Пасхальний подарунок

Буча впевнено «тримає марку» міста найкращого благоустрою.
Зелень, парки і сквери, яскраві квітники – все це не залишає байдуже битися серця жителів, а тим більше гостей нашого міста… А з приходом весни вирішили облаштувати ще одну оазу – парк відпочинку в межах вулиць Пушкінська, Полтавська і Києво-Мироцька.

А щоб зробити людям «подарунок» до Великодня – всі вийшли на велику толоку: прибирали територію від сміття, розчищали від старого гілля, «розбивали» майбутні доріжки.

Якби сніг зійшов трохи раніше, то все б відбувалося згідно графіку. Але загальними зусиллями бучанці надолужують згаяний час.
І результат не забарився. Робота кипить щодня – суботники, узгодження деталей розташування об’єктів, висадка дерев… Швидкими темпами будується нова зона відпочинку, яка слугуватиме людям. На очах народжується краса.

Площа «сімейного» парку (як його неофіційно почали називати жителі) – 2,5 га. Він розрахований на відпочинок жителів міста. Чому так «охрестили» парк?

Зважаючи на те, що в даному мікрорайоні немає облагородженої території для таких потреб, то зону відпочинку вирішили облаштувати біля Свято-Петропавлівського храму (до речі, на задньому дворі церкви також планують облаштувати «заїзд»; можливо, зобразять фреску чи встановлять скульптуру). Така близькість вже передбачає якусь теплу, добру атмосферу, родинний затишок. Ось люди і «підхопили» назву.

Ми поцікавилися у головного архітектора міста Валентини Ткаченко, що ж буде на новому місці?
«Обов’язково розташуємо дитячий ігровий майданчик. Виконавець замовлення – компанія «Інтер-Атлетика», яка вже багато років представляє свою продукцію для бучанської малечі.
Через увесь парк будуть вимощені доріжки, щоб люди комфортно прогулювалися з дітьми. А територію по периметру обгородимо декоративним парканом (на кшталт того, як це зроблено у парку Булгакова). Звичайно, встановимо лави, ліхтарі – як же без цього?.. А от водойма поки що не передбачається.
До речі, тут «знайшовся» старий дуб, який покликаний стати «охоронцем» парку. Ідею з ним обов’язково обіграємо і втілимо у життя - як і в міському парку
», - розповіла Валентина Григорівна.



Щоб облаштувати територію, на жаль, довелося «пожертвувати» деякими деревами. Але зрізали переважно сухостій. Під час обстеження виявили велику кількість аварійних насаджень. Спеціалісти пояснюють: дерева вже дожили свого граничного віку – 120-130 років (для сосен). Можливо, на їх стані позначилася зміна клімату – різкі перепади від холоду до тепла.
«Натомість – вже висаджуються молоді і дужі насадження. Вони «систематизують» площу і справді зроблять парк схожим на зону відпочинку, приведуть у порядок. Усе виглядатиме гармонійно», - кажуть проектанти.

Липова алея
За словами керівника фірми, яка займається озелененням в Бучі Андрія Великоднього, на цій території планується висадити близько 100 лип. Саджанці завезені з Нідерландів від перевіреного постачальника. Мають добре розвинену кореневу систему, стійкі до хвороб, а тому краще «приживаються».
Тож, незабаром матимемо можливість здійснювати «променад» по липовій алеї.


«Великодня писанка»
А головний сюрприз – попереду. У парку встановлять скульптуру пасхального яйця, яка й має стати його «родзинкою». Поряд - храм, тому все це буде досить доречним. Яйце зроблене з пластику, але оздоблене спеціальним покриттям. Розписують його художники – Анатолій Фурлет і Анатолій Житарюк.

«Спеціально обирали орнамент Київської області, щоб було «ближчим», символічнішим», - розповідає Анатолій Фурлет, член Національної спілки художників України, житель міста.
Його напарник, художник-скульптор-дизайнер Анатолій Житарюк – приїхав із Чернівців.
Він по-доброму вражений тим, як підходять до господарювання в Бучі.
«Зараз мало хто переймається красою, а у вас – нові ідеї», - каже він. До слова, пану Анатолію є з чим порівнювати. Він переможець міжнародного конкурсу дизайнерів у Мілані. Тривалий час працював в Італії. Багато скульптур зробив для парків у Ростові-на-Дону (Росія), Прибалтики, різних міст України.

На фото зліва направо: Анатолій Фурлет, Валентина Ткаченко, Анатолій Житарюк


Наразі завершуються роботи з розпису скульптури і незабаром «Великодню писанку» вмонтують на її постійне місце перебування – по осі від храму з виходом на вул. Полтавську.
А всіх громадян, особливо хто проживає в даному мікрорайоні, запрошують приєднатися до майбутніх суботників. Адже все це робиться для нас. Приємно, йти парком і відчувати, що й ти причетний до творення цієї частинки міста...

Фото храму святих первоверховних апостолів Петра і Павла (27.04.2013 р.):

фото з каплиці
8 -4

Людмила Гладська, спеціально для 
Фурлет, парк, храм, церква
Коментарів: 2
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
honeybunch
  • honeybunch (0)
  • Гостi
  • 6 травня 2013 11:42
Огромное спасибо городской власти за парк! Живу по соседству, у меня маленький ребенок и пойти погулять с ним мне приходилось через ж/д аж на Тарасовскую. Очень надеюсь, что когда все работы будут завершены, там будут собираться родители с детками и просто отдыхающие, а не алконавты и наркоманы как это было до сих пор. Еще раз спасибо за такую прекрасную идею!!!

0
Aleksandra
  • Aleksandra (0)
  • Гостi
  • 13 травня 2013 13:07
молодцы!

0