Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » “Дошка ганьби” у школі – нові методи покарання для дітей

“Дошка ганьби” у школі – нові методи покарання для дітей

Всіх, хто запізнюється, чи приходить до школи не у формі, – фотографують. Потім ці світлини вивішують на “дошці ганби”. Це відбувається в скандальній бучанській школі № 5.

Такі нововведення – це ініціатива директора Михайла Наконечного.

Про те, що їхніх дітей фотографують – батьки дізнались не від дирекції школи, а від своїх зляканих дітей.

“Я була шокована, коли мені дочка розповіла, що її виводили в коридор і фотографували. Думаю, такі методи директор успішно застосовував раніше – коли тут був інтернат. Він, може, відчував свою безкарність, тому що діти-сироти не мали кому поскаржитись,” – припускає одна з мам.

“Як можна фотографувати дітей без згоди батьків?” – риторично запитує жінка.

Коли “порушники” приходять до школи – їхні прізвища записують. А далі за дорученням завуча з виховної роботи – Галини Льовіної – старшокласники, які відвідують фотостудію й повинні відловлювати та фотографувати дітей.

“Вона нам давала список дітей, а ми ходили по класах, викликали їх і фотографували. Потім списки та фотографії віддавали завучу. Вона вже сама вибирала, кого вішати на дошку, а кого – ні,” – розповідає одна з учениць.

Деяких дітей викликали для “фотосесії” посеред уроку, що, очевидно, заважало безпосередньо їхньому навчальному процесу.

Таких “дошок ганьби” у школі дві. Ті, хто запізнився, потрапляють на дошку з назвою “Рейд “Висплюсь – перийду”. Редакція зумисно приховала обличчя дітей. На світлинах їх видно чітко.

А ті, хто не мають форми – знаходять себе на дошці “Рейд “Одягаю все, що маю”.

Своє нововведення директор не приховував і на батьківських зборах. Він навіть розцінив це, як свою заслугу перед батьками.

Але ганебною фотосесією покарання не обмежувалось. Тих, хто запізнився було вирішено залишати в холі.

Директор школи, який сам був вихідцем з інтернату радянських часів, наголосив батькам, що з ним його директор поводився ще гірше:

“Мій директор колись, не пускав нас до школи і ми стояли на холоді під школою разом з учителями, які теж спізнились, школа закривалась на ключ. А у нас у холі тепло”.

Методи вихідця з радянскього інтернату обурили не лише жінок, які, як правило, більш вразливі, а й чоловіків:

“Старші учні школи ходять по класах і фотографують дітей – тих, хто без шкільної форми та тих, хто запізнився на урок, а потім вивішують ці фото на дошку ганьби. Причому, фотографують усіх порушників, а вивішують лише деяких. Це неприпустимо і будь-який психолог скаже, що такі дії травмують психіку дитини”.

“Що відбувається в цій школі? Здається, що вчителі школи ніяк не можуть забути, що вони вже не інтернат – і в дітей є батьки,” – додає батько.

У кількох школах регіону, зокрема в селищі Коцюбинське, до форми жорстких вимог немає, оскільки статут не прописує чітко, якою вона має бути. Попри намагання батьків ознайомитись з статутом бучанської школи № 5 – відповіді на офіційний запит вони так і не отримали.

Але, що б не значилось у статуті, експерти-правозахисники подібні ініціативи з “дошками ганьби” вважають кричущим порушенням прав дітей.

“Вивішування фотографій дітей на дошці ганьби є абсолютно неефективною радянською звичкою. Такі дії директора є непедагогічними, адже де-факто надають право одноліткам насміхатися і травити дітей. Ба більше такі дії грубо порушують право на приватність. Так, школа може мати документ, який регулює носіння форми. Однак, якщо учень порушує вимоги правил – це питання, яким має займатися класний керівник і психолог, а не загал. Має бути проведена робота з батьками і з’ясовані причини такої поведінки,” – розповідає Ігор Розкладай, експерт Інституту медіа-права.

“Ще один аспект – дирекція школи доручає неповнолітній особі збирати інформацію про малолітніх дітей. По-перше, з огляду на легкість переносу даних у цифрових пристроях, ризик неправомірного поширення інформації є надзвичайно високим. По-друге, це є прямим порушенням права особи на зображення – батьки, вочевидь, не давали дозвіл на і на фотографування і на поширення таких фотографій. В нормальній правовій державі, директор мав би бути вже відсторонений, а на додачу правоохоронні органи мали б підстави щодо порушення кримінальної справи. Чи буде реакція на практиці залежить перш за все від того, чи стануть на захист своїх дітей батьки. Саме вони мають подати скарги і в райвідділ освіти і до органів прокуратури,” – додає Розкладай.

Такими кричущими порушеннями обурені не лише правники.



За словами Наталії Холоденко, яка є психологом і бере участь в багатьох проектах, зокрема й телеканалу СТБ, у деяких випадках такі дії можуть спричинити самогубство дитини.

“Особливо вразливі діти в підлітковому періоді. Тут навіть неправильно сказане слово може бути небезпечним, якщо в дитини не дуже стабільна психіка, не те що зображення, яке висміюють однолітки і дорослі. Це приниження особистості. За зовнішній вигляд відповідають батьки. І вирішуватись все має між дирекцією і батьками. Те, що відбувається у школі – не що інше, як пропаганда насміювання й приниження дитини. Те, що це робиться за ініціативою дирекції школи, означає, що саме дирекція відповідальна зокрема і за підвищення напруги й конфліктності в дитячому колективі. Може доходити далі до того, що буде далі так: “А! Ти клаповухий? Я тебе сфотографую! Ти не такий, як всі.” І далі викладуть для висміювання в Інтернет,” – розповідає Наталія Холоденко.

“У дитини це розвиває комплекс меншовартості. Але для дирекції має бути показовим те, що раз діти і далі запізнюються і приходять не у формі, то цей незаконний метод, який порушує і права дітей і Конвенцію з прав дітей, й шкодить розвитку особистості дитини, не діє, ” – резюмує психолог.

Кілька днів тому на батьківських зборах батьки висловились категорично проти таких методів і фотополювання на тих, хто не у формі й запізнюється припинилось. Але “дошка ганьби” з світлинами дітей, дехто з яких прикриває своє обличчя, і досі висить на стіні.

В управлінні освіти міста Буча й гадки не мають, про дисциплінарне ноу-хау.

“Ні, я про це нічого не знав, це не з мого дозволу робиться.. Але як можуть пояснити, чому діти запізнюються? Виходить, що батьки кажуть дітям не ходити до школи? Друге питання, є дисципліна в школі і її не треба порушувати… Але про дошку я нічого не знаю.. Зараз подзвоню в інтернат і будемо розбиратися,” – відповідає журналістам начальник відділу освіти Олег Цимбал.

Це не єдина річ у виховному процесі, про яку батьки дізнаються пост-фактум. Якось виявилось, що деякі учні стоять на особливому обліку й з ними без відома батьків працюють психологи.

Раніше деякі батьки випадково дізналися від вчителів, що на їхніх дітей заведені спеціальні картки, діти стоять на особливому обліку й з ними працюють психологи, причому батьків попередньо ніхто не повідомляв про заведення таких карток на їхню дитину.
3 -2

СЗОШ №5, дошка ганьби
 Інші новини по темі:
Шкільна громада звертається до всіх, хто знає Михайла Наконечного

Шкільна громада звертається до всіх, хто знає Михайла Наконечного

відділ освіти
Лист на сайт: Справедливість є!

Лист на сайт: Справедливість є!

Молодіжне слово
Бучанська школа №5: У пошуку компромісів

Бучанська школа №5: У пошуку компромісів

Бучанські новини
Діти розчаровуються у школі в перші ж дні, бо батьки їх обманюють

Діти розчаровуються у школі в перші ж дні, бо батьки їх обманюють

статті
День відкритих дверей у Бучанській школі мистецтв

День відкритих дверей у Бучанській школі мистецтв

Бучанські новини
Школа — територія небезпеки?!

Школа — територія небезпеки?!

Бучанські новини
Знання здобуті вдома, як альтернатива школі

Знання здобуті вдома, як альтернатива школі

статті
Кількість хворих на багряницю у Ворзелськый школі №5 збільшилась

Кількість хворих на багряницю у Ворзелськый школі №5 збільшилась

Ірпінський вісник
Буча: Оздоровлення дітей

Буча: Оздоровлення дітей

Управління соціальної політики
Бучанець Роман Головатенко, прибувши у відпустку з зони АТО відвідав рідну школу

Бучанець Роман Головатенко, прибувши у відпустку з зони АТО відвідав рідну школу

Молодіжне слово
Коли рятує добро...

Коли рятує добро...

Буча та регіон
У перший клас за новими правилами: що зміниться для українських школярів із 2018 року

У перший клас за новими правилами: що зміниться для українських школярів із 2018 року

законодавтство
Як запобігти хронічній неуспішності дітей?

Як запобігти хронічній неуспішності дітей?

Буча та регіон
Причини невиконання молодшими школярами правил культурної поведінки

Причини невиконання молодшими школярами правил культурної поведінки

статті
Бучанська міліція не забуває про добро

Бучанська міліція не забуває про добро

Бучанські новини
Коментарів: 9
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Борода
Такой способ воспитания, как по мне, в наше смутное время, когда все и везде все по хер, приведет к еще более ожесточению...Тут не сработает "клин клином вышибают"...

0
Mirror
  • Mirror (0)
  • Гостi
  • 14 лютого 2014 10:56
Не знаю, знаком ли автор сего опуса с директором школы лично, но послевкусие от статьи остается одно - "заказ". Тем-более, что "кресло" Михаила Наконечного давно будоражит чьи-то мечты. Спорить о методах воспитания можно бесконечно, и я не сторонник избранного. Но, кстати, лучше "советского" в Украине образование никак не стало. Так, может быть и нам - родителям, стоит просто начать контролировать дисциплину своих чад, а именно пунктуальность, которая, как известно, - вежливость королей, а не винить директора в покушении на детские права и свободы. Ведь почему-то все родители Бучи стараются дать своим детям образование именно в этой школе, которую создал именно этот директор. Давайте не будем прикрывать желание "убрать" кого-либо с пути, освободив себе дорогу, благородными лозунгами борцов за права детей. Кстати, мой "запуганный" ребенок с первого класса учится в этой "скандальной" школе, постоянно занимающей самые высокие рейтинги в области. И еще пожелание автору: не нужно манипулировать мнением общественности, научитесь уважать людей настолько, чтобы позволить им самостоятельно делать выводы. Дайте факты без истеричной окраски, а выводы, безусловно, разные - мы сделаем сами. Только думаю, что все уже решено, а ситуация раздута лишь для игры в демократию. Ну, что же, скоро мы увидим, кому же так захотелось занять кресло директора бучанской школы № 5.
А теперь предложение: в качестве эксперимента, давайте-ка мы, родители учеников этой школы, открыто соберем подписи "за" и "против" директора. "Открыто", значит повесим на стену в холле два ватмана, и все желающие оставят там свои подписи у всех на виду. Тогда уже точно будет понятно отношение к директору, его методам воспитания и созданной им школе.
Наталья.

0
eho
  • eho (0)
  • Гостi
  • 14 лютого 2014 11:08
Полностью согласен с Mirror
эта школа считается лучшей в Буче, и видимо не просто так.
Кстати, статья оперативно появилась на нескольких сайтах, что для некоммерческой статьи достаточно страннно и подталкивает к мысли о проплаченности материала.

0
Одри
  • Одри (0)
  • Гостi
  • 14 лютого 2014 13:49
мой ребёнок учится в школе №5 с тех пор, когда большинство детей в школе были интернатовскими. Тогда на линейках, которые готовили старшеклассники слово директору предоставлялось под песню "папа может". Лет 20 назад уже была попытка снять директора с должности. Наверняка, коренные бучанцы помнят, как дети несколько дней стояли возле ворот с плакатами-просьбами не делать этого. И тот, кто общался с детьми, скажет, что это была инициатива не персонала, а детей. Думаю, что найдётся не много директоров, которых бы так любили дети. Да и такие ухоженные интернаты вряд ли были. Это- об интернатовском прошлом.
Я не совсем понимаю автора статьи, который то говорит о том, что никого не предупреждали, а то о родительском собрании, на котором вопрос обсуждался. Определитесь, пожалуйста.
Вопрос на самом деле обсуждался теми родителями, которые интересуются жизнью школы, своих детей и ходят на собрания. Речь шла о систематических опозданиях. И давайте будем честны с собой, если дети регулярно опаздывают, это -вина родителей. Не нужно обвинять школу в том, что она (возможно, не самым правильным способом), но пытается научить наших детей порядку и пунктуальности.
Перестаньте выискивать и устраивать скандалы, посвятите освободившееся время своим чадам, и тогда гордость от их успехов и достижений наполнит Вас, и Вы не будете бояться "Дошки ганьби"
Наталья, я согласна с экспериментом. +1 в поддержку Николая Петровича

Ольга

0
Владислав
  • Владислав (0)
  • Гостi
  • 14 лютого 2014 14:54
Добрый вечер. Я житель Донецкой области. В телевизионном выпуске новостей на канале 1+1 увидел репортаж по поводу "доски позора". Мое мнение, конечно, не имеет для администрации школы никакого значения, но хочу высказать свое мнение. Вы молодцы! Это очень правильное решение, поскольку молодежь должна с ранних лет чувствовать ответственность за нарушение правил поведения не только в общеобразовательном учреждении, но и в обществе. Очевидно, что администрации школы не безразлична судьба ваших учеников.

0
penchul
  • penchul (0)
  • Гостi
  • 14 лютого 2014 21:29
Все правильно делают в 5-ой школе. Раньше когда дети приходили в школу :
-без формы
-с неопрятными ногтями (педикюром)
- с опозданием
всегда дежурный ученик или учитель рекомендовал исправить недостатки никто из детей не обижался и не говорил что ограничивают их свободу. А сейчас школьники своих обязаностей не знают , а знают только свои права.А самое страшное ,что этих школьников поддерживают их родители которые винят учителей во всем ,а сами занимаются зарабатыванием "бабла" и считают что этого ребенк достаточно,воспитывать его не нужно.

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 14 лютого 2014 21:52
публикую по просьбе детей (шлют на почту):

-------------------------------------
Всем известна поговорка "Паршивая овца все стадо портит". Почему мы о ней вспомнили? Да потому, что хотелось бы обратиться к "Уважаемой овце".

Мы не знаем какие Вы преследуете цели и чего добиваетесь, но хотели Вам заявить, что создавая ажиотаж вокруг нашей школы и придумывая не существующие проблемы Вы ничего не добьетесь!!! Наша школа для нас второй дом, а союз учителей и учеников очень крепок!

Мы дружная, единая семья! И все что происходит в стенах школы, всегда обсуждается на совете, а решения принимаются совместно с одобрения администрации и родителей. И если Вы этого не знаете, то это означает лишь то, что Вы ошиблись "стадом"! Убедительно просим Вас впредь поближе ознакомиться с ситуацией, чтобы не создавать никому проблем.
С уважением учащиеся Бучанской СЗОШ №5 желающие спокойно учиться и творчески развиваться на радость учителям родителям и родному городу Буча -)))!

Билык Елизавета, ученица 10 класса Бучанской школы №5
---------------------------------------
-

0
Перуцька Галина
Навчаюсь в цій школі напротязі шести років, за цей час у нашій школі приймалося рішення на рахунок форми та запізнень. По-перше-це виховує дисциплінованість, тому що, як всім нам відомо, у кожній поважаючій себе фірмі(наприклад)є так званий "дресс-код".

По-друге, це виховує у нас пунктуальність, аби приходити все ж таки до школи вчасно. Дані вимоги проголошувались на загальношкільних батьківських зборах, неодноразово підіймалось це питання,і на Раді школи, але певних претензій з боку батьків, або з боку ж самих дітей не було.Кожна дитина, разом з батьками, вступаючи до нашого навчального закладу, має знати вимоги статуту, який є офіційно завіреним документом. Система з фотографуванням, була заведена досить таки давно. Напротязі восьми років, як мені відомо, ця система діє.

І проблем ніяких не виникало, як з учнями, так і з батьками. Більше того, більшість учнів сприймає це жартома. Самооцінку нікого з учнів, не було опущено через це. В цій стаі наголошують на тому, що саме наш директор був ініціатором даного введення. А от і ні, таке рішення приймалося на Раді школи і перш за все, ця ініціатива йшла від учнівського самоврядування. Тому звинувачувати Михайла Петровича, дуже низько з Вашого боку, пане(і) вельмишановний(а) ЖУРНАЛІСТЕ.

І ще, якщо ж ви-все ж таки професіонал своєї справи і є дійсно освіченою людиною, то будьте коректні у своїх висловах.

"Вивішують лише деяких"-це взагалі-то як? Так, можливо зараз я прискіпливо поставилась до Вашої статті, але й Ви, надумали та нафантазували вдосталь. Зробили із хорошої людини з добрим та чуйним серцем не зрозуміло кого!!!

Я-справжня учениця цієї школи і я знаю правду. Цей коментар не замовляли і не обіцяли за нього хороші оцінки. Я вірю в справедливість, хоча це і важко, але все ж я вірю, що знайдуться ті люди, які захочуть знати правду.

0
Sansanuch
  • Sansanuch (0)
  • Гостi
  • 17 лютого 2014 21:12
А при комуністах так над дітьми не знущалися))))) Може Ви і гімн СССР кожний ранок співали))))) Одне соромно куди ця цивілізація і ці "педагоги" (раби, що водять дітей)далі підуть.

1