Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » У Бучі відкриють "Центр освіти для дорослих"

У Бучі відкриють "Центр освіти для дорослих"

«Вчитися не буває пізно» - сьогодні це вже не тільки народна мудрість, а вимоги сучасного життя. Саморозвиватися, самовдосконалюватися, йти в ногу з часом – ось що важливо для людини, яка прагне реалізуватися, як особистість.

Для жителів регіону з’явилася унікальна можливість отримати нові знання за мінімальних фінансових витрат. Адже незабаром у Бучі відкриється Центр освіти для дорослих, який працюватиме при загальноосвітній школі №5. Опанувати нове можна буде за наступними напрямками: англійська та німецька мови, швейна справа, комп’ютерна грамотність і підприємницька діяльність. Та в майбутньому спектр освітніх послуг планують суттєво розширити.

Реалізація даного проекту стала можливою завдяки угоді про співпрацю, підписаною строком на три роки між Бучанським відділом освіти, Бучанською міською радою та німецькою організацією dvvinternational (Німецька асоціація народних університетів). Її суть полягає в отриманні неформальної освіти дорослими – не залежно від зайнятості і соціального статусу. Єдина умова – людині має виповнитися 18 років. При цьому не важливо, де вона застосовуватиме свої знання – чи в професійній діяльності, чи у бізнесі, або ж знайдеться справа для душі.

Партнери забезпечать українців необхідним обладнанням і технікою, методичними посібниками та оплатою праці викладачів. Наразі стати першими «абітурієнтами» виявили бажання 48 осіб. Але якщо «наплив» бажаючих стане більшим, організатори формуватимуть декілька освітніх груп.

Ще одна особливість проекту – навчання у перші два місяці безкоштовне, а потім, якщо буде бажання продовжити, – за мінімальною оплатою.
По закінченню курсу будуть вручені сертифікати. Щоправда, неформального зразка. Тобто, навряд чи вони будуть вагомим документом при працевлаштуванні до державної установи. Але у приватних структурах, де головне знання людини і її практичні навички, а не «папірець», цей сертифікат може бути прийнятий. Тобто, головна мета центру – людина навчається для себе.

На жаль, у нашому суспільстві існує безліч «неправильних» стереотипів, які потрібно ламати. Навчатися не соромно, навіть якщо ти далекий від студентського віку. Треба змінювати думку, що у 60-70 років усі двері перед тобою зачинені. Будь-які знання неодмінно знадобляться у житті і точно не будуть зайвим багажем. І якщо є можливість розкрити у собі нові грані – то чому б не скористатися нею?.. Тож, ласкаво просимо!
Офіційне відкриття Центру заплановано на 14 вересня 2013 року, в рамках тижня освіти дорослих, який вже традиційно відзначається в Україні. Під час презентації можна буде дізнатися більш детальну інформацію та записатися на ті чи інші курси.
Плани – величезні, в організаторів є бажання розвивати це дітище.

«Можливо, задіємо кімнату психологічного розвантаження, бо чимало пенсіонерів просто захоче прийти поспілкуватися. Цікавим було б влаштувати курси молодих мам, юридичної грамотності та ін. Почнемо з малого, а далі побачимо, які інтереси є у людей. Відразу все охопити не можливо», - каже директор новоствореного центру Оксана Сімороз.
А що із задуманого вдасться реалізувати покаже час.


«Даємо можливість реалізуватися»


Більш детально про цей проект та роль у ньому Німецької асоціації народних університетів – запросили розповісти регіонального координатора країн України, Молдови і Білорусі Dvv-international Олену Сабірову.

- Що таке dvvinternational і чому допомагає, зокрема громадянам України, у здобутті тич чи інших знань?
- Народні університети – це ті ж народні школи, які були створені в Німеччині після війни, коли виникла складна ситуація. Люди, маючи певні навики до війни, не змогли застосувати свої знання після її закінчення, бо ринок праці їх не потребував. Тоді й ввели народні школи у які могли прийти дорослі люди і отримати нові знання, перекваліфікуватися. Ця система в діяльності освіти дорослих накладається на діяльність Dvv-international у багатьох країнах.
Так, представництва Німецької асоціації народних університетів працюють не лише в Україні, але й Білорусі та Молдові – у так званому регіоні східного партнерства.
В Україні ми представлені з 2010 року і здійснюємо проекти, спрямовані на сферу освіти для дорослих.
Стосовно основних цілей, які дотримується dvvinternational, то їх три.
Перша мета – підтримка навчальних курсів для дорослого незайнятого населення на локальному рівні. Переважно взаємодіємо з «провайдерами» послуг у сфері освіти.

Це можуть бути некомерційні, комерційні (якщо обґрунтують, чому вони хочуть підтримати проект) та державні організації (як школа в Бучі).
Друга ціль – безпосередня підтримка самих провайдерів, нарощення їх потенціалу з точки зору інтелектуального розвитку (навчання спеціалістів різним методикам) Також підтримка самих курсів, які проводять організації. Наприклад, допомога з технічним оснащенням, методичними посібниками, спеціалістами для проведення занять тощо.
Третій напрямок – лобіювання ідей у сфері освіти дорослих на рівні держави. Тут ми об’єднуємо свої зусилля для того, щоб застосувати певний європейський досвід вирішення існуючих проблем.
Власне, все це – благодійна допомога з боку Міністерства економічного розвитку Німеччини. Фактично європейські платники податків дають можливість Україні реалізувати даний пілотний проект.

- На яких умовах проводитимуться курси?
- Для дорослих людей ці курси будуть безкоштовними, але слід врахувати невеличкий фактор: коли щось дається безкоштовно, як правило людина цього не цінує. Тому на етапі апробації (а це 2 місяці), становлення курсу або послуги, заняття будуть безкоштовними. Але потім організація сама вирішує про доцільність встановлення мінімальної оплати для дорослої людини, яка могла б щось привнести у свою освіту. Звичайно, у будь-якому разі навчання буде пільговим.
Також є різні групи соціально незахищених людей (безробітні, інваліди та ін). Для них теж будуть інші умови навчання.
А деякі курси можуть бути абсолютно безкоштовними. Тобто, існують різні варіації у роботі Центру.

- Скільки разів на тиждень і ким проводитимуться заняття?
- Два-три рази на тиждень, в залежності від специфіки курсу.
Навчатимуть викладачі школи, а також спеціалісти інших сфер діяльності, які володіють потрібними знаннями.

- Чи є якісь обмеження для людей, які хочуть їх відвідувати?
- Обмежень не має ніяких. Тільки бажання дорослої людини навчатися має значення. Чим освітній Центр відрізняється від Центру зайнятості - у Центрі зайнятості студіюючий/-чая може отримати документ державного зразка для подальшого працевлаштування. У Центрі Освіти Дорослих - неформальне навчання без отримання диплому, але дорослий також отримує знання та навички, які сприяють його саморозвитку і подальшому працевлаштуванню. В обох випадках навчання сприяє поліпшенню якості життя дорослої людини. Зараз в Україні на державному рівні ведеться обговорення можливості підтвердити знання та навички, отримані при неформальному навчання, і отримати диплом державного зразка.


Офіційний сайт Центру освіти: www.dvv-international.org.ua

Директор бучанського центру Оксана Сімороз: (066) 432-87-90
Людмила ГЛАДСЬКА, спеціально для www.bucha.com.ua 
центр освіти в школі №5, СЗОШ №5, центр освіти дорослих
 Інші новини по темі:
Освіта для дорослих

Освіта для дорослих

Буча та регіон
Бучанський центр освіти дорослих пропонує курси

Бучанський центр освіти дорослих пропонує курси

Буча та регіон
Бучанський центр освіти дорослих запрошує на навчання

Бучанський центр освіти дорослих запрошує на навчання

відділ освіти
Навчатися ніколи не пізно!

Навчатися ніколи не пізно!

Буча та регіон
27 вересня: День відкритих дверей в Бучанському центрі освіти дорослих

27 вересня: День відкритих дверей в Бучанському центрі освіти дорослих

Буча та регіон
15 вересня розпочинає роботу бучанський центр освіти дорослих

15 вересня розпочинає роботу бучанський центр освіти дорослих

Буча та регіон
Бучанський Центр освіти дорослих запрошує на навчання

Бучанський Центр освіти дорослих запрошує на навчання

відділ освіти
Буча завтра: нові проекти, ідеї та перетворення

Буча завтра: нові проекти, ідеї та перетворення

Бучанські новини
Вчимо рідну мову!

Вчимо рідну мову!

Буча та регіон
Бучанський центр освіти дорослих запрошує

Бучанський центр освіти дорослих запрошує

Буча та регіон
14вересня: У Бучі відкриють "Центр освіти для дорослих"

14вересня: У Бучі відкриють "Центр освіти для дорослих"

Буча та регіон
Бучанський центр освіти дорослих: Курс польської "З нуля"

Бучанський центр освіти дорослих: Курс польської "З нуля"

Буча та регіон
Відділ освіти Ірпінської міської ради інформує

Відділ освіти Ірпінської міської ради інформує

Буча та регіон
Бучанська МТГ. ОСВІТА: Зміни в роботі закладів освіти від 5 квітня

Бучанська МТГ. ОСВІТА: Зміни в роботі закладів освіти від 5 квітня

Буча та регіон
Ірпінська прокуратура: Ірпінській школі №3 повернуто приміщення

Ірпінська прокуратура: Ірпінській школі №3 повернуто приміщення

Прокуратура м. Ірпеня
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.