зокрема, щоб жителі міста не відчували дискомфорту через відсутність якісних послуг?
- Загалом у КП «БУЖКГ» працює 160 чоловік. З них – 87 двірників і працівників благоустрою, які постійно прибирають прилеглі до будинків території, вулиці міста. У будівельній ділянці значиться 12 чоловік; дві ділянки – сантехнічних працівників (одна діє по напрямку теплопостачання: обстежують мережі, приводять їх у відповідність, інша – займається водопостачанням і каналізуванням). Наприклад, зараз вони задіяні по вулиці Радгоспній, де старі будинки і дуже багато комунальних проблем, виходять з ладу мережі. Адже варто десь щось зачепити, і все «сиплеться». Починаємо роботу від будинків, а йдемо до самих колекторів каналізування – замінюємо обладнання. Ось такі реалії. Так, поступово і триває підготовка до осінньо-зимового періоду. Тож, сподіваємося, що взимку все буде в нормі.

«Маємо розглядати альтернативне опалення»


Минулого тижня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк провів зустріч з представниками органів місцевого самоврядування. Головне питання, яке піднімали до обговорення, - складна газова ситуація і вирішення цього питання на місцях.
Своє бачення з даного приводу, а також те, як зимуватиме в цьому році Буча, - висловив Бучанський міський голова Анатолій Федорук.

- Головне завдання, яке стоїть під час підготовки до осінньо-зимового періоду (і це розуміють органи місцевого самоврядування) - зменшення об’єму споживання газу, його економія та заміна на альтернативні види палива.
У зв’язку з цим розглядаємо варіанти, щоб лікарню, школу №5, мікрорайон Мельники опалювати на палетах. Тобто, поряд з газовою котельною створити обігрів на альтернативному паливі.
Ми всі свідомі того, що війни з Росією (не тільки прямі, але й газові) - ще попереду, тож іншого виходу немає. Уряд нашої країни зараз максимально налаштований на видобуток власного газу, щоб «кинути» його на внутрішній ринок і забезпечити споживачів.
Але попри це, тиск газу в сезон, швидше за все, буде низький, бо маємо невиконання контракту російським Газпромом на транзит – вони пропонують найвищу ціну у Європі. А це говорить про дефіцит енергоресурсу.
Тому звертаюся до громадян, жителів міста (особливо приватного сектору) з розумінням віднестися до того, що в своїх домівках потрібно передбачати якусь альтернативу – дерево, вугілля, щепа, палети і т.д.
А ми ж (місцева влада) націлені на те, щоб працювати по трьох програмах.
Перша – утеплення будинків. Хоча в теперішніх умовах й складно це виконувати, але маємо 38 проектів на які розподілений й місцевий фінансовий ресурс. Але у зв’язку з фінансовою ситуацією в країні багато платежів «не проходять» і підрядні організації не беруться за виконання роботи.
По-друге, приватне комунальне підприємство «Теплокомунсервіс» за рахунок власних коштів, допомоги, яку надає місцевий бюджет, і позики від банку Реконструкції і розвитку максимально осучаснює і розглядає варіанти заміни котлів на альтернативні.
І третій варіант – це приватний сектор, який також має з розумінням віднестися до зменшення об’єму споживання газу.
Технічно, виходячи з плану підготовки до нового опалювального сезону, підприємства теплоенергетики виконують всі необхідні заходи. Думаю, що проблем в цьому плані не буде.
Тариф на послуги теплопостачання також переглядатися не будуть. Зрештою, можу сказати, що тариф знову буде сезонним, як того хотіли громадяни.
---

Як би не було, а посадовці запевняють, що говорити про якусь трагедію чи вкрай скрутне становище – зарано. Осінь усе розставить на свої місця. Тож варто не нагнітати проблему і не панікувати, як часто робимо, але бути готовими до неідеальної ситуації з опалювальним сезоном. Не зайвим буде й виважено обдумати, що залежить від нас, аби комфортно перезимувати, і – відповідно діяти. Адже кажуть, що після бою кулаками не махають. Народ України виявив бажання жити по-новому, прагнути до кращого. Це в свою чергу «потягнуло» низку роками назрілих питань. А як відомо, шлях до успіху лежить через труднощі, які доводиться долати.



газета "Ірпінський вісник" №29 від 18 липня 2014 року інформує:
ЕКОНОМТЕ СПОЖИВАННЯ ГАЗУ!
16 червня 2014 року припинено постачання природного газу в Україну з Російської Федерації. На даний момент урядом поставлено завдання щодо скорочення його споживання кожним населеним пунктом на 15%.
Ірпінський регіон за рік споживає 115795,4 тис. м3 газу, зокрема: промисловість — 43944,6 тис. м3 (38%; бюджетна сфера — 4842,1 тис. м3 (4,2%; теплопостачальні підприємства — 16869,1 тис. м3 (14,6%; населення — 50139,6 тис. м3 (43,3%). Отже, нам на рік необхідно економити не менше 17369,3 тис. м3.
Теплопостачальні підприємства міста Ірпінь розробили та впроваджують заходи з економії споживання природного газу. Зокрема, це проведення ремонтних робіт на котлах, заміна теплових мереж, обладнання тощо. На даний момент замінено майже 700 м тепломереж на суму 310 тис. грн. Також у цьому році планується перевести 6 бюджетних об’єктів на альтернативні види палива, тобто збудувати нові котельні на твердому паливі. Ці роботи планується провести за рахунок коштів інвесторів. Впровадження цих заходів дасть економію споживання природного газу для теплопостачальних підприємств та бюджетних установ на 15%.
Найбільшим споживачем природного газу в регіоні є населення. Закликаю місцевих жителів економно його споживати. По можливості встановлюйте альтернативні котли на твердому паливі чи електриці, утепляйте житлові помешкання, підвали, горища у багатоквартирних будинках.
Одним із найважливіших доручень уряду є розроблення по кожному населеному пункту протоколу відключення споживачів при постачанні природного газу на 80% від необхідних обсягів, далі — на 60 та 40%. Керівників промислових підприємств прошу віднестися до даного питання з розумінням, знайти шляхи щодо використання альтернативних видів палива, а в разі неможливості — використовувати комбіновано.
Крім того, відділом ЖКГ за дорученням уряду до Київської облдержадміністрації надано перелік підприємств і установ стратегічного значення, життєзабезпечення та техногенно-небезпечних, які в жодному випадку не можна обмежувати в постачанні природного газу. Це теплопостачальні, харчової промисловості, лікарні.
Скорочення споживання природного газу залежить від кожного з нас. Тому прошу поставитися з розумінням до порушеного питання.
8 -4

Андрій Беляков, Людмила Гладська 
Володимир Кравчук, Теплокомунсервіс, Жек, Сергій Пирч, утеплення, Бучанський район
 Інші новини по темі:
Уряд вдвічі скоротив норми використання газу для плит

Уряд вдвічі скоротив норми використання газу для плит

Суспільство
Визначена ціна на газ для населення на час опалювального сезону

Визначена ціна на газ для населення на час опалювального сезону

Суспільство
Підвищення ціни на газ: Має бути зрозумілим для населення

Підвищення ціни на газ: Має бути зрозумілим для населення

Суспільство
Кабмін установив гарантовану ціну на газ

Кабмін установив гарантовану ціну на газ

законодавтство
За зміцнення економіки населення поплатиться теплом

За зміцнення економіки населення поплатиться теплом

Суспільство
Підвищення тарифів - наповнення дірявої бочки

Підвищення тарифів - наповнення дірявої бочки

Суспільство
Ціни на газ для населення з 1 травня зростуть на 73%

Ціни на газ для населення з 1 травня зростуть на 73%

Буча та регіон
"Чорний день" українського ЖКГ

"Чорний день" українського ЖКГ

статті
Про встановлення лічильників газу та оплати. Розяснення.

Про встановлення лічильників газу та оплати. Розяснення.

законодавтство
Буча готова до опалювального сезону, — Анатолій Федорук

Буча готова до опалювального сезону, — Анатолій Федорук

Бучанські новини
У лютому Київоблгаз перевірятиме побутових споживачів - зняття газових лічильників на планову технічну повірку

У лютому Київоблгаз перевірятиме побутових споживачів - зняття газових лічильників на планову технічну повірку

Буча та регіон
Київоблгаз: Для укладання договору на постачання газу достатньо надіслати заяву-приєднання

Київоблгаз: Для укладання договору на постачання газу достатньо надіслати заяву-приєднання

Суспільство
Про механізм монетизації допомоги на оплату ЖКГ

Про механізм монетизації допомоги на оплату ЖКГ

Буча та регіон
Японія дасть Україні 1,1 мільярда на модернізацію Бортницької станції аерації

Японія дасть Україні 1,1 мільярда на модернізацію Бортницької станції аерації

Суспільство
Коментарів: 2
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Serjio_SV
  • Serjio_SV (0)
  • Гостi
  • 21 липня 2014 23:24
Тариф на послуги теплопостачання також переглядатися не будуть. Зрештою, можу сказати, що тариф знову буде сезонним, як того хотіли громадяни. (с) Федорук.


четвертий рік одне й те саме, а віз і нині там.

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 21 липня 2014 23:41
Цитата: Serjio_SV
Тариф на послуги теплопостачання також переглядатися не будуть. Зрештою, можу сказати, що тариф знову буде сезонним, як того хотіли громадяни. (с) Федорук.


четвертий рік одне й те саме, а віз і нині там.



----------
http://bucha.com.ua/?newsid=1151070774
18 жовтня 2013
---------
Цю ситуацію прокоментував Бучанський міський голова Анатолій Федорук.
«Будемо поки що говорити не про одноставковий, а про сезонний тариф. Він передбачає наступне: людина отримує послугу взимку і розраховується за неї, а літом – нічого не платить. Розмови про абонплату, необхідність здійснювати у міжсезоння ремонт мереж – жителів не цікавлять. Тому рішення виконкому, в контексті цього, є послідовним і логічним», - наголосив міський голова.
Після обговорення, зрештою, було ухвалено за основу сезонний тариф у Бучі. Але питання буде ще доопрацьовуватися. До закінчення опалювального сезону «Теплокомунсервіс» зробить новий розрахунок одноставкового тарифу, який стане єдиним.

0