Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » статті » «Непідйомний камінь» або чому треба боротися із жовчнокам’яною хворобою

«Непідйомний камінь» або чому треба боротися із жовчнокам’яною хворобою

6-8% населення знають про це захворювання не з чуток. Але, як правило, звертаються за допомогою коли терпіти вже немає сил. Проте «запущена» стадія може призвести до незворотних процесів в організмі. Адже жовчнокам’яна хвороба в першу чергу небезпечна своїми ускладненнями.
Як побороти недугу і бути здоровим – консультує хірург Ірпінської центральної міської лікарні Микола Крестянов.

- З чого починається жовчнокам’яна хвороба і у якому віці може проявлятися?
- На жаль, і в цьому випадку невтішна тенденція щодо здоров’я громадян зберігається: дане захворювання «молодшає». Якщо раніше патологію виявляли переважно у людей віком від 45 років, то зараз бачимо жовчнокам’яну хворобу і її ускладнення – гострий калькульозний холецистит, значно раніше. А в літературі навіть описують випадки патології у 9-річному віці.
Чому так? Змінюється спосіб життя людей, їхнє харчування. Мало рухаємося і фізично працюємо. Як наслідок – порушується метаболізм, що призводить до утворення камінців у жовчному міхурі.

- Чи завжди треба робити операцію, яка полягає у видаленні жовчного міхура?
- «Золотий стандарт» лікування жовчнокам’яної хвороби – це лапароскопічна операція. Адже камінці – «бомба» з часовим механізмом, яка в будь-який момент може дати загострення і призвести до погіршення самопочуття людини. Особливо, якщо вони «мігрують».
Зараз є можливість забрати камінці з протоку, але жовчний міхур все рівно треба видаляти.

- Проте багато хто вважає: нічого страшного, що є камінці. Головне дотримуватися дієти і вони не турбуватимуть…
- Рано чи пізно відбуваються запалення, які призводять до певних змін: інфільтрації, зрощення, злук, гнійних процесів.
Іноді камінці навіть утворюють «свищі» органу (продавлюється стінка жовчного міхура, кишечника) і «випадають» у черевну порожнину. А потім - перитоніт. І такі історії у нас є.
Спробую пояснити весь процес функціонування органів. Жовчний міхур виконує роль «резервуару». Жовч виробляється печінкою постійно: вона «йде» від лівої і правої протоки, які зливаються у загальний жовчний проток. І коли жовч в організмі не потрібна – перекривається сфінктер, рідина потрапляє у жовчний міхур. Якщо вона потрібна – сфінктер відкривається, жовчний міхур скорочується – і жовч потрапляє у дванадцятипалу кишку.
Тепер змоделюємо ситуацію, коли камінець перекриває протоку. Відбувається відтік жовчі, а виходу їй немає. Тож, виникають загрозливі для організму процеси, отруюється печінка.
Як варіант – ферменти можуть «розчинити» підшлункову залозу.

- Які бувають ускладнення цього захворювання?
-Насамперед, страждають підшлункова залоза і печінка. Це дуже делікатна зона, бо там твориться майже весь обіг метаболізму людини.
Так, відбуваються запалення і, як наслідок, гострий флегмонозний, калькульозний холецистит, гангренозний холецистит, перитоніт.
Або обтурація, тобто перекриття протоки і утворення гнійного процесу в жовчному міхурі.
Якщо ж камінці «мігрують» із жовчного міхура у загальну жовчну протоку, може припинитися відтік жовчі й у людини з’являються жовтяниця (якщо не проходить – відмовляють клітини печінки), гнійний холангіт, висока температура, лихоманка.
Дуже грізними ускладненнями хвороби є панкреатит і панкреонекроз. Якщо їх вчасно не лікувати, то людина може померти.

- Часто люди намагаються лікуватися менш традиційними способами: п’ють трави, дроблять камінці. Чи ефективні такі методи?
- Не варто цього робити. Камінці дробляться у нирках – це прийнята методика і вона дає гарні результати. На жаль, наука ще не дійшла до того, щоб дробити камінці в жовчному міхурі. Якщо подрібнені камінчики «підуть» і застрягнуть у сфінктерному апараті, то це призведе до панкреонекрозу, механічної жовтяниці та холангіту, що небезпечні для життя. Буде дуже сильна інтоксикація організму.
Лікування травами у таких ситуаціях також буде малоефективним – тільки втрачається дорогоцінний час.

- Операція по видаленню жовчного міхура не складна?
- Усі операції складні, хоча б тому, що кожен організм індивідуальний в плані анатомії. Як казав відомий хірург Закгейм Юдель «Хірургія шлунку – це хірургія техніки. Хірургія жовчних протоків – це хірургія розуму». Адже 3-5 мм неправильного руху можуть зробити людину інвалідом.
Але сама методика таких втручань уже відпрацьована. Якщо взяти нашу клініку, то ми володіємо тими методиками, якими володіє світ. Це дає змогу надавати якісну допомогу по всім стандартам хірургії.

- Наскільки швидко людина відновлюється після оперативного втручання?
- Якщо брати до уваги еволюцію в розвитку медицини, то при відкритому оперативному втручанні людина місяць могла бути на лікарняному. Потім прийшла ера міні-доступів у хірургії (робили розріз у 4-6 см) і відновлювальний період став меншим.
А зараз пацієнт може бути виписаний з лікарні через добу-дві – в залежності від бажання людини і її самопочуття. А через 10 днів – приступати до роботи, якщо це не фізично важка праця.
Але після операції все-таки слід дотримуватися дієти, а потім – поступово повертатися у звичний режим життя. Проте переїдати не можна нікому – навіть здоровим людям.

- Після видалення жовчного міхура його функції виконують інші органи?
- Організм – дуже складна система, яка саморегулюється природою. Функції міхура компенсує вся протокова система, яка пришвидшує свою «роботу».

- Як запобігти даній патології?
- Я навіть не можу сказати, чи можна це зробити. Можна рекомендувати багато речей, та чи дадуть вони потрібний ефект – під питанням. Є люди, які не переїдають, дотримуються правильного способу життя, а все одно хворіють. Це вже зміна суспільного формату, «хвороба цивілізації».
Але треба бути уважними до свого здоров’я. Коли виникає біль у правому підребер’ї, підвищується температура, з’являється жовтизна обличчя – потрібно не сидіти по декілька днів дома, а негайно звертатися до лікаря. І обов’язково пройти ультразвукову діагностику, щоб уточнити наявність або відсутність конкрементів (камінців). Якщо їх немає, то проблема може бути в іншому (виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, печінки та ін). Адже чим швидше починається лікування, тим завжди кращий результат.

Запитання хірургу он-лайн
Людмила ГЛАДСЬКА, спеціально для 
 Інші новини по темі:
Консультує хірург: Що треба знати про апендицит

Консультує хірург: Що треба знати про апендицит

статті
Рак не вирок: Головне – вчасна діагностика

Рак не вирок: Головне – вчасна діагностика

статті
Консультація лікаря: Від здорового кишечнику залежить стан організму

Консультація лікаря: Від здорового кишечнику залежить стан організму

статті
Консультація хірурга: Варикоз – лікування обов’язкове!

Консультація хірурга: Варикоз – лікування обов’язкове!

статті
Консультація хірурга: Боремося із зайвою вагою

Консультація хірурга: Боремося із зайвою вагою

статті
В Україні зафіксовано 40 випадків ботулізму. Які симптоми

В Україні зафіксовано 40 випадків ботулізму. Які симптоми

статті
Глистних захворювань можна уникнути

Глистних захворювань можна уникнути

Буча та регіон
20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

статті і публікації
Грип? Не панікувати!

Грип? Не панікувати!

Бучанські новини
Лікуємо аритмію

Лікуємо аритмію

статті
Розмова з лікарем про стерилізацію тварин

Розмова з лікарем про стерилізацію тварин

Бучанські новини
Туберкульоз: симптоми та профілактика хвороби

Туберкульоз: симптоми та профілактика хвороби

Буча та регіон
У травматолога: хвороби кисті руки

У травматолога: хвороби кисті руки

статті
Два лікарі з Ірпінської лікарні захворіли Covid-19

Два лікарі з Ірпінської лікарні захворіли Covid-19

Буча та регіон
Нові методики у лікуванні діабету

Нові методики у лікуванні діабету

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.