Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Генплан міста Буча: Громадське обговорення

Генплан міста Буча: Громадське обговорення

8 лютого, громадськість запросили до обговорення стратегічного документу розвитку міста – ескізу генерального плану. Ставилося за мету уважно переглянути пропозиції, надані проектним інститутом, і або їх прийняти, або висунути зустрічні зауваження.
А щоб краще орієнтуватися в усіх напрямках інфраструктури, то ситуацію пояснила завідувач відділом містобудування та архітектури Валентина Ткаченко.
При цьому, думка жителів відіграє ключове значення і буде враховуватися при подальшому коригуванні містобудівної документації – запевнили зодчі.

Демографічна ситуація


Сьогодні вся площа Бучі становить 2654 га. Сюди входять і неосвоєні території, які колись належали радгоспам «Київський», «Рубежівський», «Бучанський». Але свого часу ці землі ввели в межі населеного пункту і з 2004 року маємо саме такий «абрис».
Генпланом передбачається збільшення населення міста до 60 тисяч (зараз близько 28 тисяч). Насамперед, значний приріст прогнозується за рахунок ущільнення садибної забудови. Це пояснюється «зворотнім» міграційним процесом. Протягом десятиліть будинки були у приватній власності киян. Та в силу певних обставин, вони ними не користувалися і не жили в місті. Нині ж відбувається наступна ситуація: жителі столиці знову повертаються у Бучу, оселяються у своїх володіннях, але столичної прописки не змінюють.
Тож, хочемо цього чи ні, чимало населення фактично користуються інфраструктурою міста, а от юридично вони – «не наші». Отож, розрахунки проектного інституту базуються на фактичних показниках: скільки житла – стільки й людей.
Звичайно, певний відсоток ущільнення населення буде і за рахунок появи нових багатоповерхівок – в районі школи №3, квартал «Річ таун» та ін. Будівництво відбуватиметься переважно на землях, які сьогодні знаходяться у приватній власності.

Інженерне забезпечення


Найважливішим питанням залишаються інженерні мережі на території міста.
І хоча проектний інститут не в повній мірі «розробив» даний напрямок, ми повинні внести свої зауваження і пропозиції. Адже саме жителі Бучі найкраще знають про проблеми, які існують: це – питання водопостачання, каналізації, електроенергії, очисних споруд.
Як відомо, на території міста є центральна система каналізації, яка подається на Бортницьку станцію аерації (як і стоки всієї Київської області). Але питання щодо Бортничів нині стоїть дуже гостро. Уже є випадки відмов у прийомі стоків. І ми, як і решта населених пунктів, опинилися у «підвішеній» ситуації: якщо нам відмовлять, то в Бучі немає своїх очисних споруд. Проектний інститут, розробляючи генеральний план міста, не врахував цю проблему.
Тож, на містобудівній нараді були внесені пропозиції щодо розробки розташування локальних очисних споруд в Бучі. Але, щоб це зробити, наштовхуємося на певні природні умови. Так, якщо ми побудуємо очисні споруди, то скиди потраплятимуть у річки, а звідти – у Київське водосховище, де розташовані водозабори Києва. І це – досить серйозне питання. Практично, доочистка води на очисних спорудах повинна вестися відповідно до технологій – 99,8%.

Якщо відштовхуватися від схеми планування території Київської області, виникає наступна пропозиція: якщо Бортничі не зможуть приймати стоки, то треба робити локальні споруди, очищати і скидати воду у пойми річок. Виходячи з цього виникає ще одна пропозиція – зробити підтоплення пойм існуючих територій. Стоки скидатимуться туди, відбуватиметься природна доочистка і після цього – перекачка у Київське водосховище.
Тому в будь-якому випадку у майбутньому нам потрібні альтернативні очисні споруди і треба передбачити їхнє місце розташування. Пропозиція проектного інституту – спорудити їх з боку села Мироцьке.
Стосовно водозабору, то ситуація також непроста. Геологи дають звіт, що води на нашій території практично немає. А зважаючи на те, що населення збільшуватиметься, то питання постане дуже гостро.
Є невеликий Ірпінський горизонт, з малими запасами води, але нам їх не вистачить.

Разом із тим, водозабір можна розташувати з боку Блиставиці: там існує підземне водосховище, яке може бути використане для Бучі. Але, щоб юридично опиратися на такий варіант, це повинно якось відображатися в генеральному плані. Також проектанти зобов’язані дати розрахунки стосовно того, скільки коштуватиме «блиставицький задум»: придбання земель (які зараз у приватній власності), буріння свердловин, прокладання труб до Бучі.
Є й інший спосіб: взяти воду безпосередньо з Київського водогону. Але затратна складова може бути більшою, ніж в першому варіанті. Тому – потрібно рахувати і визначатися.

Транспортна система


Через територію Бучі проходить магістраль державного значення Київ-Ковель. Навантаження від неї – достатньо суттєве. За словами екологів, місто «накриває» загазованість і шум. Окрім того, рух авто відбувається у реверсному порядку: зранку не можна виїхати в Київ, а ввечері – навпаки. Міська рада зробила все, що було в силах: максимально розширила вулицю Шевченка (звужену старою садибною забудовою), а в деяких місцях – встановлено світлофори. Як бачимо – проблема на часі.
Тож, проектний інститут не виправдав сподівань бучанців. Їхня пропозиція полягає, швидше, у відсутності будь-яких перспективних ідей. Наприклад, вони пропонують провести реконструкцію відрізку траси, особливо в частині вул. Шевченка, розширити дорогу ще на одну смугу. Економічно все це покладається на Бучанську міську раду. Але бюджет не витримає такого навантаження, бо доведеться зносити житлову забудову. Тож, ціну цього питання можна лише уявити.

Як варіант, влада Бучі запропонувала створення нової окружної дороги: з одного боку з виїздом в сторону Забуччя і Ірпеня, а з іншого – на перехрестя з Гостомелем через пойму річки Рокач.
Виникло питання дороги, яка має проходити по поймі (згідно законодавства цього не можна робити). Як варіант – «пустити» її по дамбі.
Неохоче, але дану пропозицію проектний інститут сприйняв і спеціалісти пообіцяли внести корективи та прорахувати вартість задуму. Якщо все складеться, матимемо декілька альтернативних доріг і навантаження на місто зніметься.

Щодо залізничного переїзду


Усі знають, що після реконструкції станції «Буча» ситуація стала ще гіршою: існуючий переїзд не відповідає жодним нормативам. Втім Бучанська міськрада здобула певне порозуміння з Укрзалізницею. Мова йде про можливість розташування пішохідного підземного переходу на місці, де був наземний (як йти до маршруту №3). Залізниця надала листа, в якому вони не заперечують проти таких робіт і обіцяють навіть переглянути свій графік руху для їх проведення. Але глобально це питання не вирішує, бо пішохідних переходів, в масштабах міста, - замало. До того ж, потрібно врегулювати рух транспорту і ліквідувати затори по вул. Вокзальній, вул. Жовтневій, вул. Тарасівській.

Тому вимога до проектного інституту – переглянути план і включити ще один нормальний перехід і переїзд, не пов’язаний з рухом залізниці (або підземний тунель, або шляхопровід).
У будь-якому разі вони повинні передбачити «прокол» біля озера по вул. Кірова, біля нового парку по вул. Тарасівській, біля старої РЕС (Лісова Буча), в районі вул. Склозаводської (де розвиватиметься житловий масив) та існуючий ворзельський перехід.

Електрозабезпечення


Бучу живлять декілька трансформаторних підстанцій: Ірпінська (північна), біля залізниці та від мереж Немішаєво. Існуючого енергозабезпечення – недостатньо. Була пропозиція використати інші інженерні ресурси, зокрема, «десятку» біля залізниці. Якщо забудовуватиметься масив за школою №3, то будівельники повинні будуть тягнути кабель і будувати ще одну трансформаторну підстанцію (на що треба великий фінансовий ресурс).

Напрямки розвитку міста


Кожен населений пункт на певному етапі визначається, як йому розвиватися: як промисловий, рекреаційний чи спальний район. Буча не виняток, але в нас є свої особливості, які полягають у поєднанні цих трьох напрямків.
Значна частина населення комфортно проживає в місті, але працює у Києві.
Разом з тим, маємо «острівці» промисловості, які завжди працювали в Бучі. Є у нас і декілька рекреаційних закладів – таборів відпочинку. Щодо останніх, то генеральний план є тим інструментом, відповідно до якого можна отримувати ту чи іншу документацію, паспорти на забудову земельної ділянки тощо.

Але, припустимо, чиясь житлова забудова вже багато років розташована по-сусідству з одним із дитячих таборів – на відстані не більше, ніж 100 метрів. І тут можуть виникнути питання. Наприклад, господар хочете добудувати ще одну житлову кімнату. Якщо після затвердження генплану людина звернеться, щоб отримати паспорт забудови – їй відмовлять, адже буде обмеження у 100 метрів охоронної зони. Щоб такого не сталося, фахівці попросили проектний інститут запропонувати таке рішення, щоб заклад одночасно залишився рекреаційним, але давав можливість забудовуватися людям, які живуть поряд.
Наприклад, на їх місці можна розташувати пансіонат сімейного типу, молодіжний або тренувальний центри.
Щодо промислових підприємств, то вони також мають певну охоронну зону. Є намір зобов’язати їх встановлювати обладнання для очистки повітря, щоб максимально зменшити вплив забруднюючих речовин на навколишнє середовище, зменшити санітарно-охоронну зону.

Медицина


На території міста розташована Ірпінська центральна міська лікарня. Вона входить у розрахунок медичних закладів Бучі, адже сьогодні наші жителі там теж обслуговуються. Тобто, вона так і залишиться, як «доросла» лікарня. А от будівлі, які колись почали будувати на її території, планується у майбутньому використати як дитячу і дорослу поліклініку.
Поява ще однієї медичної установи цілком можлива на територіях, які ближче до мікрорайону Мельники.
Також у генплан внесено пропозицію побудувати пологовий будинок. Разом із тим, не відкидається ідея створення Північно-Західного госпітального округу.

Відпочинок


У Бучі вже є великий центральний міський парк, чимало зон відпочинку і скверів.
Крім того, проектний інститут пропонує облаштувати озеро по вул. Кірова (його «дзеркало» - 16 га) посеред якого є «острів». Була ідея побудувати там розважальний комплекс, яхт-клуб, набережну. Проте проект з певних причин не реалізувався, але ідея залишилася.
У цьому році планується розпочати роботи по облаштуванню водойми, зокрема укріпити береги. Поступово ця місцевість матиме спортивно-оздоровче значення.
Також на території Бучі розташовано 40 га державного лісового фонду, які мають користувача – Клавдієвську лісогосподарську установу, свої межі. Але є нагода розташувати там ще один парк для відпочинку жителів. Цілком ймовірно, що це бажане стане реальністю.



Зустріч з громадським активом – не остання. Більш досконалий ескіз генплану будуть розглядати влітку, і до його створення запрошують приєднатися всіх бучанців. Адже майбутнє міста всі його жителі повинні творити разом.
Якщо ж за цей час у мешканців міста виникнуть якісь зауваження чи пропозиції, вони повинні подати їх у письмовому вигляді до відділу архітектури і містобудування Бучанської міської ради.



Робота проектного інституту – залишає бажати кращого
За яких умов проходила розробка Генплану Бучі і які перші результати отримали – розповідає головний архітектор міста Валентина Ткаченко:
- У 2012 році ми подали замовлення на розробку генерального плану проектному інституту «Діпромісто». Це одна з тих організацій, яка працює на території всієї України і має ліцензію на розробку містобудівної документації.
Договір уклали, але у зв’язку з певними обставинами він не був проплачений в повному обсязі (причина в Казначействі). Тож, розгляд питання перенесли.
Увесь 2013 рік проектний інститут працював і, зрештою, розробив нам ескіз генерального плану.
На нашу пропозицію вони погодилися провести містобудівну раду, яка і відбулася 6 лютого 2014 року. На зустріч запросили абсолютно всі інженерні служби, які зацікавлені в подальшому розгляді і затвердженні документу, депутатський корпус та ін.
Варто зазначити, що під час обговорення до тієї пропозиції, яку нам запропонував «Діпромісто», було зроблено безліч зауважень. Насамперед, ми хотіли бачити безстроковий термін розвитку міста, а не лише ту ситуацію, яка існує зараз. На що проектна організація відреагувала досить гостро і негативно. В деяких питаннях вони не хочуть іти на поступки. Але в будь-якому випадку ми будемо захищати свої інтереси.
11.5 -7.5

газета: "Бучанські новини" №6 від 14 лютого 2014 року
громадські слухання, Генеральний план Бучі, Бучанський район, Буча
 Інші новини по темі:
Рекомендовано затвердити план зонування Бучі

Рекомендовано затвердити план зонування Бучі

Бучанські новини
Повідомлення про розгляд пропозицій щодо зонування міста  (оновлено)

Повідомлення про розгляд пропозицій щодо зонування міста (оновлено)

ВИКОНКОМ
Новопризначені начальники служб Бучі

Новопризначені начальники служб Бучі

Бучанські новини
Генеральний план м. Буча. Інформаційна довідка

Генеральний план м. Буча. Інформаційна довідка

Буча та регіон
Обговорення генерального плану міста Буча відбулося 26 вересня

Обговорення генерального плану міста Буча відбулося 26 вересня

Бучанські новини
Оновлений Генеральний план міста Буча отримав позитивний висновок

Оновлений Генеральний план міста Буча отримав позитивний висновок

Буча та регіон
Відділ архітектури БМР інформує

Відділ архітектури БМР інформує

ВИКОНКОМ
Повідомлення

Повідомлення

Бучанські новини
Між Бучею та Ірпенем побудуть ще торговий центр. Громадські слухання (без дати)

Між Бучею та Ірпенем побудуть ще торговий центр. Громадські слухання (без дати)

Буча та регіон
Київ знайде свої межі

Київ знайде свої межі

Суспільство
У місті побудують супермаркет «новус»

У місті побудують супермаркет «новус»

Бучанські новини
Інфраструктура: У місті планують побудувати новий житловий об’єкт

Інфраструктура: У місті планують побудувати новий житловий об’єкт

Бучанські новини
Громадські слухання: Новий автомобільний сервіс в Бучі

Громадські слухання: Новий автомобільний сервіс в Бучі

Бучанські новини
14 грудня: Громадські слухання щодо змін до генерального плану міста Буча

14 грудня: Громадські слухання щодо змін до генерального плану міста Буча

Буча та регіон
16 квітня: Громадські слухання про виконання умов Генерального плану м. Буча

16 квітня: Громадські слухання про виконання умов Генерального плану м. Буча

Бучанські новини
Коментарів: 8
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Перебес
Вот интересно по поводу трассы Киев-Ковель:
1. Как это решился вопрос с ней с помощью светофоров? Которые только увеличили загазованность.
2. Вот в советское время делали параллельные трассе улицы, которые брали на себя внутренний трафик, а теперь Киевгорстрой с горе-архитекторами весь поток выводят на трассу, которая выполняет не только транзитную, но и внутреннюю функцию.
3. Окружная - это хорошо, но почему бы не решать такие вопросы на уровни области, которая дала бы по шапке Ирпеню с Бучей и вывела, хотя бы, пассажирский поток с поворота на Ворзель по краю Ирпеня на дорогу через Романовку.

0
semdj
  • semdj (0)
  • Гостi
  • 14 лютого 2014 19:25
цікаво а як саме "8 лютого, громадськість запросили до обговорення стратегічного документу розвитку міста – ескізу генерального плану." Щось ніде крім фейсбуку інфи не було.До того ж час змінювали

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 14 лютого 2014 23:56
Цитата: semdj
цікаво а як саме "8 лютого, громадськість запросили до обговорення стратегічного документу розвитку міста – ескізу генерального плану." Щось ніде крім фейсбуку інфи не було. До того ж час змінювали

є офіційна газета Бучанської міської ради, називається "Бучанські новини". там і публікуються такі штуки

0
Mirror
  • Mirror (0)
  • Гостi
  • 15 лютого 2014 21:56
Просьба к администратору сайта помочь найти информацию.
Цитата из Закона УКРАЇНИ "Про регулювання містобудівної діяльності" Стаття 17. Генеральний план населеного пункту, пункт 11. Загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується шляхом його розміщення на веб-сайті органу місцевого самоврядування та у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації, а також у загальнодоступному місці у приміщенні такого органу, крім частини, що становить державну таємницю та належить до інформації з обмеженим доступом відповідно до законодавства. Зазначена частина може включатися до складу генерального плану населеного пункту як окремий розділ."
Теперь, соответственно вопрос: на каком сайте, в соответствии с Законом, размещены материалы генерального плана Бучи?

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 15 лютого 2014 22:06
Цитата: Mirror
Просьба к администратору сайта помочь найти информацию.
...
Теперь, соответственно вопрос: на каком сайте, в соответствии с Законом, размещены материалы генерального плана Бучи?
- я так палагаю, что на официальном сайте Бучанской мерии.

п.с.:
- в отделе архитектуры пытался взять ЭТОТ "генплан" в електронном виде хотя бы в масштабе монитора, для публикации, - но у них его нет. и нет не из-за того что рада не хочет показать = ИНСТИТУТ НЕ ДАЛ.
при мне звонили _три раза_ на протяжении дня, что бы добиться от них = нет.

инстутитут ссылается на то что ((как бы так правильно выразиться)): ну вот видите на главной странице фотку плана ДЛЯ ЛЮДЕЙ? угу..
и вот этот ПЛАН НЕЛЬЗЯ ТРАНСЛИРОВАТЬ В ИНЕТЕ, ПОСКОЛЬКУ ЭТО ЕЩЁ ПРОЕКТ ЭСКИЗА ПЛАНА. т.е. то, что нам показывают, не является официальными данными ((чтоли как так))

вообщем - кроме улыбки - мне вам нечем ответить, что мог - сделал/показал.

0
Mirror
  • Mirror (0)
  • Гостi
  • 15 лютого 2014 22:46
Большое Вам спасибо.
Тогда, в соответствии с той же статьей того же закона пунктом 7.4) Виконавчі органи ... міських рад ... в установлений строк повідомляють через місцеві засоби масової інформації про початок розроблення генерального плану населеного пункту та визначають порядок і строк внесення пропозицій до нього фізичними та юридичними особами."
Я не нашла обнародования в СМИ указанного выше порядка и сроков, помогите еще и с этой информацией, пожалуйста.

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 15 лютого 2014 22:57
Цитата: Mirror
Большое Вам спасибо.
Я не нашла обнародования в СМИ указанного выше порядка и сроков, помогите еще и с этой информацией, пожалуйста.
газета "Бучанські новини" №47 за 23 листопада 2013 року.
завантажити тут>>
сторінка 5.
інших змін не було.

0
Mirror
  • Mirror (0)
  • Гостi
  • 15 лютого 2014 23:24
И снова благодарю Вас, administrator!

Но тогда и вовсе у нашего Исполкома смешно получается.
Вот здесь http://bucha.com.ua/?newsid=1151071046 порядок 51 сессии, где пункт 14 гласит "Про розробку детального плану території для розміщення багатоквартирної житлової забудови з об’єктами соціальної інфраструктури, орієнтовною площею 6,3га, що розташована в межах вул. Калініна, Піонерська, пров. Калініна та існуючої житлової забудови в місті Буча, Київської області".
В СМИ об этом не было ни слова. Более того, указанные 6.3 га - сплошной приватизированный частный сектор. Так куда же его хотят деть наши депутаты и мэр, по обыкновению проигнорировав жителей? Где же хоть какие-то, даже формальные, общественные слушания или сбор мнений и предложений? В очередной раз прихожу к пониманию того, что те, кто пишут законы, соблюдать их не собираются!

0