Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Звіт Бучанського голови: "Час будувати нове суспільство"

Звіт Бучанського голови: "Час будувати нове суспільство"

До вашої уваги повний аудиозапис звіта А.Федорука:


Деякі питання на відео:
[media=http://youtu.be/-3n2v4huZWM]

"Час будувати нове суспільство"

на цьому акцентував увагу Бучанський міський голова Анатолій Федорук під час свого звітування

9 березня в кінорозважальному комплексі «Акваріус» відбувся щорічний звіт Бучанського міського голови Анатолія Федорука перед територіальною громадою. Почути очільника міста захотіло стільки жителів, що зал був вщент переповнений, багатьом навіть довелося стояти. Це говорить про небайдужість людей до свого майбутнього, їхню зацікавленість у розвитку населеного пункту.

Традиційно Анатолій Федорук детально проаналізував стан господарської діяльності за минулий рік, торкнувшись кожної галузі: освіти, медицини, економіки, комунального господарства, соціального захисту населення, культури, спорту та ін. У притаманній йому манері говорив відверто і без прикрас. Минулий рік був досить важким, насамперед у фінансовому плані. Відсутність коштів стала на заваді реалізації багатьох проектів. Але це не означає, що сиділи склавши руки – шукали вихід із ситуації і «вели» ті об’єкти, які було реально виконати. І в цьому році Бучанська міська рада не збирається опускати руки. У планах – відкриття дитсадків, реорганізація шкіл, будування доріг і тротуарів. На контролі – і виконання соціальних програм, спрямованих на підтримку незахищених верств населення.

Особливістю цьогорічного звітування стало запрошення керівників різних служб – міліції, пожежної частини, реєстраційної служби, податкової, санепідемстанції, відділу держкомзему. Це дозволило в комплексі поглянути на розвиток міста, відзначити всі «плюси» і «мінуси» у роботі тих чи інших структур.
На сторінках газети «Бучанські новини» (декілька останніх номерів) звіт міського голови був поданий у друкованому вигляді, тому ми не будемо на ньому детально зупинятися. Адже не менш цікавими були й питання, які бучанці ставили міському голові.


- Коли, нарешті, прозвітуються депутати Київської обласної ради?
- Я вже казав рік тому, і зараз повторюся, не міський голова визначає звіт тієї чи іншої служби, її працівника. А тим більше, депутатів облради, яких у нас двоє – Сергій Ареф’єв і Вікторія Кунгурцева. Якщо політичні партії проявлять ініціативу (не задля піару) і дійсно доведуть до логічного завершення дану процедуру відповідно до законодавства, то в такий спосіб це можна зробити. Звісно, якщо самі народні обранці раніше не виявлять таке бажання.
Як міський голова, і як громадянин міста, вважаю, що даний звіт має бути. Я звертаюся до найбільш організованих політичних партій, які є в міській раді, загалом в територіальній громаді: давайте ініціювати дане питання! Це дасть можливість почути, що зроблено депутатами облради за останніх три роки.

- Чи планується заміна приміщення Бучанської школи мистецтв?
- Ні, не планується (якщо мається на увазі перехід в інше місце). Але виходячи з потреб дітей, питання треба переглянути в частині розмежування деяких мистецьких напрямків. Адже школа є «змішаною» - тут і танці, і музика, і співи. Можливо, таке поєднання створює певний дискомфорт для повного і всебічного навчання. Тому ми розглядаємо варіант розширення школи за рахунок інших приміщень, які у нас є в комунальній власності. Вважаю, що музична школа повинна бути окремо.
І коли ми говоримо за школу №5, то розглядається можливість задіяти частину «спального» корпусу, що на території даного навчального закладу. Особливо, якщо дивитися в комплексі – приєднання колишнього будинку культури по вул. Димитрова, організація заїзду і виїзду. Все це можна організувати.

- Чи буде в Бучі новий РАЦС?
- Його спорудження планується поряд із Центральним будинком культури по вул. Пушкінській. Ділянка – у приватній власності і там буде зводитися житловий будинок. Ми вийшли з пропозицією на першому поверсі багатоповерхівки облаштувати приміщення для залу урочистих подій. Якщо не до кінця цього року, то весною наступного - матимемо гарну, ошатну залу для розписів.

- Яка доля чекає на «тимчасові» двоповерхові будинки по вул. Водопровідній?
- Відповідно до генерального плану (це було і в радянський період, і є зараз) такі споруди заштриховують, як майбутню територію під знесення. Спілкуючись з мешканцями, обговорювали подібну ситуацію по всіх мікрорайонах (де є старі «хрущівки»). У період будівельного буму 2002-2004 років, «Київміськбуд» і «Південзахідтрансбуд» (який будував той мікрорайон) розглядали варіант доцільності і можливості відселення людей з подальшим будівництвом для них житла. Навіть тоді вони не могли економічно обґрунтувати питання знесення старих будинків. Тож, не потрібно хвилюватися. Я вважаю, що роботу по облаштуванню прибудинкових територій, яку розпочали в минулому році у зв’язку з будівництвом дитсадка по вул. Центральній, маємо продовжити. Практично завершили цокольні роботи, виконали великий об’єм робіт по утепленню фасадів (продовжуватимемо і в цьому році). Далі – встановлення лавок, урн, облаштування зон для відпочинку. Тобто, працюємо таким чином, щоб в даній місцевості на кінець року могли провести свято мікрорайону.

- У минулому році побудували два житлових будинки по вул. Ватутіна, Полтавська, Пушкінська та Шевченка. Прибудинкові території заасфальтували, а по вул. Пушкінській проклали каналізацію і водогін. Тепер жителі ходять по піску, як по пляжу. Чи є в планах асфальтування?
- Хто помітив, де замінили інженерні мережі, в той самий рік (процедурно бажано робити через сезон) ми асфальтуємо вулицю. І в цьому році планували асфальтування, але питання треба буде заново узгодити з новою обласною владою. Але якщо не вдасть «втиснутися» в державні програми, ми будемо фінансувати дані роботи за рахунок місцевих програм. Звичайно, дещо обмежуючи інші видатки. Але там, де ходить транспорт, потрібно в першу чергу облаштовувати дороги і тротуари. Це – наш пріоритет на 2014 рік. Також плануємо продовжити будівництво велодоріжок протяжністю 9 км (вони одночасно є і тротуарами).
Крім того, маючи проекти і дозволи, ми відновимо дороги по вулиці Старо-Яблунська, Ворошилова, Пролетарська.

- Ми, мешканці мікрорайону Яблунька, цікавимося: коли буде введено в дію новий дитячий садочок по вул. Центральній?
- Ми розпочали його будувати за рахунок державної субвенції, яку залучили через «Південзахідтрансбуд». На жаль, ця організація вважала не за доцільне працювати з бюджетом, адже ніякого заробітку (особливо враховуючи інфляцію, затримку у проплатах) не було. Вони фактично відмовилися від виконання робіт, через що дитячий заклад - рік простояв незавершеним. Узгодивши питання з депутатами Бучанської міської ради, залучили компанію «Будрегіонінвест», якій окреслили кошторис, проект, експертизу. При цьому, будівельні роботи їм зараховуємо, як пайову участь у розвиток інфраструктури міста. Вони погодилися, і сьогодні ми маємо практично збудований дошкільний навчальний заклад. Профінансовано і обладнання, й інвентар. Весною цього року дитсадок плануємо ввести в експлуатацію і відкрити для маленьких відвідувачів. Принаймні, документально – вже на цьому етапі.

- На розі вул. Садової і Центральної утворилося стихійне сміттєзвалище…
- Утворилося. Потрібно буде прибирати, дорогі мої. Прибирати за допомогою комунальної служби, жителів. Адже сумніваюся, що хтось з прилеглих населених пунктів привіз те сміття – ми самі його накидали.
Але тут, швидше за все, йде мова про довгобуд МЖК «Меркурій», який його колись розпочинав. Думаю, що з фондом Держмайна ми вирішимо питання і повернемо територію державі. Самі ж демонтуємо кілька блоків, наведемо порядок. З містобудівної позиції – буде не доцільним там щось надалі планувати.

- По вул. Центральній 33-В вже три роки не ремонтують асфальт біля під’їзду. ЖЕК не реагує.
- Про ЖЕК можна говорити багато, але наведу приклад ліфтів. В усіх вже набила «оскому» карткова система. Підприємству «Вертикаль», яке має ліцензію, було доручено її взагалі демонтувати. Тож, ліфти ходитимуть доти, доки працюватимуть, а далі – знову в авральному порядку шукатимемо вихід. Але питання в іншому. Прошу ЖЕК у тритижневий термін по кожному під’їзду провести зустрічі з мешканцями і визначитися: хочуть вони, щоб їздив ліфт, чи ні? Якщо так, то за послугу потрібно платити. Проходить час, а ЖЕК нічого не зробив. Тож, аналогічна ситуація і з цією ямою. Візьму питання на контроль. Взагалі, обстежимо всі прибудинкові території і потрохи будемо усувати проблеми – асфальтувати, ремонтувати.
Але одночасно всі ми повинні змінювати ставлення до служб, які надають послугу, і заставляти їх відповідати. Адже кожен громадянин має договір з тим же ЖЕКом, в якому чітко прописані норми, правила і обов’язки сторін. Потрібно їх відстоювати. І тут Бучанська міська рада на боці споживача. Давайте разом рухати всі ці речі!

- Чому ми не можемо запросити інвесторів, щоб зробити наш кінотеатр більш сучасним?
- Ми всіх запрошуємо – ми відкриті до співпраці. Зрозумійте правильно: всі хочуть, щоб в місті з’явився ще один великий кінотеатр, але для цього потрібно два джерела фінансування – держава або інвестор. Державні кошти навряд чи вдасться залучити, а от інвестор має бачити доцільність, економічну привабливість. Тож, мова вже йде про мікроклімат в місті. Аналогічно це стосується і питання відкриття аптек по вул. Центральній, в мікрорайоні Склозаводський. Щодо останнього, то коли там була аптека, денний виторг становив 150-180 грн. Здавалося, людей живе багато, а купують мало. Справа в тому, що багато населення їздить на роботу у Київ. І їм простіше скупитися по дорозі на роботу, ніж на місці. Тільки «наситивши» даний мікрорайон постійним перебуванням людей, можна говорити про інвестиційну привабливість. Наприклад, з появою нового дитсадка складеться дещо інша ситуація – батьки двічі на день будуть ходити повз той чи інший заклад і цілком логічно, що зайдуть туди. Тож, у підприємців з’являється мотивація відкрити там ту ж аптеку, магазин чи кафе.
Ми живемо в ринкових умовах і не можемо змусити людину зайнятися тією діяльністю, яка для неї є невигідною. Наше ж завдання зробити все можливе і таким чином спланувати роботу, щоб кожен мікрорайон був привабливим для бізнесу. Тобто, створити здорове, конкурентне середовище для різних сфер послуг.
Кажу це, виходячи з об’єктивних умов.

- Кому належить «межигір’я» в Бучі – хто власник території площею 20 га? Чому багатоповерхівки зводяться тільки для продажу? Чому земля надається жителям інших міст?
- У непростий для держави час містечкові політикани вирішили попіаритися на тій чи іншій темі. Ні я, як міський голова, ні жителі Карплюк, Олексюк і Квашук (як було акцентовано в питанні) ніякого відношення – ні прямого, ні опосередкованого, до даної території не мають.
Власником землі є громадянин Вадим Кірган – учасник Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу. Поясню походження даної території. Коли ми набували статус міста (не під час процедури, а по її завершенні) отримали від всіх фракцій у Верховній Раді звернення-проханнями: ми вам допоможемо, тож можливо і ви нам підете на зустріч, якщо в цьому виникне потреба. Тож, в даному випадку громадянин Кірган придбав дану територію у заслуженого артиста України Святослава Вакарчука та народного депутата Олега Ляшка, який допоміг нашій територіальній громаді отримати близько 22 млн. грн. на соціально-економічний розвиток міста.

Тож, юридично – все в рамках закону. А чи громадян Кірган є власником, чи інша особа, яка стоїть за ним, - думаю, з’ясується найближчим часом. Адже був лист в інспекцію архбудконтролю, інститут «Діпромісто» щодо висоти того парку – чи можна по закону так чинити, виходячи з відстані до приватного будинку.

- «Київміськбуд» обіцяв спорудити школу в межах вулиць Нове Шосе і бульвару Богдана Хмельницького? Чи буде цей навчальний заклад?
- Ще один приклад. Коли будувався будинок, люди вимагали якнайшвидше ввести його в експлуатацію і заселитися. Інфраструктурні питання, які міська рада вимагала вирішити згідно договору (підземний перехід, школа та ін.), відходили на другий план. Зараз знову повертаємося назад.
Коли вступила у силу Постанова Кабінету Міністрів від 2009 року, де забудовник повинен сплачувати не більше 4% пайової участі у розвиток інфраструктури (тобто, ми не можемо вимагати житло, будівництво шкіл і садочків, як було колись), то отримали позовну заяву від «Київміськбуду» про те, що ми повинні з бюджету повернути їм кошти – різницю між тим, що вони «напрацювали» і платою згідно законодавства. Довго з ними дискутували. Але вирішили піти іншим шляхом – провести господарську перевірку їхньої діяльності, а по результатам провести взаємозалік. Оскільки «Київміськбуд» нещодавно тільки пройшов ту неприємну процедуру, то вирішив за краще взагалі «зам’яти» дану ситуацію. Разом з тим, ми вдячні цій компанії, яка серйозно підійшла до комплексної забудови в місті і дала людям не найгірше житло. Це зробило певний поштовх у розвитку територіальної громади. Ми відійшли від стихійної забудови і підійшли до певних стандартів. Є лише проблемні будинки по вул. Вишневій і вул. Ярослава Мудрого, але поступово і ці питання вирішуємо у правовому полі.
Щодо школи, то маємо надію побудувати її по державній програмі.

- Чи будуть проводитися роботи по водопостачанню і водовідведенню по вул. Вокзальній (ділянка між залізницею і школою-інтернат)?
- Звичайно, будуть. Але для прикладу наведу провулок Санаторний і вул. Островського, які зараз перериті. Мешканці вулиці хочуть вирішити питання і ми допомагаємо тим, хто щось робить. Ми погодили, що вони протягують каналізацію, а ми асфальтуємо вулицю. Люди зорганізувалися, виконали технічні умови і це є запорука того, що справа завершиться. Ось такий партнерський підхід дає результат.
Тож, в даному випадку є потреба замінити водогін і провести каналізацію. Проте, жителі самі повинні зібратися і розпочати роботу, а ми – допоможемо і будемо їм сприяти. Іншого шляху немає.

- Допоможіть жителям Бучі, які вже два роки не можуть зареєструватися в цокольних приміщеннях, як житловому фонді…
- Люди придбали нежитлове приміщення, де виникало питання по електриці. Якщо хтось хоче перевести нежитлове приміщення у житлове, то це можливо зробити виключно через містобудівну документацію. Замовляйте проект, проходьте відповідні погодження і висновки ,і якщо це цокольне приміщення по всім показникам підпадає під статус житлового, тоді це можна зробити.
Але якщо воно є нежитловим і при цьому давати дозвіл на прописку людей – то є злочин. Такого робити не можна. Краще питання вирішувати у цивілізований спосіб.

- Чи покращиться ситуація із процедурою оформлення земельних ділянок?
- З неділі буде проведена нарада з відділом архітектури, юридичним відділом та іншими службами, виходячи із дії, яку Бучанська міська рада зробила по закріпленню території за великими по кількості будинками. Маємо визначитися, яким шляхом рухатися. Адже часто виникають ситуації: приходить людина і скаржиться, що сусід не підписує тих чи інших погоджувальних документів – весь процес гальмується і починається «ходіння по мукам». Але не міський голова в тому винен – не міська рада і навіть територіальна громада. Із сусідами можна або мирно жити, або в правовому полі.
Тож, ми хочемо все систематизувати і розділити напрямки роботи щодо оформлення земельних ділянок.

- Що буде з гуртожитками в Бучі?
- Такий підхід стосується і гуртожитків. По вул. Кірова виникло певне непорозуміння із ЖЕКом і юридичним відділом – не розумію чому, і ми знімемо це питання.
Стосовно гуртожитку по вул. Островського, то приватизація буде за умови, що виконається проект електрозабезпечення кожної кімнати (і люди вже організувалися) з окремим обліком. Адже якщо помешкання приватизується бездумно, наспіх – в майбутньому виникатимуть господарські проблеми (наприклад, РЕМ раз у місяць вимикає світло за заборгованість). Тому я вдячний мешканцям даного гуртожитку за розуміння.
Ситуація з гуртожитком по вулиці Склозаводській – наше чергове звернення Фонд держмайна пропустив. Якщо гуртожиток нам не передадуть, ми будемо змушені вирішувати питання в судовому порядку. Адже той стан, який всередині даної будівлі, залишає бажати кращого. Не схоже, що завод буде вкладати кошти у підтримання житла в належному стані. Ми самі це повинні зробити і тоді вирішувати питання приватизації кімнат гуртожитку.

- Як буде з каналізацією в мікрорайоні «Новатор»?
- Ми весною, разом з «Ірпіньводоканалом», візьмемо справу на контроль. Там виникають питання по експлуатації, адже поряд ще є автогаражний кооператив, підприємства. Питання обов’язково вирішиться.

- Мною до відділу архітектури та містобудування було подано заяву щодо надання земельної ділянки для будівництва. Мені відповіли, що відсутність генерального плану не дає можливості надавати земельні ділянки. То коли ж буде генеральний план?
- Те, що зараз ваше питання не може бути розглянуто - не означає, що воно закрите. Заява є на обліку.
Згідно договору з проектним інститутом «Діпромісто», ще в грудні минулого року ми повинні були отримати містобудівну документацію. У зв’язку з об’єктивними причинами були відстрочені терміни проплати за послугу (а там є чіткий графік), тож і саме питання відклалося. Якщо нам вдасться вчасно виділити кошти, то повернемося до генерального плану у травні-червні цього року. Якщо ні – розгляд знову відсунеться у часі.

- Чи переймаєте досвід інших міст?
- Днями здійснили робочий візит до польського міста Чистаково – з населенням близько 250 тисяч жителів. Співпрацюючи з ними в частині залучення європейських грантів, випадково потрапили на звіт тамтешнього міського голови. Виходячи з власного досвіду думали, що посадовцю від людей будуть надходити комунальні, господарські питання – тарифів, доріг, ремонтів. Такого не було. Міський голова поінформував про інвестиційну привабливість, зазначив існуючі мінуси і плюси, сказав про те, як вони конкурують з аналогічними містами. Адже лише від надходження коштів в бюджет можна вирішувати всі проблемні питання, які стоять на часі.
Усі побутові питання люди вирішують виключно з тими організаціями, з якими у них укладений договір про надання послуги. Така там ментальність і тверезий підхід до справи. Якщо ми не навчимося змінювати ситуацію навколо нас, то знову наступатимемо на одні й ті ж граблі через багато років. Зрозумівши все це, ми зможемо побудувати нове суспільство. Принаймні, бучанська територіальна громада, її активна частина, цей меседж розуміє і сприймає.

- Хотілося, щоб жителі Бучі не забували «небесну сотню» і вшановували їхню пам’ять…
- Була думка розпочати наше зібрання хвилиною мовчання, але була невпевненість у тому, що люди це вірно сприймуть і не подумають, що хтось намагається спекулювати на цьому питанні.
Я вважаю, що люди загинули не для того, аби їх згадували, а за певні цінності та ідеали, які відстоювали.
І якщо кожен з нас почне хоч трошки замислюватися: що робилося не так, що було зроблено і що спричинило певні дії та призвело до трагічних моментів – буде по-іншому. Особливо, якщо знайдемо можливість і сміливість говорити про ті речі, які існують об’єктивно, правдиво по всіх «вертикалях», то в цьому буде найбільший результат. Щоб ті ж самі служби – пожежник, працівник ДАІ чи міліції не стояли з простягнутою рукою на паливно-мастильні матеріали, щоб підприємці відверто могли показувати свої прибутки і не боятися за бізнес. Тож, давайте діяти. Адже в того, хто дає, є зворотна сторона – той, хто бере. Маємо зрозуміти, якщо хочемо збудувати нове суспільство, ми маємо такі речі викорінити навіть із сприйняття.
Якщо сьогодні, умовно кажучи, не фінансується якась державна вертикаль, то ми всі маємо про це говорити, бо інакше нічого не зміниться.
З цього всього треба зробити висновок.
6 -4

газета: "Бучанські новини" №10 від 14 березня 2014 року
звіт мера, звіт мера 2015
 Інші новини по темі:
Бучанського міського голову Анатолія Федорука суд відновив на посаді

Бучанського міського голову Анатолія Федорука суд відновив на посаді

Буча та регіон
Звіт бучанського міського голови - інформаційні матеріали

Звіт бучанського міського голови - інформаційні матеріали

Буча та регіон
4 березня: Звіт Ворзельського селищного голови

4 березня: Звіт Ворзельського селищного голови

Буча та регіон
Зустріч влади і громади

Зустріч влади і громади

Буча та регіон
Анатолія Федорука відсторонили від посади на два місяці

Анатолія Федорука відсторонили від посади на два місяці

Буча та регіон
У Ворзелі селищний голова прозвітувала про свою роботу за 2017 рік (відеосюжет)

У Ворзелі селищний голова прозвітувала про свою роботу за 2017 рік (відеосюжет)

Буча та регіон
Триває моніторинг закладів медицини у селах

Триває моніторинг закладів медицини у селах

Буча та регіон
Буча святкуватиме День народження

Буча святкуватиме День народження

Буча та регіон
Бучанський міський голова з робочим візитом у Франції

Бучанський міський голова з робочим візитом у Франції

Буча та регіон
Опитування серед бучанців: "Я і суспільство"

Опитування серед бучанців: "Я і суспільство"

Буча та регіон
Новорічне привітання від міського голови міста Буча Анатолія Федорука

Новорічне привітання від міського голови міста Буча Анатолія Федорука

Буча та регіон
Бучанцям, учасникам АТО, вручили медалі "За заслуги перед містом Буча".

Бучанцям, учасникам АТО, вручили медалі "За заслуги перед містом Буча".

Буча та регіон
Ірпінський міський голова Володимир Карплюк відзвітував за рік роботи

Ірпінський міський голова Володимир Карплюк відзвітував за рік роботи

Ірпінський вісник
Виборці цікавляться благоустроєм міста

Виборці цікавляться благоустроєм міста

Бучанські новини
Бучанське районне управління поліції буде знаходитись у місті Боярка

Бучанське районне управління поліції буде знаходитись у місті Боярка

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.